Šokantna analiza - Ronaldovih 125 golova ne znače ama baš ništa?!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 16.10.2023.
19:07
Izvor: Sportske.net

Statistika je kao bikini...

AP Photo/Luis Vieira
AP Photo/Luis Vieira

Povezane vesti

Kristijano Ronaldo je apsolutni rekorder po broju golova u reprezentativnom fudbalu, ali ta statistika baš i nije za pohvalu ako se pogleda detaljna analiza.

Ronaldo je u pobedi Portugala nad Slovačkom došao do 124. i 125. pogotka, što je bio povod za pretragu svih njegovih golova u dresu reprezentacije.

Sistemom eliminacije, specijalizovani sajt "Football 365" došao je do frapantnog otkrića da - Ronaldovi golovi baš i nisu doneli mnogo Portugalcima.

Ali, da krenemo redom. 

19 golova iz penala 

Pogoci iz penala nekako se najmanje računaju kada su u pitanju golgeteri, jer se golovi sa 11 metara postižu najlakše, što je svakako pogrešno stanište. Ako se oduzmu Ronaldovi "laki" meci sa 11 metara, ostaje brojka - 106. 

19 golova u prijateljskim utakmicama

Ako neke reprezentativne utakmice nemaju smisao, onda su to - prijateljske. Iako se vode kao zvanične, kasnije se umesto njih na neki način uvela Liga nacija, kako bi takve reprezentativne utakmice imale više značaja. Do Lige nacija, Ronaldo je na prijateljskim, a zvaničnim utakmicama takođe dao 19 golova za Portugal. Iako je neke dao protiv jakih timova poput Argentine, Holandije, Belgije i Hrvatske, Portugalci su na tim mečevima poraženi. Takođe, prijateljske golove bez značaja davao je selekcijama poput Saudijske Arabije, Paname, Luksemburga i nekoliko protiv Estonije i Andore. Kada se oduzmu i golovi na prijateljskim, Ronaldo je na koti - 87. 

8 golova protiv Luksemburga

Luksemburg je Portugalov "San Marino" i to ko zna koliko puta u kvalifikacionim ciklusima. Iako su ovo takmičarske utakmice, značajnije od prijateljskih, Luksemburg spada pod najslabije reprezentacije Starog kontinenta, a Ronaldo im je dao čak osam golova. Kada se oduzmu i golovi Luksemburgu, Ronaldo spada na - 79 golova. 

13 golova protiv jednako loših kao Luksemburg

Niz Ronaldovih golova protiv ponajgorih timova Evrope nastavlja se i na ovom spisku. Čak 13 je dao protiv Andore, Farskih Ostrva, Azerbejdžana, Kipra, Kazahstana i Lihtenštajna! Većinu je dao u kvalifikacionim utakmicama, dakle takmičarskim, ali ako pogledamo imena rivala, onda ni ovi nisu imali neku "vrednost". Kada se oduzmu i ovih 13 golova, Ronaldo je na koti 66. 

Pet golova kada je Portugal dao barem šest

Oštri statističari i ovde su "oduzeli" Ronaldu pogotke. U pitanju su ogromne pobede na kojima je Portugal davao 6+ golova. Tako je Ronaldo pogađao protiv desetorica igrača BiH u pobedi 6:2, kao i kvalifikacijama za SP 2006 kada je Rusiji Portugal dao sedam (7:1), baš kao i protiv Severne Koreje na SP 2010 (7:0). Kada se oduzmu i ovi "manje" važni golov, Ronaldov učinak je - 61. 

Sedam u Ligi nacija 

Kao što rekosmo, Liga nacija je najviše izmišljena da bi prijateljske utakmice dobile kakav takav značaj. Ronaldo je dao sedam golova u ovom takmičenju, pogađavši na samo tri od 11 mečeva. Pet je dao u dvomeču sa Švajcarcima, dok je pogađao još protiv Šveđana. Dakle, ni ovde nema najjačih evropskih timova, ovaj autor i ove Ronaldove golove baš ne priznaje, pa kada se odizmu brojka je - 54. 

Jedan gol u Kupu konfederacija

Kažu da je ovo takmičenje manje važno čak i od Lige nacija. Ronaldo je dao gol Novom Zelandu u ovom takmičenju, a statističar ni ovaj baš ne uvažava - 53. 

20 golova u kvalifikacijama za EURO koje može "da da svako"

Autor je još malo dolio ulje na vatru i obezvredio Ronaldove golove. On je dao čak 38 golova u kvalifikacijama za EURO koje su prečesto bile samo formalnost za Portugalce, posebno sada kada na šampionat idu prve dve ekipe iz svake grupe, a na EP ide 24 selekcije. Od pometnih 38 golova, 20 je Ronaldo dao ili iz penala, ili protiv Luksemburga, Lihtenštajna ili na mečevima na kojima je Portugal davao pet ili više golova. Autor kaže - Ronaldo je na 33 gola. 

Šest golova, nijedan za pobedu

I ovde su iskopani manje značajni Ronaldovi golovi, a u pitanju su i oni na velikim takmičenjima. Primera radi, Ronaldo je na EP 2016 koje je Portugal osvojio, dao dva u remiju sa Mađarima, kao i protiv Grčke na EP 2004. u grupnoj fazi. Ronaldu čak ne priznaju mnogo ni het-trik protiv Španije u grupnoj fazi SP 2018, jer je taj meč završen remijem 3:3, a pogađao je i u porazu od Nemaca (4:2) i remiju sa Francuzima (2:2). Kada ovaj statističak oduzme Ronaldu i ovih šest golova, učinak je - 27.

27 golova protiv "neelitnih" timova

Šta je sada preostalo? Oduzeli su mu golove iz penala, protiv najlošijih timova Evrope, u pobedama sa 6+ golova, u prijateljskim, u mečevima u kojima Portugal nije uspeo da pobedi... 

Sada je preostalo da vidimo protiv koga je dao onih 27? 

U pitanju su golovi protiv "ostalih", a nedovoljno elitnih timova. Ronaldo je dao dva het-trika u kvalifikacijama za SP 2014, ali protiv Severne Irske i Švedske, kao i protiv Velsa na EP 2016, ali ni Velšani nisu elita. U kvalifikacijama za SP 2018, Ronaldo je davao golova protiv Letonije, Mađarske, kao i protiv Republike Irske u kvalifikacijama za SP 2022. 

Autor teksta zaključuje da Ronaldo nije dao nijedan gol u eliminacionoj fazi na Mundijalima, a odigrao ih je pet. Portugal je osvojio EP, ali Ronaldo nije igrao u finalu protiv Francuske zbog povrede. 

Kada se oduzme i Ronaldovih 27 golova, nedovoljno važnih protiv osrednjih rivala, autor kaže - Ronaldo je dao "nula" najznačanijih golova za Portugal. 

Šta nama ostaje da kažemo u zaključku?

Statistika je kao bikini, često pokazuje sve, a ne otkriva ništa. Takođe, da li zaista neko može da omalovažava Ronaldovih 125 golova i da ih smatra ovako potpuno nebitnim? 

Na vama je da odgovorite, mi smo se potrudili da prenesemo ovu "detaljnu analizu"...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke