Slučaj Vitolo - Kad su sve strane na gubitku

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 04.04.2021.
13:10
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Atletiko mora da dobije u Sevilji...

EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Povezane vesti

Kada je svoje rodno ostrvo zamenio Andaluzijom, Vitolo je patio za Kanarima, ali ne toliko da u dresu mnogo većeg kluba ne napravi fantastičan start. Oni koji su pratili Primeru sećaju se njegove neverovatne sezone, odigrao je 45 mečeva, od toga 16 u LE koju je Sevilja po običaju osvojila.

Navijači su bili zadivljeni, iako je stigao relativno tiho, u senci Bake i Gameira. U naredne tri godine, dokopao se tri evropska trofeja, a sjajne igre u dresu Rohiblankosa nisu ostale bez efekta.

Ovaj igrač je već 2105. pozvan u reprezentaciju, logičan nastavak karijere iz mlađih selekcija. Nije debitovao pred svojim navijačima na "Pishuanu", ali jeste u porazu od Holanđana u Amsterdamu kada je zamenio Pedra.

Vitolo je imao ugovor na četiri godine i u leto 2017. se prema tvrđenju kluba iz Sevilje dogovorio o produžetku. Njegov otac i agent su precizirali detalje novog ugovora, i predsednik Andalužana je medijima povrdio da Vitolo ostaje.

Ali, iako su predstavnici potpisali, na dokumentu je nedostajao Vitolov potpis, on je bio na odmoru...

A onda grom iz vedra neba, pročulo se da je Vitolo u Madridu i da je potpisao ugovor sa Atletikom. Nije se pojavio u Sevilji, dramatična situacija, klub ga je suspendovao, ali je odbijao da se vrati, čekajući da Atletiko potegne svoje argumente. Madriđani su želeli da sve reše tiho, ne bez razloga, u tom trenutku nisu mogli da kupuju, ali su želeli da se Vitolo vrati u svoj Las Palmas na pozajmicu od šest meseci, a onda zaigra za klub.
Sevilja nije sedela skrštenih ruku, kada je saznala za plan. Tvrdili su da je Vitolo potpisao dva ugovora. Hoze Kastro prvi čovek "Berbera" je rešio da presavije tabak i podnese tužbu protiv igrača. Oni su tražili da "Jorgandžije" plate klauzulu od 50 miliona evra koja je uključena u novi ugovor. Uz to, i Las Palmas je završio među optuženima i da koristi situaciju kako bi dobio svog nekadašnjeg igrača na šest meseci, odnosno poslužio kao parking do januara 2018. kako Španac ne bi ostao bez utakmica, pošto Atletiko ne može da ga registruje.

Iz Sevilje su ga optuživali da je pregovarao sa njima, kako bi dobio veći novac od Atletika, i na kraju mu porućili da se ne vraća, ali i da neće igrati ni za Madriđane. Na kraju je Atletiko platio obeštećenje od pet miliona evra, neku vrstu kazne, Vitolo je odigrao devet mečeva za Las Palmas tokom jeseni. On i Dijego Košta su tek krajem decembra predstavljeni pred 25 000 navijača na stadionu Atletika.

Sam Vitolo se izvinio pre par godina navijačima Sevilje priznavši da je loše postupio, ali to ga nije poštedelo uvreda na "Pishuanu". Zanimljivo da i pored nekih dobrih partija za Atletiko on nikada nije ponovio partije iz Sevilje, za četiri godine odigrao je 70 mečeva, a ove godine samo sedam.

Na kraju, kada se sve sabere, Sevilja je izgubila, Atletiko nije puno dobio, nekako su svi na gubitku, a ovaj slučaj i dan-danas opterećuje odnose klubova.

Sevilja je pred meč u lagodnoj poziciji, četvrto mesto, ne mogu ni gore ni dole, a Atletiko, ako želi da zadrži prednost mora da dobije u Andaluziji što neće biti nimalo lako...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke