Sparta i Slavija procvetale posle pada komunizma

Autor: Mladen Heleta
nedelja 03.03.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Burna istorija očvrsla praške velikane.

Povezane vesti

Sjajnu uvertiru pred predstojeće evropske spektakle u osmini finala Lige Evrope, Sparta i Slavija iz Praga imaće u međusobnom okršaju u nedeljnom derbiju 23. kola prvenstva Češke. Biće to još jedna u nizu epizoda najslavnije utakmice u češkom fudbalu i derbi koji više od 130 godina zaokuplja pažnju evropske i svetske javnosti.

U mnogo boljem raspoloženju ovaj derbi dočakaće Sparta koja je samo četiri dana ranije slavila protiv gradskog rivala posle produžetaka 3:2 u četvrtfinalu Kupa Češke. Plasman u polufinale još je draži pošto je izboren na terenu Slavije nakon velikog preokreta i zaostatka od 2:0. Junak u dodatnih dva puta po 15 minuta bio je rezervista Adam Karabes, koji je pogodio nedugo nakon što je ušao u igru.

Iako je Slavija neznatno stariji klub, Sparta je ubedljivo najuspešniji na teritoriji Češke sa rekordnih 37 titula u domaćem prvenstvu od kojih je većinu uzela za vreme nekadašnje Čehoslovačke.

Rane godine ipak nisu ukazivale na ovakav poredak po broju trofeja u češkom fudbalu. Iako osnovana prvenstveno kao biciklistički klub od studenata medicine u Pragu, Slavija se ubrzo preorjentisala na fudbal i u prvom gradskom derbiju protiv Sparte ubedljivo pobedila sa 5:0.

Bio je početak velikog rivalstva na prelazu dva veka, a prvih 25 godina Slavija je dominirala. Najveće zasluge za to idu u prilog čuvenom škotskom treneru Džoniju Medenu, čije taktičke zamisli su uticale da praški tim u crveno-belih dresovima igra najlepši fudbal tokom četvrt veka njegovog boravka u klubu.

Dolazak škotskog stručnjaka u Prag mnogo je uticao na popularnizaciju ovog sporta u najvećem gradu Češke. I posle skoro jednog veka otkad je napustio mesto trenera Slavije, Džonijevo ime se sa velikim poštovanjem izgovora među Slavistima.

Njegov odlazak u penziju označio je promenu poretka u češkom fudbalu, pa je tokom 20-ih i 30-godina „Gvozdena Sparta“, kako je glasio nadimak drugog praškog kluba, dominirala i osvajala titulu za titulom. Klub u bordo dresovima bio je u to vreme uspešan i u evropskim okvirima osvojivši dva najveća trofeja u razmaku od sedam godina.

Tokom Drugog svetskog rata Slavija je osvajala titule, ali je mnogo igrača u tom dobu poslato na front, a rane šezdesete godine označile su početak najveće krize u istoriji kluba. Slavija je dvaput eliminisana u niži rang u tom periodu, a narednu titulu šampiona uzela je tek 1996. godine, nakon skoro pola veka.

Dolazak komunizma nije bilo najsrećnije vreme ni za funkcionisanje Sparte budući da su se česte promene u klubu po političkoj direktivi odražavale na funkcionisanje. Titula je osvojena 1954, pa je usledila agonija do povratka dominacije tokom osamdesetih godina. Jedini izuzetak bile su dve titule iz 1965. i 1967. godine osvojene za vreme igranja Andreja Kvašnjaka.

Dominacija iz osamdesetih godina imala je neprijatnu uvertiru za Spartu pošto je ovaj klub prvi put eliminisan u niži rang 1975. godine, ali se već posle jedne sezone vratio u najjaču diviziju. To je u deceniji najave raspada komunizma izgradilo novu generaciju Spartinih fudbalera koja je od tog momenta uspostavila prevlast u češkom fudbalu, a čiji odjeci su i danas prisutni.

Utisak je da su devedesete godine prošlog veka bile doba procvata za oba kluba. Da je sistem takmičenja bio drugačiji, Sparta je u premijernom izdanju sadašnje Lige šampiona 1992. godine mogla do trofeja, dok je Slavija igrala polufinale Kupa UEFA četiri godine kasnije, iznedrivši okosnicu reprezentacije Češke koja je te godine bila vicešampion Evrope. Usledio je period potpune dominacije Sparte, ali je Slavija poslednjih godina ta koja češće osvaja naslov šampiona Češke.

Na osam kola pre kraja regularnog dela sezone, Sparta ima četiri boda prednosti u odnosu na velikog rivala i priliku da se pobedom u nedeljnom derbiju na svom terenu od 18 sati približi odbrani titule. Spomenuta pobeda u kupu, izvojevana u sredu uveče nakon 120 minuta igre, sigurno će dati dodatni podstrek Sparti da što bolju partiju pruži i pred domaćim navijačima.

Od ostalih zanimljivih utakmica češkog prvenstva, trećeplasirana Viktorija Plzenj trebalo bi da iskoristi dobru formu i na gostovanju ekipi Pardubica, dok sve slabija ekipa Slovačko ide fenjerašu Karvini u nameri da prekine užasnu seriju od tri vezana poraza.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke