Španski ples po Emerijevim notama

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.05.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Klubovi sa Pirinejskog poluostrva ubedljivo najuspešniji od osnivanja Lige Evrope

EPA-EFE/Maja Hitij / POOL
EPA-EFE/Maja Hitij / POOL

Povezane vesti

Mada su već početkom 21. veka najavili dominaciju u Kupu UEFA, mora da je neko imao španske klubove na umu kada je u sezoni 2009/10 spomenuto takmičenje preimenovao u Ligu Evrope.

Ovakvo kakvog ga već deceniju i po pamtimo, drugo po kvalitetu UEFA takmičenje postalo je sinonim za ekipe sa Pirinejskog poluostrva budući da su u prethodnih 14 navrata čak devet puta osvajali trofeje.

Sve je počelo još u premijernoj sezoni 2009/10 kada je Dijego Forlan u hamburškom finalu između Atletika i Fulama obezbedio pobedu 2:1 madridskom klubu na svega četiri minuta pre kraja drugog produžetka.

Bio je to prvi u nizu od tri trofeja koji će Atletiko osvojiti u razmaku od svega osam godina u Ligi Evrope i tako uz neprikosnovenu Sevilju postati najuspešniji (španski) klub u aktuelnom formatu Lige Evrope.

Godinu dana kasnije u Dablinu biće odigrano portugalsko finale u kojem će Porto pobediti Bragu 1:0. U sudaru ekipa sa severa Portugalije trijumf „Zmajevima“ obezbedio je Radamel Falkao u 44. minutu.

Sezonu kasnije kolumbijski as biće junak jednog od najvažnijih mečeva u istoriji ovog takmičenja. Na godinu dana ranije otvorenom Nacionalnom stadionu u Bukureštu, Falkao će se poigravati sa odbranom Atletik Bilbaa i spektakularnim golovima doneti trofej madridskom Atletiku.

Tim iz prestonice Španije slavio je tog 9. maja sa ubedljivih 3:0, a već posle više od pola sata bilo je jasno da baskijska ekipa nema nikakve šanse protiv „Jorgandžija“. Falkao je obeležio prvo poluvreme sa dva vrhunska gola, a u nastavku je mrežu tima Marsela Bjelse zatresao i Brazilac Dijego.

Te sezone Čelsi je osvojio prvu titulu Lige šampiona, a kao aktuelni evropski prvak trijumfalno će završiti takmičenje Lige Evrope za sezonu 2012/13.

Navijači u Srbiji se sa radošću sećaju tog nebeskog skoka Branislava Ivanovića na drugoj stativi u dubokoj nadokandi vremena i pogotka kojim je Čelsi savladao Benfiku 2:1 u Amsterdamu.

Usledile su čak tri uzastopne titule Sevilje zahvaljujući kojima je Unai Emeri postao zaštitno lice ovog takmičenja. I dok se trijumfima protiv Benfike na penale i teško izvojevanom pobedom protiv Dnjepra (uz majstorije Karlosa Bake) nešto i može prigovoriti, potapanje Liverpula u Bazelu je slika i prilika Emerija u Ligi Evrope.

I dok je godinu dana ranije Baka mučio odbranu Dnjepra, uloga da to čini defanzivcima Liverpula pripala je neumornom defanzivcu Kokeu koji je sa dva pogotka dao najveći doprinos pobedi 3:1 protiv slavnog engleskog kluba.

Čast engleskog fudbala posle dva izgubljena finala vratiće Žoze Murinjo čiji Mančester junajted je 2017. godine rutinski pobedio mladu ekipu Ajaksa 2:0.

Godinu dana kasnije Antoan Grizman će u Lionu biti nerešiva enigma za Olimpik iz Marseja pošto će sa dva gola odigrati ključnu ulogu u pobedi Atletika od 3:1. Španski tim će na taj način donekle ublažiti rane od pređašnjih poraza u finalima Lige šampiona protiv Real Madrida.

Posle sezone pauze Englezi će vratiti trofej Lige Evrope u maju 2019. godine pošto će u londonskom okršaju Čelsi biti ubedljiv protiv Arsenala 4:1 u meču odigranom u Bakuu.

Nadolazeće godine potvrdile su dominaciju španskih klubova pošto će u tri od četiri finala timovi sa Pirinejskog poluostrva osvajati trofeje.

Sevilja će biti kobna u dva navrata po italijanske timove. U jednom od najboljih finala Lige Evrope nadigraće Inter 3:2 u meču odigranom u Kelnu 2020. godine. Tri sezone kasnije andalužanski tim biće bolji na penale od Rome pošto je regularni deo igre u Budimpešti završen bez golova.

U međuvremenu Emeri će 2021. godine osvojiti četvrti trofej Lige Evrope, a prvi na klupi Viljareala. Španski klub će na severu Poljske biti pribraniji od Mančester junajteda slaveći na penal posle 1:1 tokom dva časa igre.

Špansku dominaciju prekinuli su jedino fudbaleri Ajntrahta koji su pre dve godine nakon boljeg izvođenja penala savladali Glazgov Rendžers.

Ove srede od 21 sat u Dablinu dobićemo novog osvajača Lige Evrope u meču u kojem se sastaju Atalanta i Bajer Leverkuzen.

Prethodna tri finala rešena su na penale, a videćemo da li će se u prestonici Republike Irske išta promeniti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke