Spektakl u najavi – Uzdrmani Parižani jure svoj san, a najteža prepreka iz Minhena stoji na samom početku

Autor: Mladen Heleta
utorak 14.02.2023.
09:30
Izvor: Sportske.net

U susret velikom derbiju osmine finala Lige šampiona.

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Povezane vesti

Posle nikad duže pauze između grupne i nokaut faze, ove sedmice se konačno nastavlja takmičenje u UEFA Ligi šampiona i to utakmicama osmine finala.

Poslednje kolo nadmetanja po grupama odigrano je u prvoj nedelji novembra, a žreb za osminu finala održan je 7. novembra u predvečerje Mundijala u Kataru.

Mundijal je bio i prošao, a fokus ljubitelja fudbala uskoro će biti na elitnom evropskom takmičenju, koje prema parovima osmine finala već u ovoj rundi deluje veoma obećavajuće.

Uoči žreba za osminu finala se znalo da ćemo dobiti makar dva mega derbija i tako je i bilo.

Pari Sen Žermen i Liverpul bili su “mine” iz drugog šešira, a “nesreću” da ih izvuku imali su Bajern i branilac titule Real Madrid.

U osmini finala ćemo imati reprizu prošlogodišnjeg finala, ali i onog iz 2018. godine, između Liverpula i Reala, a tu je i repriza finala iz 2020. godine između PSŽ-a i Bajerna. Tada je slavio Bajern, a godinu dana kasnije su se Parižani revanširali u četvrtfinalu.

I upravo će meč između Parižana i Bavaraca na “Parku prinčeva” od 21 sat obeležiti prvo veče osmine finala elitnog takmičenja.

Koliko je samo onaj gol Žoaa Marija u Haifi za pobedu Benfike nad Makabijem sa 6:1 u poslednjem kolu grupne faze poremetio žreb za prvu rundu nokaut faze... Tim pogotkom je Pari Sen Žermen skliznuo na drugo mesto u grupi H zbog manje datih golova u odnosu na portugalski tim, jer su svi ostali parametri bili izjednačeni i pitanje je da li je taj gol više preseo Parižanima ili Bajernu?

Radi se o drugom i trećem favoritu za osvajanje “ušatog” pehara prema svim svetskim bukmejkerima, pa i prema AdmiralBet-u,  prvi favorit je Mančester siti, a i jedni i drugi u ovaj dvomeč ne ulaze na način na koji su se nadali u novembru. Mada je Bajern, čini se, u značajno boljem stanju.

PSŽ će u prvi meču najverovatnije ući sa rovitim Kilijanom Mbapeom, koji je sinoć trenirao, što je znak da bi mogao da počne utakmicu. Povređen je i Lionel Mesi, ali francuska javnost očekuje da će on moći da igra i da će preuzeti “dirigentsku palicu” u ovom timu. Argentinac je nakon osvojenog Mundijala sada rasterećen i ovenčan slavom, do kraja karijere mu je ostalo samo da uživa u fudbalu i možda je baš takav Mesi, bez ikakvih okova, potreban Parižanima da ostvare svoj san i konačno osvoje Ligu šampiona.

Ipak, atmosfera u redovima Parižana pred Bajern je sve osim idealne. Uvertira za veliki derbi Lige šampiona bili su ispadanje iz kupa Francuske od najvećeg rivala Olimpika iz Marseja (1:2), te poraz od Monaka u Ligi 1 (1:3).

Pari Sen Žermen je od nastavka sezone posle Mundijala u očajnoj formi, na 11 mečeva u svim takmičenjima doživeo je čak četiri poraza, tri u Ligi 1 i jedan gore pomenuti u kupu Francuske. Još više brine broj primljenih golova, ako izuzmemo meč sa niželigašem u domaćem kupu, PSŽ nije uspeo da sačuva mrežu na šest utakmica. 

Sve to dovelo je do novog raskola, a L'Ekip piše da su se sada javile tenzije na relaciji Luis Kampos - Nejmar. Sportski direktor je pred celom svlačionicom rekao da ekipi nedostaje agresivnost i želja, navodno, gledajući ka Nejmaru, kome nije bilo potrebno mnogo da u negativnom kontekstu komentariše sa Markinjosom na portugalskom jeziku, što je dodatno razbesnelo sve.

Nije tajna da je Nejmar uvek na jednoj strani, da oko sebe ima podršku sunarodnika, kao što je kapiten Markinjos, pa ostaje da vidimo kako će sve ovo uticati na tim pred duel sa Bajernom u Ligi šampiona. Trener Kristof Galtije nema potreban autoritet, a čak je i on javno kritikovao svoj tim.

Bajern će prvi meč sigurno igrati bez Sadija Manea, koji je već dugo povređen. Postoje male šanse da ga vidimo u revanšu, makar kao rezervistu. Neće biti ni prvog golmana Manuela Nojera za koga je sezona završena, plus je ušao u sukob sa čelnicima kluba, a na njegovo mesto je doveden sjajni Švajcarac Jan Zomer. Sezonu je okončao i defanzivac Lukas Ernandez.

Bavarci su neočekivao loše za svoje standarde otvorili 2023. godinu, vezali su tri remija i konačno dobili konkurente u borbi za titulu u Bundesligi. Ipak,  prošlog vikenda su demonstrirali silu u Volfsburgu i pobedili sa 4:2, a uspon forme potvrdili su u subotu kada su rutinski sa 3:0 savladali Bohum.

Doveli su jednog od najboljih bekova na svetu Žoaa Kansela, koji se odmah uklopio u ekipu i doneo Bajernu još jedan kvalitet više u igri. Musijala igra izvrsno, Kimih, Gorecka, Miler, Sane i Gnabri su “duša” Bajerna, a Kamerunac Čupo-Moting je efikasan i za sada veoma dobro menja Roberta Levandovskog.

Ovo je zaista fantastičan par, dostojan i samog finala. Bajern je protutnjao svojom grupom sa svih 18 bodova u konkurenciji Intera, Barselone i Plzenja, dok Pari Sen Žermen silno želi da sa svim svojim zvezdama konačno ode do samog kraja. Moraće prvaci Francuske da se sa verovatno najtežom preprekom suoče odmah na početku.

Biće to repriza finala Lige šampiona iz 2020. godine, i to onog sa “kovid” turnira u Lisabonu, kada je Bajern slavio sa 1:0 golom rođenog Parižanima i deteta Pari Sen Žermena Kingslija Komana.

Već sledeće sezone osveta “svetaca” u četvrtfinalu. U Minhenu je bilo 2:3, u Parizu je Bajern pobedio 1:0, ali tada je važilo pravilo gola u gostima, pa je PSŽ prošao dalje. Bavarci su tada u Parizu brutalno dominirali tokom svih 90 minuta, ali su na kraju ipak predali krunu. Tu krunu sada žele i jedni i drugi, ko prođe dalje biće zaista ozbiljan kandidat da do nje i dođe, ali mesta među najboljih osam ima samo za jednog i pred nama je istinski fudbalski spektakl.

OVDE možete pogledati kompletnu ponudu AdmiralBet-a na večerašnji meč u Parizu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke