Španci kritikuju zbog januara - "Britansko tržište je dopingovano!"

Autor: Stefan Matić
četvrtak 02.02.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net, Beta

Cifre su prešle svaku granicu.

EPA-EFE/PACO CAMPOS
EPA-EFE/PACO CAMPOS

Povezane vesti

Predsednik španske fudbalske lige Havijer Tebas kritikovao je danas klubove engleske Premijer lige zbog velike potrošnje u zimskom prelaznom roku, rekavši da je "britansko tržište dopingovano".

Tebas je ukazao na Čelsi, koji je u zimskom prelaznom roku doveo gotovo polovinu igrača od svih transfera u Premijer ligi u januaru za oko 225 miliona dolara, što je više nego što su zajedno potrošili klubovi u najboljim ligama Španije, Italije, Nemačke i Francuske.

"Premijer liga je takmičenje koje u poslednjih nekoliko godina gubi milijarde funti. Ovo se finansira doprinosima pokrovitelja, u ovom slučaju velikih američkih investitora, koji finansiraju sa gubitkom. To se ne dešava u španskoj ligi i ne dešava se u nemačkoj ligi", naveo je Tebas.

On je istakao strogu kontrolu Španije zbog ekonomske održivosti "ne dozvoljavajući doprinosima da pokriju gubitke u ovim varvarskim iznosima i to je ono što čini razliku na tržištu". Tebas je rekao da engleski klubovi imaju veći komercijalni promet, ali "ne u obimu ove razlike koja postoji".

"Prilično je opasno da su tržišta dopingovana, naduvana, kao što se poslednjih godina dešava u Evropi jer to može da ugrozi održivost evropskog fudbala", dodao je on.

Tebas je rekao da španskoj ligi i dalje ide dobro i podsetio da je prošle sezone imala dva polufinalista u Ligi šampiona, kao i osvajača Zlatne lopte Karima Benzemu iz Real Madrida i osvajača nagrade Zlatni dečko Gavija iz Barselone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke