Siti, pa zar opet?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 13.04.2022.
11:04
Izvor: Sportske.net

Nova istraga, strah zbog Pepa, Atletiko dođe kao najmanja briga…

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

 Istorija se ponavlja?

U slučaju Mančester Sitija izgleda da je tako. Naime, dve godine pošto je izbačen iz Evrope, a onda vraćen posle arbitraže u Lozani, Mančester Siti je ponovo u nevolji.

I ponovo je priču otkrio nemački "Špigel".

Ovoga puta u pitanju je istraga Premijer lige, a usresređena je na "muvanja" sa mladim igračima, što je već koštalo španske klubove suspenzije u prelaznim rokovima.

Ali, ovde je stvar, tvrdi nemački dnevnik ozbiljnija.

Radi se o pritisku na maloletnike, da potpišu ugovor iako na to nemaju pravo, odnosno da ih plaćaju pre 18 godine kroz razne vidove finansijskih aranžmana koji nemaju nikakvo uporište u statutu UEFA. PL je istraživala čitav slučaj još 2019. tada je napravljen mali progres, ali sada su navodno procurele informacije o čitavom slučaju.

Tako su igrači iz omladinskog tima, recimo Džejdon Sančo koji je to odbio i otišao u Nemačku pritiskani da pristanu na primanja koja čak i ne idu od sponzora već džepa Šeika Mansura, kao i u slučaju "bildovanja" finansijskih izveštaja, odnosno fingiranih prihoda koji su omogućavali klubu da izbegne finansijski fer plej. Podsetimo, još 2014. je klub kažnjen sa 20 miliona evra i ograničavanjem broja igrača za sezonu, i to priča se tek nakon što je Šeik Mansur zapretio da će angažovati najbolje advokate na svetu i iscrpeti sve pravne osnove, odnosno blokirati UEFA. Tada je Nion pristao da odredi blažu kaznu, a onda su zbog procurelih dokumenata pre dve sezone izbacili Siti, ali su Arapi uz pomoć vrhunskih pravnika oborili odluku na Arbitraži u Lozani.

Ali, nije samo pritisak na omladinske igrače razlog istrage. Ponovo se pominju fantomski ugovori sa sponzorima, ali i takozvani ugovori o konsultantskim uslugama. Time je krpljena rupa u budžetu, pa je navodno Roberto Manćini od 2009. do 2013. primao deo plate kao konsultat, što je nespojivo imajući u vidu poziciju menadžera.

Takođe, njemu su pumpani bonusi za trofeje pa je recimo za titulu dobio bonus od 5 miliona evra koji je jasno naduvan, kako bi se njegova plata povećala, a za Liga kup mu je isplaćeno oko milion i po evra. Pošto je jasno bilo verovatnije da uzme PL nego Ligu šampiona, bonus za titulu je gotovo duplo veći od onoga za šampiona Evrope...

Ugovor je pumpan i kroz karte za osam letova između Mančestera i Italije tokom sezone za njega i porodicu, oko 10 000 evra za smešajt, šest karti za svaki meč i oko 35 000 godišnje za najam automobila. Ništa to ne bi bio problem da se ne sumnja da Manćini nije koristio ni pola od ovoga, a da mu je ostatak isplaćivan kao nadoknada.

UEFA je inače objavila prošle nedelje da troškovi na plate, transfere i provizije agenata ne mogu da budu veći od 70% prihoda. Zbog situacija oko korone klubovima je olakšano da u toku tri godine mogu da izgube 60 miliona umesto dosadašnjih 30. Ali, Siti iskače, ako su navodi "Špigla" tačni iz svih ovih okvira i nijedan od ovih prekršaja ne zastareva.

Ako se ovo pokaže kao tačno, odnosno PL utvrdi da optužbe imaju osnova, u ligi bi Siti mogao da se suoči sa gubitkom bodova, oduzimanjem titula, ali i padom u niži rang. Tek posle toga bi UEFA na osnovu tih dokaza preduzela dalje korake na međunarodnom planu i izbacila Siti. Samo, poučeni ranijim iskustvom sa "Građanima", uvek postoji arbitraža, a Emirati sa novcem koji imaju sebi mogu da priušte najbolje advokate.

Pep Gvardiola se nije oglašavao povodom ovog slučaja, prošli put je posle kazne UEFA rekao da ga je klub ubedio da nisu radili ništa loše, a nakon arbitraže u Lozani i obaranja odluke UEFA, rekao je da je bio siguran da će Siti biti oslobođen krivice.

Inače, trofejni trener je dobio ponudu Brazila da preuzme kormilo reprezentacije posle Mundijala, Tite odlazi, "Selesao" želi Pepa, kome ugovor ističe u junu 2023. Sada je već bojazan "Građana" ozbiljna, Katalonac je već proveo više vremena na "Etihadu" nego u bilo kom drugom klubu, pa bi mogao da ode na kraju naredne sezone.

Priča se da će u tom slučaju, čelnici Begristajn i Sorijano učiniti sve da u klub vrate Artetu iz Arsenala koji je bio Gvardiolin pomoćnik, dokazao se u "Gunerima" i bio bi logičan naslednik, odnosno garantovao nastavak puta Sitija.

Samo pre svega toga, Siti nastavlja borbu za sve trofeje, a Sveti Gral je Liga šampiona. Nose na “Vandu” prednost od 1:0 iz prvog meča u kome su dominirali, ali Atletiko računa na svoj teren, posle bunkera koji nije izdržao u Engleskoj. Pep je najavio da se neće braniti, da Siti ne ume i ne želi da igra kao Atletiko (“Jorgandžije” su praktično igrale 5-5-0 bez napadača) i da će napasti i u revanšu.

Šta očekivati?

Gol u gostima ne važi, Siti jeste favorit za polufinale i blokbaster sa Realom, no, istorija nas uči da “Ćolo” uvek ima neki odgovor. Od kada je na klupi Atletika, prgavi Argentinac je uglavnom obožavao situacije u kojoj prvi meč igra kod kuće i onda brani prednost. Sada je stuacija drugačija, nešto sa čime su se retko susretali, ali treba reći i da ovo nije klasičan Atletiko. Simeone je i samom selekcijom igrača napravio iskorak ka nešto ofanzivnijem fudbalu, odmakao se od “noža u zubima” i borbenosti kao ključnog aduta u pravcu pas igre, deo toga videli smo protiv Mančester Junajteda koji su nadigrali u oba meča.

Samo Siti nije Junajted, to je potpuno druga klasa tima, Pep ima veliki motiv, Simeone ga je izbacio pre šest godina kada je sedeo na klupi Bajerna i jasno da njegov put do novog finala vodi preko Madrida. Ovaj prvi ispit bi trebalo da bude lakši nego protiv Reala, ali ništa nije rešeno.

Ipak, ovo bi mogao da buce meč sa više golova nego što očekujete…

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke