Spartak - Policija se mora pobediti!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 23.09.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

Biće zanimljivo u derbiju Moskve koji je uvek bio više od sporta.

Povezane vesti

Kada god govore o Dinamu iz Moskve, najbrojniji navijači u Rusiji, oni Spartaka iz Moskve će reći "đubre". To je nadimak za kompletnu policiju iz SSSR, a posebno za onu tajnu, odnosno "Čeku", ili KGB.

Jer, upravo zbog tajne policije, tvorac velikog Spartaka i jedan od četvorice braće, Nikolaj Starostin završio u Sibiru.

Da li je fudbal vredan toga?

Naime, Dinamo iz Moskve nikako nije uspevao da pobedi sindikalni Spartak (oni su nastali iz prehrambene industije pa imaju nadimak "Meso). Čak su mečevi poput finala kupa pred rat poništavani kada je Spartak pobedio, ali su još nemilosrdnije dobili Dinamo u ponovljenom meču. Ništa im "policija" nije mogla, pa je usledila odmazda. Starostin i braća su uhapšeni 1942. mučeni u Lubjanki, zloglasnom zatvoru da priznaju da su kovali zaveru da ubiju Staljina i onda otpremljeni u Sibir na deset godina u radni logor. Ali, Staljinov sin, pilot i pijanac, ma koliko to čudno zvučalo jwe rešio da se umeša, pa je šest godina kasnije izbavio slavnog fudbalera (Starostin je bio odličan u hokeju) i odveo ga u Krila Sovjetov. Usledio je zaplet dostojan filma, ljudi iz tajne policije (iza svega je bio krvnik Berija, čovek koji je u to doba odlučivao o životu i smrti) su ga oteli, kada je napustio stan Staljinovog sina Vasilija kkao bi video majku. Ali, onda je voz kojim su ga vozili u nepoznatom pravcu ka jugu Rusije presreo Staljin junior sa svojim ljudima i oslobodio Starostina. Ipak, umešao se diktator sam, pa je Starostin izgnan u Kazahstan, tamo je mogao da trenira, ali nije smeo do smrti Staljina da se vrati u Moskvu. Kada je srušen kult ličnosti posle Staljinove smrti i kada je Berija pogubljen, verovatno najbolji ruski fudbaler u istoriji se vratio u prestonicu i od te 1955. do pada komunizma bio je predsednik Spartaka. On je uvek imao mantru da je pobediti policiju bitnije od titula, mada Dinamo nikada i pored toga to je Jašin branio za njih čitavu karijeru nije bio dominantan kao u Berijino vreme.

Dinamo nije osvojio titulu od 1976. od raspada SSSR imaju samo kup iz sredine devedesetih. VTB Banka je sponzor, uvek su vlasnici u post-komunističkoj Rusiji mnogo ulagali u "plavo-bele", ali bez rezultata. Navijači Spartaka smatraju da je Dinamo proklet i tvrde doduše bez dokaza da je Berija, koji je bio i masovni ubica, osim u svoj vrt žrtve zakopavao na stadionu Dinama.

Putin i kada je bio na čelu KGB sem u prvoj godini nije odlazio na utakmice Dinama iako je bio običaj da prvi čovek tajne policije bude u loži, a iako je običaj bio da prvi trener bude Rus i to se promenilo, između ostalih je i naš Slaviša Jokanović bio na klupi, kao i "Grof" Božović i Dan Petresku. Dinamo je čudan klub, često ima unutrašnjih potresa, nema nekadašnje policijske discipline, sećate se da su bankrotirali, ispali, ali se i vratili i proklamovali da će se oslanjati na svoju decu. Danas su koliko-toliko stabilni, ove sezone igraju dobro, imaju samo jedan poraz, a veoma su efikasni, kao i Spartak, pa se u derbiju Moskve (doduše Spartakovi navijači vide CSKA kao najvećeg rivala) očekuju golovi. Timovi su igrali u kupu pre oko tri nedelje, Spartak je pobedio sa 4:1. Ali, prošle sezone je Dinamo uzeo četiri boda "Crvenima" u prvenstvu. Na klupi "Policije" je čeh Lička koji je radio u Orenburgu, imaju dosta stranac, dominiraju Južnoamerikanci.

Inače, ove sezone u ruskoj ligi kolo je poveo Krasnodar, "Bikovi" su jedini neporaženi tim, bod više od daleko najkvalitetnijeg Zenita. Ne prima klub sa juga Rusije mnogo golova, mada nisu ni efikasni kao prošlih sezona. Baltika o kojoj smo pisali je zakucana za dno, na velelepni stadion u enklavi Kalinjingrad stižu Čečeni tu ne bi trebalo da bude puno golova, kao ni u sudaru pomenutog lidera Krasnodara i opasnog Urala. Njih smo izdvojili u najavi sezone, mnogi ih potcenjuju bez razloga, obilo im se u glavu, ekipa iz Jekaterinburga je u vrhu, četiri pobede, dali su samo osam golova, a primili isto toliko. Fakel i Rubin u Voronježu igraju derbi začelja i tu ne bi trebalo da vidimo visok rezultat.

Ponudu ruske Premijer lige u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke