Sitiju bodovna kazna, Junajtedu titule, raduju se Džerard, Murinjo...

Autor: Boris Jovanović
utorak 07.02.2023.
08:35
Izvor: Sportske.net

Deset godina, tri krune, kakav bi bio epilog?

Povezane vesti

Siti je opet na naslovnim stranama, ono što se najavljivalo se na kraju desilo, PL je pokrenula istragu o zloupotrebama i kršenju pravila preko 100 puta od 2009. do 2018. U pitanju su lažiranje prihoda, petljanje da platama igrača i menadžera, kršenje UEFA pravila, FFP pre svega, ali i odbijanje saradnje sa istražiteljima PL.

Ovo je početak procesa, Siti je jasno izdao saopštenje u kome pobija optužbe, tvrde da su iznenađeni, a poslednju reč imaće nezavisna komisija.

Ako budu proglašeni krivim, kazne bi mogle da budu oduzimanje bodova kao Juventusu, izbacivanje iz PL što je malo verovatno, novčana kazna što je gotovo sigurno, ali i oduzimanje titula.

U pomenutom periodu od devet godina Mančester Siti je osvojio tri titule. 

Ko bi za zelenim stolom profitirao od ovakve kazne, oduzimanja po 20 bodova u svakoj od prethodnih 10 godina.

Recimo 2012. je Siti prekinuo čekanje dugo 44 godine i osvojio titulu, onim golom Aguera u poslednjim sekundama, ispred Mančester Junajteda, pa bi Ser Aleksu bila pripisana još jedna kruna. Time bi povećali prednost nad Redsima na dve titule, (21:19).

Titula iz 2014. bi otišla Liverpulu, pa bi oni smanjili opet prednost nad Junajtedom (to je ona Pelegrinijeva titula), a Stiven Džerard i Brendan Rodžers (i Suarez kad smo kod toga) bi mogli da kažu da imaju PL u kolekciji trofeja.

I na kraju 2018. prva Pepova titula i poslednja sezona u kojoj su "Građani" optuženi za kršenje pravila. Oni su osvojili titulu u velikom stilu, ali bi -20, bilo tačno dovoljno da Junajted koji je završio kao drugi osvoji prvenstvo, sa bodom prednosti. Te godine su "Đavoli" sa Murinjom završili 19 koraka iza gradskog rivala. To bi bila 23. titula za Mančester Junajted, jedina posle Ser Aleksa i Murinjova četvrta, posle tri sa Čelsijem u PL. 

Uz Junajted svih ovih godina je najveći gubitnik bio Totenhem, da se Sitiju oduzmu bodovi, oni bi gotovo svake sezone igrali u Ligi šampiona, ali naravno vreme ne može da se vrati...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke