Sosijedad i Bilbao – Bitka za ponos Baskije!

Autor: Mladen Heleta
subota 14.01.2023.
11:30
Izvor: Sportske.net

U susret derbiju La Lige.

Povezane vesti

I dok se u Saudijskoj Arabiji vodi borba za trofej Superkupa Španije, ostatak klubova iz ove zemlje odigraće 17. kolo La Lige, a ubedljivo najzanimljivija utakmica runde igra se u subotu od 21 sat u San Sebastijanu između Real Sosijedada i Atletik Bilbaa.

Veliki derbi Baskije i duel timova koji su sinonim za ovu špansku regiju, i to ne samo u sportskom smislu.

I Real Sosijedad i Atletik Bilbao od svog osnivanja simbolizuju Baskiju, promovišu je širom planete i pronose joj slavu.

Znate već za ovo, ali vredi ponoviti da ono što Atletik Bilbao čini jedinstevnim jeste jedno dobro poznato, nepisano i nezvanično pravilo, prema kom za prvi tim ovog kluba ne može da zaigra niko ko nema veze sa Baskijom. U prevodu, moraš biti etnički Baskijac ili ako si druge nacionalnosti, onda moraš biti rođen u Baskiji. Sama Baskija ima oko tri miliona stanovnika, a u regiji postoji oko 150 fudbalskih klubova. Svi oni imaju finansijsku pomoć Atletika (osim Sosijedada), a ovakvo ulaganje se Bilbau vraća tako što ima prednost u odabiru talentovanih igrača iz Baskije.

A kada je reč o Sosijedadu, u tom klubu su imali potpuno istu mantru kao Atletik, ali su u jednom trenutku odustali od ideje. Sve je išlo prema planu do 1989. godine, kada je dres Real Sosijedada obukao Džon Oldridž iz Liverpula. Tada su vodeći ljudi Sosijedada okrenuli ploču i rekli da za njih mogu da igraju Baskijci i stranci, ali ne i fudbaleri iz Španije. A onda je 2002. godine došao i Španac Serhio Boris Gonzales i Sosijedad je stavio tačku na tradiciju dugu preko 90 godina.

Sa dve ovakve filozofije i sa značajno smanjenim kapacitetom u odabiru igrača, ova dva kluba su uspela da se etabliraju u „krem društvo“ španskog fudbala. Bilbao je osam puta bio šampion Španije, a trofej Kupa Kralja podigao je čak 23 puta i drugi je najuspešniji tim u tom takmičenju, iza Barselone. Tri puta je osvojio i španski Superkup, a jedini je klub, uz Real Madrid i Barselonu, koji nikada nije ispao iz elitne španske lige.

Real Sosijedad je dva puta bio šampion Španije, a Kup Kralja je osvojio tri puta, poslednji put 2020. godine, u finalu koje se ustvari igralo godinu dana kasnije zbog koronavirusa i to baš protiv Atletik Bilbaa (1:0). Plavo-beli iz San Sebastijana imaju i jedan pehar španskog Superkupa.

Predstojeća utakmica i za jedne i za druge dolazi u dobrom momentu, a to se posebno odnosi na Sosijedad. Ovaj tim je čvrsto treći na tabeli sa 32 boda na svom kontu i rešen je da do kraja tu i ostane i izbori se za nastup u Ligi šampiona. U seriji je od tri ligaške pobede, a veoma dobro izbalansiranu ekipu na terenu predvodi prekaljeni as David Silva. Igrači kao što su Zubimendi, Iljaramendi, Merino, Serlot, Kubo i Elustondo donose veliki kvalitet i Sosijedad se sa pravom nada da će seriju nastaviti protiv najvećeg rivala.

Bilbao se sa druge strane bori za mesta koja vode u Evropu. Trenutno je sedmi sa 26 bodova, ali mu četvrtoplasirani Betis beži samo dva boda. Bilbao je nakon pauze zbog Mundijala vezao dva remija u šampionatu i sada želi da se na pobednički kolosek vrati na mestu gde bi njegovi navijači najviše želeli i gde pobeda vredi „duplo“. Braća Niko i Injaki Vilijams su glavna snaga Bilbaa, tu su još De Markos, Guruzeta, Simon, Sanset, te iskusni Ander Erera i Raul Garsija. Ekipa koja, kad joj je dan, može da naudi svakom.

AdmiralBet nudi kvotu 3.20 da će se večerašnji meč završiti nerešeno. Kvota na pobedu Sosijedada je 2.50, a na trijumf Bilbaa je kvota 3.30.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke