Solunska posla

Autor: Milovan Longinov
nedelja 07.03.2021.
14:37
Izvor: Sportske.net

​Aris se vratio da napravi probleme komšijama...

Povezane vesti

Sudar Arisa i PAOK-a odnosno derbi Soluna svakako se ne može meriti sa rivalstvo atinskih klubova, iz prostog razloga što PAO, Olimpijakos i AEK imaju mnogo više navijača.

Ali, kada je u pitanju strast, atmosfera, socijalna pozadina derbija, sve to, kažu svedoci u severnoj Grčkoj deluje zastrašujuće.

U pitanju je sudar svetova, lokalna aristokratija oličena u Arisu je sa prezirom dočekala izbeglice iz Turske. Tačnije posle velike razmene stanovništva između Grčke i Turske 1923. došlo je do migracija sa obala Crnog Mora, Istanbula i Azije u Solun.

Svi ti došljaci, makar i deo imao novca nikada nisu primljeni u više klase grčkog društva, iz njihovog revolta nastao je PAOK koji je u prvoj utakmici nakon osnivanja 1926. dobio solunski derbi. Uvek je bilo mnogo tenzija, nasilja na terenu, kasnije kada je fudbal omasovljen to se prenelo na tribine.

Osiromašena Grčka je u ovoj deceniji delom izbrisala razlike, ali nije slučajno što je ruski Grk sa Ponta kupio baš PAOK, to su njegovi ljudi, imaju više navijača i odani vojnici, sećate se kad je sa pištoljem ušao na teren. Savidis je kupio pola Soluna, ruski kapital se uselio u luku, a PAOK je svakako finansijski moćniji od komšija koji su titule osvajali pre i neposredno pre rata i to u turnirskom panhelenskom šampionatu. Od tada, imaju jedan kup, osvojili su ga pre pola veka.

Kolika je razlika neka posvedoči činjenica da su "Nepobedivi" kako navijači upravo zbog gradske nadmoći zovu svoje ljubimce iz PAOK, izgubili derbi, verovali ili ne posle 51 utakmice. I bilo je to ogromno iznenađenje, Aris je dobio sa 4:2 tim koji je osvojio 2019. duplu krunu posle velikih ulaganja.

Na stadionu "Tumba" uobičajena atmosfera koja dočeka goste, pogotovo iz Atine je "Crni pakao". Ali, za Aris oni spreme posebnu atmosferu, pa žrtvuju na tribinama i Boga Rata, Aresa po kome su "Žuti" dobili ime.

Obično derbi ima predigru u luci u vidu masovne tuče, zanimljivo što je retkost da su navijači oba kluba levičari, što se ne bi očekivalo od Arisa, ali je tako. Bilo je jasno i žrtava, ali to nije smetalo navijačima oba kluba da dočekaju izbeglice iz Afrike otvorenih ruku, i ponude im smeštaj, jer Solun je grad solidarnosti.

Inače crno-belima su nedostajali rivali, jer Aris je imao dosta problema, čak su pali u treću ligu, pre sedam godina, par sezona nisu uspevali da se domognu elite, ali oni su suviše značajni za Solun i grčki fudbal da bi dugo bili van fokusa.

Solun je dan posle promocije pre tri godine osvanuo u žutim grafitima sa porukom “Vratili smo se”, a nije da rivalima nije bilo drago, jer bez obzira na veliku netrpeljivost oni uvek žele da nanesu bol rivalu na terenu.

Doduše u nedostatku Arisa, okrenuli su se žutima iz Atine, sa AEK je odigrano nekoliko mečeva prepunih kontroverzi i nasilja, a posebno je žestoko bilo finale kupa koje su dobili.

Ali, Aris je i ove godine nakon što je razbio maler u prošlom prvenstvu dobio PAOK i to sa 1:0, od povratka u ligu su baš tvrd orah za crno-bele. I nalaze se na drugom mestu na tabeli, imaju bod više od komšija što će ovaj derbi učiniti posebno zanimljivim.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke