Slučaj "Vinisijus Žunior" koji je podelio Španiju

Autor: Milovan Longinov
subota 27.05.2023.
15:45
Izvor: Sportske.net

Real Madrid i Perez u ratu sa La Ligom.

EPA-EFE/Biel Alino
EPA-EFE/Biel Alino

Povezane vesti

La Liga nikada više nije bila na dnu u ovom veku, a slučaj Vinisijusa Žuniora najbolje je pokazao koliko je nešto trulo u državi španskoj. Brazilac je po ko zna koji put bio na udaru rasista, samo što je ovaj put zbog svog ponašanja najpre zaradio crveni karton, a nakon što je prvobitno kažnjen sa dve utakmice zabrane igranja, La Liga je poništila njegovo isključenje, kaznila Valensiju i suspendovala šestoricu sudija uključujući i čoveka iz VAR sobe sa "Mestalje".

Da krenemo redom, pošto nije ova priča od juče, niti su problemi sa rasizmom od juče, kako u Španiji, tako, nažalost, i u nekim drugim državama. I danas se vrti onaj snimak sa "Madrigala" kada je Dani Alveš, podigao i odgrizao bananu, kojom ga je pogodio jedan navijač. Scena je obišla Španiju i svet, navijač je pronađen i odstranjen sa stadiona na neko vreme. Ove sezone, sudije su u svojim izveštajima delegatima prijavile preko 10 slučajeva rasizma na mečevima La Lige, na udaru su bili brojni igrači, a među njima često Vinisijus Žunior.

Zašto je Brazilac igrač koji je podelio Španiju?

Pa, Florentino Perez je našao žrtvenog jarca od kog će dobiti ono što je oduvek želeo - da pokaže svoju moć i moć Real Madrida u španskom fudbalu. Naravno, svaki vid rasizma je za svaku osudu i najstrože kazne, ali Španija je ovaj put najviše podeljena zbog činjenice da je La Liga poklekla pod pritiskom Real Madrida zbog čega navijači Sevilje najavljuju žestok bojkot na predstojećoj utakmici protiv "kraljevskog" kluba na "Ramon Sančez Pishuanu". Suština je u tome da su klubovi svesni odavno problema sa rasizmom i da podržavaju svaki vid podrške protiv njega, ali da je pomilovanje Vinisijusa pokazao da Florentino Perez i dalje ima najveći uticaj u španskom fudbalu. Osim što je Vinisijusu poništen crveni karton, Valensija će biti kažnjena novčano, a deo "Mestalje" biće zatvoren u narednim mečevima, zbog čega je i taj klub uložio žalbu.

Zbog čega tolika netrpeljivost prema Vinisijusu?

Pa, zvuči smešno, ali dok Brazilac tvrdi da nije dovoljno zaštićen, svi ostali klubovi su nekoliko puta "prijavljivali" sudije koje su mu bezbroj puta gledali kroz prste i nisu ga isključivale sa terena kada je to zaslužio. Svi koji prate La Ligu svedoče činjenici da je ove sezone Vinisijus žestoko protestvovao kod sudija u trenucima kada je imao javnu opomenu i da je tek na "Mestalji" zaradio crveni karton koji je u nekoliko puta ove sezone zaslužio. Takođe, Vinisijus je posle isključenja digao buru svojim saopštenjem na društvenim mrežama, istakavši da La Liga danas pripada rasistima. Nakon toga, iz Brazila su stigle informacije da je posle utakmice na "Mestalji", Vinisijus prvi put pomislio da bi mogao da napusti Španiju zbog rasizma.

Epilog je bio taj da mu je poništeno isključenje i da su svi ostali akteri bili kažnjeni - Valensija kao domaćin, sudija Vilanueva iz VAR sobe zajedno sa još petoricom zbog ranijih "ispada". Mediji koji nisu naklonjeni Madriđanima, iz svih delova Španije ističu još jednu zanimljivost - Real Madrid i Florentino Perez, iskoristili su baš ovaj slučaj da podignu buru u Španiji, u nedelji kada je Anćelotijev tim doživeo blamažu od Pepa Gvardiole u Ligi šampiona, a Barselona pet kola pre kraja proslavila titulu. Slučaj Vinisijus je po pisanju tih medija, poslužio kao odlična dimna zavesa da Perez skrene sa aktuelnih tema koje nisu na ruku Reala i da pokaže La Ligi ko je gazda u Španiji. Pobunila se Valensija, koja je odmah reagovala saopštenjem i najavom rigoroznih kazni za rasiste, pobunila se Sevilja koja najavljuje bojkot zbog poništenja crvenog kartona, a bune i mnogi drugi, jer je ovo prvi put da je nekome ko se agresivno ponašao na terenu poništen crveni karton. Sa "Mestalje", ne da bi pravdali rasiste, ističu da je Vinisijus najpre provocirao navijače pošto je dobio crveni karton i da Brazilac neretko provocira navijače širom Španije. Neki se pitaju i da li Vinisijus sam utiče na mržnju navijača, što svakako ni najmanje ne sme da bude povod za rasizam, i da li je Brazilac do sada bio previše zaštićen, da mu je više puta progledano kroz prste njegovo nedolično ponašanje i provokacije i da je poništenje crvenog pogrešna poruka.

Zbog svega ovoga, oglasili su se i brojni lokalni političari iz Valensije, koji tvrde da je ovakvo ponašanje La Lige označilo ovaj grad kao rasistički i da je način za rešenje ovog problema potpuno pogrešan. "Ne postoji ni 1% šanse da u Valensiji ima toliko rasista kao što je ispalo pošto je Perez odlučio da iskoristi ovaj trenutak da stvori pritisak na La Ligu". Takođe, lokalni mediji u Valensiji podsećaju na rasističke ispade navijača Real Madrida u ovom veku, kojih je bilo dovoljno, a niko nikada nije ispraznio deo tribine ni kaznio navijače. Da sve bude još tragikomičnije, u sredu, na meču protiv Rajo Valjekana, poveća grupa navijača Reala skandirala je gostima "Valjekanosi su cigani"...

Da li deluje da La Liga ide u pravom smeru u borbi protiv rasista? Pa, po ovome do sada, deluje da ne umeju da izađu na kraj ni sa mnogo manjim problemima...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke