Sitijeva akademija se konačno isplaćuje, koliko su "Građani" zaradili do sada?

Autor: Aleksa Blaćanin
nedelja 21.10.2018.
23:33
Izvor: Sportske.net

Ubedljivo su prvi po zaradi, kada se pogleda TOP 6 timova iz Premijer lige.

mcfc.co.uk
mcfc.co.uk

Povezane vesti

Poznato je koliko je vlasnik Mančester sitija uložio u akademiju, koliko je Sitijeva akademija jedna od najpopularnijih, a i najboljih u svetu. Šeik je napravio predivan trening centar, prelep kompleks, a u njemu su brojne male zvezde koje čekaju šansu da možda jednog dana stignu i do prvog tima Mančester sitija.

Jasno je da je to mnogo teško i da će samo baš najbolji dobiti šansu, i to "na kašičici" (zbog svih skupo plaćenih zvezda u prvom timu), ali jedno je sigurno, Mančester siti definitivno razmišlja o budućnosti i definitivno imaju brojne talente u svojoj akademiji.

Najnoviji primer je Fil Foden, koji je još od malih nogu u plavom delu Mančestera, a jasno je da je u pitanju novi "dragulj" engleskog fudbala.

Siti ima odličnu mrežu skauta i dovode najtalentovaniju decu u svoju akademiju. Ukoliko oni ne dobiju pravu šansu, onda će "Građani" makar zaraditi na njima, a trenutno su ubedljivo prvi u tom segmetnu ispred Liverpula, Čelsija, Junajteda, Arsenala i Totenhema. Siti je zaradio preko 70 miliona evra za igrače iz svoje akademije u poslednje četiri godine, sledeći na toj listi je Totenhem sa samo 11,7 miliona.

Sančo, Pablo Mafeo, Markos Lopez i Džejson Denajer su samo neki primeri na kojima je Siti zaradio poslednjih godina. Oni ili nisu uspeli da dobiju željenu minutažu ili nisu dobili željeni ugovor, poput Sanča, pa su napustili Mančester, željni igre, ali Siti je makar ove mlade talente uspeo lepo da naplati.

Dzejdon Sanco

Sančo je odbio da produži ugovor kako bi prešao u Dortmund, koji ga je platio 10 miliona funti. Pominje se da Siti ima opciju da ga otkupi, ali izgleda da "Građani" nisu uspeli to da izbore, već "samo" 25% od naredne prodaje. Sančo ima samo 18 godine i već pokazuje kakav je igrač, mnogi su oduševljeni njegovim partijama u Dortmundu, a on je u Siti stigao 2015. godine iz Votforda. Jasno vam je kakvu akademiju imaju "Građani" kada je Sančo samo deo nje.

Pablo Mafeo je odlični mladi desni bek, on je bio na pozajmici u Đironi, ali je ovog leta prešao u Štutgart za 8,8 miliona funti, ali ovde je Siti uspeo da ubaci opciju preče kupovine. Pablo Mafeo je u Mančester stigao 2013. godina (sa samo 16 godina), a Siti ga je doveo iz omladinske škole Espanjola.

Mafeo

Još jedan "veliki" transfer kada su u pitanju mladi igrači, a ovoga puta je golman u pitanju. Angus Gan je ovog leta prešao u Sautempton za 13,5 miliona funti, iako nikada nije debitovao za prvi tim Mančester sitija. Siti je ovog golmana doveo još 2011. godine (sa 15 godine) iz Noriča, a upravo u ovom klubu je bio na pozajmici prošle godine pre nego što je prešao u tim iz Premijer lige.

Denajer je defanzivac koji je dugo vrebao šansu da uđe u prvi tim, međutim nakon brojnih pozajmica (Seltik, Galatasarej i Sanderlend), on je ovog leta potpisao za Lion, a Siti je dobio 12 miliona funti za ovog igrača koji je na Etihad stigao 2013. godine iz omladinske škole Anderlehta.

Pored ovih, treba istaći i transfer Markosa Lopeza, popularnog "Ronija", koji je Siti napustio 2015. godine. Monako ga je platio 9 miliona funti, a svi znamo kako Monako posluje kada su u pitanju mladi igrači. Ovaj španski ofanzivni vezista svojom igrom podseća na Davida Silvu, ali izgleda da nije bilo mesta za njega u timu Sitija.

Jovetic Roni Lopes

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Aleksandar Jovancevic
Monday, 22.10.2018
07:04

Ubedljivo prvi ali po rezultatima daleko,ls za mlade od 4 ili 5 sezona koliko traje Chelsea je osvojio 2 puta a tu su jos i fa kupovi I liga.

avatar
Antihepi
Sunday, 21.10.2018
23:37

Не знам за остале,али овај Санчо је предобар играч ако узмемо у обзир да има 18 година!

avatar
dejannk
Monday, 22.10.2018
00:29

Nikad se ne zna sa mladim igracima, slava kad udari u glavu

avatar
Antihepi
Tuesday, 23.10.2018
18:43

Тек ћемо да видимо како добре партије утичу на њега.