Šok za Engleze, nije samo ispadanje iz ove, neće imati ni "bonus" predstavnika u sledećoj Ligi šampiona?

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 18.04.2024.
08:14
Izvor: Sportske.net

Aston Vila ili Totenhem bi mogli da ispaštaju.

. EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
. EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Premijer liga je pretrpela veliki udarac u trci za peto mesto u Ligi šampiona sledeće godine nakon što su Arsenal i Man Siti ispali iz takmičenja.

Najbolje evropske lige su se ove sezone borile u pokušaju da zarade dodatno mesto u takmičenju sledeće sezone, a dve zemlje će to učiniti uoči uvođenja novog formata Lige šampiona.

Premijerno takmičenje na kontinentu biće prošireno od sledeće godine, prvi put od 2003-2004, sa 32 kluba u stilu osam grupa na 36 klubova, a igraće se  po takozvanom "švajcarskom" formatu.

Timovi će odigrati osam mečeva u prvoj fazi, četiri kod kuće i četiri u gostima, pri čemu će osam najboljih timova izboriti plasman u osminu finala, dok će ostali igrati u plej-ofu.

Dva dodatna mesta biće dodeljena najuspešnijim evropskim ligama ove sezone, a posle poraza Arsenala i Sitija među njima nema Premijer lige.

Trenutno, Italija i Nemačka vode na tabeli sa rezultatima od 18.428 i 17.642, dok je Engleska pala na treće mesto sa 16.875. poena.

Nemačka ima dva predstavnika u polufinalu Lige šampiona, Bajern Minhen i Borusiju Dortmund, dok Italija ima tri u Ligi Evrope, Milan, Romu i Atalantu, te Fiorentinu u završnici Lige konferencija.

Na drugoj strani, Engleskoj su ostali Liverpul i Vest Hem u Ligi Evrope i Aston Vila u Ligi konferencija, sa tim da će "crveni" i "čekićari" teško do polufinale posle poraza od 3:0, odnosno 2:0 u prvim duelima četvrtfinala protiv Atalante i Bajer Leverkzuena, što bi moglo večeras i rešiti trku za dodatnog predstavnika u Ligi šampiona naredne sezone.

 U praksi to znači da petoplasirani tim Premijer lige na kraju sezone, a to će biti Aston Vila ili Totenhem, ostaje bez Lige šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke