Slavija i Sparta brane čast fudbalskih zanesenjaka

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 07.03.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Češki velikani protiv evropskih giganata u 1/8 finala Lige Evrope

Povezane vesti

Takmičenje u Ligi Evrope ulazi u sve zanimljiviju fazu, a ove nedelje na programu su uzbudljivi mečevi osmine finala koji će uglavnom biti odigrani u četvrtak. Jedini izuzetak je utakmica između Sportinga i Atalante koja je planirana za sredu od 18:45 na stadionu „Horhe Andrade“ u Lisabonu.

Kao što je to slučaj godinama unazad, ova runda je prepoznatljiva po probranom kvalitetu i učešću timova koji su uglavnom iz „lige petice“ uz poneko iznenađenje. Ako portugalske velikane Benfiku i Sporting i škotski Rendžers s pravom svrstamo u krem evropskog fudbala, konstatovaćemo da su ove sezone iz „drugog plana“ uleteli praška Slavija i Sparta i azerbejdžanski Karabag.

Češki klubovi se ovog četvrtka, nakon dve međusobne utakmice u razmaku od svega četiri dana, sastaju protiv giganata evropskog fudbala.

Najpre će od 18:45 aktuelni šampion ove zemlje Sparta dočekati veliki Liverpul u rimejku susreta iz sezone 2010/11 kada je u istoj rundi engleski klub za jedan gol bio uspešniji.

Liverpul u Prag stiže nakon iscrpljujućih nedelju dana gde su posle trofeja u Liga kupu stigli do lakog trijumfa nad Sautemptonom i teškom mukom stečene prvenstvene pobede u Notingemu.

Sparta je uoči dolaska Liverpula eliminisala najvećeg rivala Slaviju u Kupu Češke, pa će gledati da se ovog četvrtka što bolje izmeri pred izvanrednim sastavom Jirgena Klopa u takmičenju gde je poslednji put igrala četvrtfinale u sezone 2015/16 kada je eliminisana od Viljareala.

Istog dana od 21 sat Slavija će gostovati promenljivom Milanu, koji je nakon demonstracije sile protiv Rena na domaćem terenu u prošloj rundi pokazao sve slabosti u Francuskoj.

Za razliku od Sparte, Slavija se već ustalila kao učesnik eliminacione runde Lige Evrope prethodnih godina. Tim u crveno-belih dresovima je čak dva puta igrao četvrtfinale u poslednje tri sezone pa će naoštren velikim iskustvom u utakmicama ovakvog tipa otići u Lombardiju s namerom da što skuplje proda kožu.

Od utakmica u četvrtak najzvučniji derbi svakako će od 21 sat odigrati Benfika i Rendžers na stadionu najtrofejnijeg portugalskog kluba u Lisabonu. Velikani evropskog fudbala su pre tri sezone odigrali spektakularne mečeve u grupnoj fazi gde je u proseku bilo po pet golova na dve utakmice.

Benfiku je u prethodnoj rundi prilično namučio Tuluz, dok je Rendžers brusio formu za evropske obaveze sjajnim rezultatskim nizom u prvenstvu Škotske. Serija od čak 10 pobeda prekinuta je u subotu porazom kod kuće od Madervela.

U istom terminu će probuđeni Marsej predvođen novim trenerom Gaseom dočekati Viljareal, specijalistu za drugo po kvalitetu evropsko takmičenje. Marsej je nakon eliminacije Šahtjora u prethodnoj rundi stigao do ubedljivih pobeda u prvenstvu protiv Monpeljea i Klermona i pun optimizma dočekuje ekipu iz okoline Valensije.

Osim utakmica u Lisabonu i Marseju, Frajburg će biti treće poprište duela od 21 sat pošto tada istoimeni tim dočekuje Vest Hem. Londonski klub je jesenas u grupnoj fazi bio bolji u oba duela. U međuvremenu je izlazak iz teške rezultatske krize nagovestio pobedom protiv Evertona pa sada u goste stiže timu koji je u petak otkinuo bod Bajernu.

Od 18:45 dvojica mladih trenera će odlične rezultate u domaćim prvenstvima pokušati da pretoče u evropski uspeh. Danijele De Rosi je preporodio Romu nakon odlaska Žozea Murinja i posle ubedljive pobede u Monci 4:1 dočekuje uzdrmani Brajton gde je na „Olimpiku“ veliki favorit.

Nešto teže biće Ćabiju Alonsu da posle lovorika u Bundesligi i emotivnog gostovanja za vikend u Kelnu osujeti namere Karabaga da se ne zaustavi na evropskom putu. Azerbejdžanski tim sa sedištem u Bakuu je u prethodnoj rundi eliminisao kvalitetan sastav Brage i dolazak budućeg šampiona Nemačke vidi kao priliku za novi podvig.

Konačni parovi četvrtfinala biće poznati sedam dana kasnije kada budu završene revanš utakmice.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke