Istorija! Majorka u finalu Kupa kralja prvi put posle dve decenije, Radonjić najbolji kad je najvažnije!

Autor: Darko Mitrović
sreda 28.02.2024.
00:25
Izvor: Sportske.net

Te 2003. godine je i osvojla trofej.

EPA-EFE/Javier Etxezarreta
EPA-EFE/Javier Etxezarreta

Povezane vesti

Prvi finalista ovogodišnjeg Kupa kralja u Španiji je ekipa Majorke koja je večeras izašla kao pobednik iz dramatičnog polufinala protiv Sosijedada! Posle 0:0 u prvom meču, večeras je u revanšu u San Sebastijanu bilo 1:1 u regularnom toku meča, ali i posle produžetaka, pa je presudila penal-serija koju je Majorka dobila sa 5:4!

Ime drugog učesnika finala saznaćemo u utorak uveče, kada će se sastati Bilbao i Atletiko Madrid. Prvi meč je Bilbao kao gost dobio sa 1:0.

Iako su se mogle očekivati rotacije u sastavima, nismo se baš nadali da će sva trojica srpskih fudbalera u ekipi Majorke večeras biti na klupi za rezerve  - i golman Predrag Rajković, i štoper Matija Nastasić, i krilni fudbaler Nemanja Radonjić koji je, doduše, dobio priliku u drugom produžetku i zatim bio jedan od izvođača penala.

Sosijedad je, nošen podrškom sa tribina, brzo uspostavio terensku inicijativu i pokazao konkretniju i ambiciozniju igru u napadu i kao plod takvog razvoja događaja, došao je jedanaesterac za Baskijce pred kraj prvog poluvremena.

Međutim, Brajs Mendes nije bio precizan sa bele tačke, golman Grejf je odbranio njegov šut i na poluvreme se otišlo rezultatom 0:0.

Tek što je počeo drugi deo igre, usledila je kazna za ovaj promašaj. Iz prvog šuta gostiju u okvir gola od početka meča, Majorka je stigla do vođstva, a egzekutor je bio Gonzales koji je mrežu golmana Remira pogodio udarcem glavom u 50. minutu, posle odličnog centaršuta iskusnog Đaumea Koste sa leve strane - 0:1.

Od tog trenutka, napadi Sosijedada postali su još snažniji, domaći su želeli što pre da uzvrate, a u 63. minutu u igru je ušao Mikel Ojarzabal i to se Sosijedadu brzo isplatilo.

Osam minuta na terenu je bilo dovoljno Ojarzabalu da donese izjednačenje Sosijedadu, a to je učinio posle saradnje sa Mendesom, ušao je u kazneni prostor i pored dvojice protivničkih igrača našao put lopti do donjeg desnog ugla gola Majorke - 1:1.

Bilo je dovoljno vremena i za potpuni preokret, imao je Sosijedad ukupno 17 šuteva ka golu do kraja regularnog toka meča, ali je Majorka uspela da izbori produžetke.

Posle pet minuta igre u prvom produžetku, Sosijedad je bio blizu vođstva, Tirni je bio u sjajnoj šansi, ali su gosti uspeli da izbiju loptu sa gol-linije.

Bila je primetna i sve veća nervoza kod igrača domaćeg tima, dok su gosti mogli da budu zadovoljni razvojem događaja, s obzirom da je vreme ''radilo'' za njih.

Nemanja Radonjić je u 106. minutu zamenio Kajla Larina, ali njegova svežina i brzina nisu došle do izražaja u narednih 15 minuta. Izostale su nove prilike na obe strane, pa je odluka o finalisti morala da padne posle penal-serije (pogledajte golove OVDE).

Prva serija: Ojarzabal - brani Grejf! Murići 0:1, vodi Majorka.

Druga serija: Turijentes 1:1, Morlanes 1:2!

Treća serija: Olasagasti 2:2, Maskarelj 2:3!

Četvrta serija: Zubimendi 3:3, Radonjić silovito, 3:4!

Peta serija: Šeraldo Beker 4:4, Darder 4:5, Majorka je u finalu Kupa kralja!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke