Skandinavka - Vatreni derbi Stokholma!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 10.09.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Uvek meč visokog rizika…

EPA-EFE/Stina Stjernkvist
EPA-EFE/Stina Stjernkvist

Povezane vesti

 Teško da fudbal može da priredi bolje stvari. Kada je u pitanju strast, animozitet, klasne razlike, u Švedskoj se na pomen derbija pomisli na onaj stokholmski. AIK nema veze sa tim, u pitanju su Đurđarden i Hamarbi.

Naime, ovo rivalstvo je staro preko 120 godina i na nekin način i danas označava podelu prestonice na "plave kragne" iz Sodermalma, radničkog dela grada koji je listom uz Hamarbi. Đurgarden je na istoku (AIK u Solni na severu), u pitanju su urbaniji i bogatiji delovi Stokholma, naseljeni višim klasama.

Kao i u drugim zemljama, naravno sa rastom društva blagostanja socijalne razlike su smanjene, ali mržnja je ogromna, ovaj susret često prati nasilje na ulicama koje je u porastu u ovom veku.

Pre desetak godina nije bilo derbija, Hamarbi je jedno vreme proveo u drugoj ligi, a inače oba tima su se preselila na "Tele 2 Arenu" koja je bliža nekadašnjem stadionu Hamarbija i to je izazvalo dodatne probleme među ekstremnijim navijaćima.

Komšije su se sastajale bukvalno u svim takmičenjima "Plavi" odnosno Đurgarden imaju tri pobede više, ali je ta razlika nešto veća u eliti, dok su "Zeleni" iz Hamarbija uspešniji u kupu.

Kada je reč o trofejima Hamarbi čiji je vlasnik, to verovatno znate, Zlatan Ibrahimović, ima samo titulu sa početka veka i kup od pre dve godine (prošle sezone su izgubili finale). "Plave pruge" sa istoka Stokholma su mnogo uspešnije, posle rata su bili prvaci osam puta, imaju i pet kupova. Ali, Hamarbi je klub sa daleko manjim pritiskom, njihovi navijači su verniji, ali i romantičniji, bitna je igra, ne trofej. Za razliku od nekih drugih zemalja gde protok vremena pacifikuje neprijateljstvo, u Švedskoj je obrnuto, ovde su loši odnosi intenzivirani do maksimuma.

Evo primera, u prošlom veku se dešavalo da igrači nastupaju za oba kluba, čak i direktan prelazak, u ovom to je retkost i niko se ne bi osećao prijatno.

Tačno je i da navijači Hamarbija više insistiraju na ovom sukobu, da ih u Đurgardenu nipodaštavaju tvrdnjama da je AIK veći rival jer ima više navijača i više uspeha.

Ove godne je posebno vatreno, jer uz vodeći Haken, oba tima imaju šansu za titulu. Za Hamarbi ovo je jedinstvena prilika, imaju verovatno najbolji tim u poslednjih desetak godina, od povratka u elitu, izgubili su u prvom delu u julu, ali su do pre godinu dana bili prava enigma za protivnike, vezali su osam mečeva bez poraza, posebno slatke su bile pobede u kupu. "Zeleni" će biti i odmorniji jer Đurgarden je u ćetvrtak igrao u LK. Ali, to nema nikakve veze, čeka nas velika borba, ima jedna zanimljivost koja će pomoći kod opklade. Iako su ovo efikasni timovi, gotovo redovno na derbiju nema golova, ali ima žestokih sukoba na terenu, žuti lete kao konfete. Retko ih ima manje od četiri, pa je svakako to kuriozitet.

Remi je prihvatljiv da nije situacije u kojoj Haken (neće imati lak posao u Kalmaru) pobedom pravi nekoliko koraka razlike. Uz to, AIK bi se pobedom u Varbergu priključio gradskim rivalima i vrebao šansu.

Kompletnu ponudu švedskog šampionata u kladionici AdmiralBet pogledajte ovde.

U ostalim skandinavskim šampionatima Molde je blizu titule, iskoristili su Bodovu bajku u Evropi da stvore prednost, deset koraka nije malo.

Ponudu norveškog šampionata možete videti ovde.

Što se Finaca tiče, odavno nije bilo zanimljivije jer je uz KuPS i neizbežni Helsinki u trci i Honka koji je izgubila posle preokreta od Hake. Ovaj čudni tim je potpuno netipičan za tamošnji šampionat, već smo rekli da obratite pažnju na njihov stil, napadački i gol više. Igraće derbi protiv Helsinkija za vikend, remi (ili pobedu domaćih) priželjkuje KuPS koji bi pobedom protiv VPS u Vasi profitirao...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke