SP - Real preko Al Ahlija do Al Hilala!

Autor: Mladen Heleta
sreda 08.02.2023.
21:58
Izvor: Sportske.net

Finale se igra u subotu.

EPA-EFE/Mohamed Messara
EPA-EFE/Mohamed Messara

Povezane vesti

Fudbaleri madridskog Reala su prema svim očekivanjima izborili plasman u finale Svetskog klupskog prvenstva u Maroku.

Šampion Evrope je u polufinalu u Rabatu bio bolji od egipatskog Al Ahlija rezultatom 4:1, pa će se za trofej u subotu boriti protiv šampiona Azije Al Hilala iz Saudijske Arabije, koji je sinoć napravio malo iznenađenje i izbacio prvaka Južne Amerike brazilski Flamengo.

Rezultat je pomalo previsok, jer je Al Ahli tokom većeg dela meča pružao jak otpor, a u ubedljiv poraz su ga odvele početničke greške u fazi odbrane.

Real je igrao bez povređenih Benzeme, Militaa i Kurtoe, a afrički tim mu se hrabro isprsio u prom poluvremenu. 

Al Ahli je imao prvu veliku šansu na utakmici i to u 19. minutu, kada je Mohamed Šerif tukao tik iznad prečke.

Potom je Realu ozbiljno pretio i Abdelmonem u 27. minutu, ali nije bio precizan, a Madriđani su već u sledećem napadu mogli da kazne ove promašaje. Rodrigo je uposlio Vinisijusa, a ovaj gađao zamalo pored stative.

Već  29. minutu je Rodrigo pogodio stativu, pa je Al Ahli u 31. imao lepu priliku preko El Šahata i nakon svega ovog je u finišu prvog dela naravno isplivao kvalitet, pa je Real poveo u 42. minutu. 

Defanzivci Al Ahlija su napravili kardinalnu grešku, tako karakterističnu za afričke ekipe, a to protiv vrhunskih timova ne prolazi bez surove kazne. Vinisijus se dokopao lopte, rutinski je "bocnuo" i sa nekih 12 metara poslao u mrežu, za 1:0.

Samo što je počelo drugo poluvreme, "kraljevski" klub je duplirao prednost. Igrao se 46. minut kada su sjajno kombinovali Vinisijus i Modrić, Hrvat je "teledirigovanim" pasom spojio sa golom Rodriga, čiji je udarac iz zicer pozicije zaustavio golman El Šenavi. "Otpadak" je pokupio Fede Valverde i lagano ga pospremio u gol, za 2:0.

Hrabri Al Ahli se tu nije predao. Nastavio je da igra svoju igru i u 64. minutu je El Šatat ušao u kazneni prostor, Kamavinga ga je srušio, a sudija Kabrera iz Urugvaja pokazao na belu tačku. Siguran sa 11 metara bio je Ali Malui, prevario je Lunina i smanjio na 2:1.

U finišu su Egipćani ostali bez snage, pa je Real došao do još dva gola.

Najpre je i evropski prvak dobio penal u 87. minutu, ali je šut Luke Modrića zaustavio El Šenavi.

Na 3:1 je u drugom minutu nadoknade vremena povisio Rodrigo. Sebaljos mu je odložio loptu, a Brazilac je iz blizine samo prebacio El Šenavija.

Konačan rezultat je u osmom minutu nadoknade postavio rezervista Serhio Aribas. Alaba je centrirao iz slobodnog udarca, Egipćani su loše izbili loptu, koja je došla pravo na nogu Aribasu, a on je bio neumoljiv.

Finale između Reala i Al Hilala igra se u subotu od 20 sati.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke