Skriveni "X" faktor napušta "Enfild" - Ko je fizičar koji je doveo Klopa u Liverpul?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 12.02.2023.
10:15
Izvor: Sportske.net

Odlazi čovek čija je uloga za funkcionisanje kluba bila nemerljiva.

Liverpool FC
Liverpool FC

Povezane vesti

Fudbalski klub Liverpul planira da na leto pruži podršku Jirgenu Klopu i obezbedi mu ozbiljna sredstva za pojačanja koja bi ih vratila na kolosek iz prethodnih godina.

Mnogo se priča o tome hoće li Jirgen Klop ili neće nastaviti svoju avanturu na "Enfild roudu". "Tajms" stavlja tačku na tu priču ističući ovog jutra da Nemac nema nameru da napušta brod koji tone i da je dobio uverenja od vlasnika Fenvej Sports Grupe da će na leto dobiti značajnu svotu novca kako bi reorganizovao ekipu.

Klub još uvek nije prodat, ali FSG ne želi da odstupi od budućih planova, pa ukoliko Liverpul u međuvremenu dospe u ruke novih čelnika, njihova misija će se samo produžiti. Neophodno je da se tim, prevođen većinom istih igrača koji su obezbedili silne uspehe iz minulih sezona, podmladi i ustremiće se na Džuda Belingema i Mateusa Nunjesa iz Vulvsa.

Ali, vrlo interesantna tema za analizu jeste da oni prevashodno žele da reše pitanje pozicije stručnog lica koje radi "iza kulisa". Klubu je neophodan novi šef istraživačkog tima koji se bavi regrutovanjem na brojnim pozicijama. Do sada je u toj fotelji sedeo dr Ijan Grem koji je izgradio renomirano odeljenje za nauku o podacima i čiji je rad doveo do značajnih transfera za Liverpul u prethodnim godinama. Uz pomoć ovog odeljenja, koje postoji od 2012. godine, Liverpul je angažovao Mohameda Salaha, Sadija Manea, Endija Robertsona, ali i Jirgena Klopa 2015! Naime, analizom podataka poslednje Klopove sezone u Borusiji, koja se tada našla na sredini tabele, utvrđeno je da se brojke ekipe ne podudaraju sa pozicijom na tabeli i shodno tome je odlučeno da se uđe u pregovore s Nemcem uprkos katastrofalnim rezultatima. 

"Nemački mediji kažu da je gotovo sa Dortmundom, da je Klop izgubio žicu. Naše analize pokazuju suprotno, a to je da je Borusija drugi najbolji tim Bundeslige. Ali, predstave se ne podudaraju sa rezultatima. Analizirao sam 10 poslednjih sezona Bundeslige i ta Borusija je bila tim sa najmanje sreće u tom intervalu. To je bila samo čista nesreća koja je koštala Jirgena Klopa posla", bile su reči Ijana Grema.

Ijan Grem, inače fizičar sa Univerziteta u Kembridžu, trenutno obavlja otkazni rok do maja meseca, a Liverpul do tada mora da pronađe novog stručnjaka i efektivno rade na tom polju. "Tajms" otkriva da je u pitanju figura koja radi u igri i smatra se vodećom na polju fudbalskih podataka.

Osim ove pozicije, Liverpul nastavlja da traga i za sportskim direktorom. Spominjao se Monakov Pol Mičel, provlači se čak i ime Ralfa Rangnika, ali definitivno je - na svim poljima sledi potpuna reorganizacija kluba i uslediće nova era slavne ljubimice pokraj Irskog mora.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke