Šok - UEFA menja statut da bi priznala FS Kosova?!

Autor: Milovan Longinov
petak 29.04.2016.
14:08
Izvor: Sportske.net, Politika

Evropska fudbalska unija (UEFA) planira da promeni statu kako bi u članstvo primila Fudbalski savez Kosova.

Povezane vesti

Prema pisanju Politike, UEFA bi na Kongresu u Budimpešti mogla da promeni novi statut i dozvolila članstvo Kosovu.

Politika saznaje da statut UEFA trenutno predviđa da član organizacije može da bude zemlja čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije, ali u predlogu novog zameniće se formulacijom "većina međunarodne zajednice u Evropi".

"Članstvo u UEFA moguće je nacionalnim fudbalskim asocijacijama koje se nalaze na prostoru Evrope, u zemlji čiju nezavisnost priznaju Ujedinjene nacije i koja je odgovorna za organizaciju i implementaciju za sve što ima veze sa fudbalom na teritoriji sopstvene države", stoji u Članu 3 statuta za 2016. godinu koji je objavljen prvog marta. 

Ipak, sumnja se da bi Kongres u Mađarskoj 3. maja mogao da bude prekretnica, pošto je na dnevnom redu upravo predlaganje novog amadmana na statut UEFA. List Politka tvrdi da je imala uvid u novi predlog po kom bi FS Kosova* mogao da bude priznat.

Sagovornici politike opisuju ovaj pokušaj kao "pravno-poilitičko nasilje", jer je napravljen niz proceduralnih grešaka. Među njima, najveća je ta da predlog promene nije prošao Odbor UEFA za pravna pitanja, što je obavezno, a čime su zagovornici prijema zaobišli moguću blokadu.

"Hoćemo to pitanje da rešimo kroz dijalog, a ne na silu, jednostranost nikom dobro nije donela"
, kažu sagovornici za Politiku.

Podsetimo, Kosovo je priznalo većina evropskih zemalja što mu otvara mogućnost da postane član UEFA. Za to im je potrebno da sakupe 36 glasova što ne bi trebalo da predstavlja problem s obzirom na činjenicu da je 38 evropskih država priznalo nezavisnost Kosova.

Ovaj izvor tvrdi da čak nije isključeno ni da reprezentacija Kosova zaigra u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji, u grupi sa Hrvatskom, Turskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom. 

Očekivano, to se ne sviđa čelnicima FS Srbije koji na sve načine pokušavaju da blokiraju ovaj postupak i lobiraju u UEFA. Da bi u tome uspeo, FS Srbije je potrebno još dva glasa.

Podsetimo, Kosovo je do sada odigralo četiri prijateljske utakmice, otkad je dobio ograničenu dozvolu FIFA.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
Semberac10
Friday, 29.04.2016
21:20

Šta je Kosovo? Država? Zar Albanija nije to isto, mislim jedan isti narod? Kako sad kad igraju Albanija -Kosovo, kontam dvije države, imena, prezimena, porijeklo? Stvarno ne razumijem. Jesu ratovali sa Albanijom pa se odvojili ili šta? Kako jedan narod, dvije države? I eto oni imaju neka prava haha. Američki lobi ništa drugo, čim presuši eto ih na ledja Albanije, a onda će postati jedno, kao što i jesu. Sramota.

avatar
Sinđelić
Friday, 29.04.2016
18:18

Para vrti gde burgija nece. Šta kaže naša vlast na ovo?

avatar
4.999999999%
Friday, 29.04.2016
15:38

Namešteni izbori u Srbiji i dosadašnja i buduća politika vladajuće stranke će samo podstaći napredak ovoj ideji. Sami smo izabrali? Ili možda ipak nismo?

avatar
jv
Friday, 29.04.2016
15:32

Kosovo su i priznali da izvuku novac albanske mafije. Ovo je samo jos izvlacenja novca. Treba unistiti albansku mafiju, sa njom ce nestati i nezavisno Kosovo.

avatar
Alex DeLarge
Friday, 29.04.2016
15:05

Kakvi šokovi, oni su po svim parametrima nezavisna zemlja. (pardon, protektorat) Ne kazem da se ne treba boriti protiv ovakvih stvati, ali to je samo odlaganje neumitnog. Ono sto mi moramo postaviti kao crtu ispod koje necemo je da nikad ne pristanemo da sa njima igramo u grupi, makar i po cenu diskvalifikacija. Em' sto cemo tako poslati jedinu poruku koju mozemo, em sto bi to licilo na sve osim na fudbal. Uzmimajuci u obzir da su oni zaista jedino preostalo pleme u Evropi, verovatno bi godinu dana u napred razradili jedno 10 planova za provokacije. Nama to ne treba ni za sta...

avatar
JFK
Friday, 29.04.2016
17:48

Ubedljivo najbolji komentar koji sam ikad pročitao...svaka čast Ratko!!!

avatar
Александар Стојановић
Friday, 29.04.2016
14:51

Pustite ih !nNeka igraju !nAli,kada ih ponizi reprezentacija Luksemburga,kajaće se i oni zbog toga sto su hteli da igraju!

avatar
Friday, 29.04.2016
14:46

pa Kosovo je nezavisna drzava i priznali je vise od pola sveta i ne vidim nijedan razlog sto ne bi igrali kvalifikcije sa SP ili da su im savezi primljeni u neko drugo takmicenje... :D

avatar
sashki
Friday, 29.04.2016
14:43

Kakav šok? Šok bi bio kad bi ovi nasi uradili nesto da se to zabrani

avatar
liverpoolfc
Friday, 29.04.2016
14:38

Para vrti gde burgija nece.

avatar
Friday, 29.04.2016
14:31

Veliki šok...prvo svi objave da će Kosovo imati svoju fudbalsku reprezentaciju onda se mi kao nešto bunimo dok se stvari malo ne stišaju. Nakon 2-3 godine oni opet krenu istu priču ali nama to više nije vest. Niko se ne potresa zbog toga uopšte i Kosovo na mala vrata ulazi u UEFA, a mi stojimo sa strane i sve to mirno posmatramo.

avatar
Nemanja Vidic No1.
Friday, 29.04.2016
14:47

Prvo smo ga prodali pre 20 godina,sad ovo..Videces ima da ih ubace i sa nama u kvalifikacije,pa da nas provociraju sa svih strana,a mi naivni

avatar
Friday, 29.04.2016
14:10

Samo da mi ne promenimo svoj Ustav, to je mnogo vaznije od ovoga...