Sporting protiv Porta - Finale pre finala

Autor: Milovan Longinov
sreda 02.03.2022.
14:45
Izvor: Sportske.net

Portugalski kup ulazi u završnicu.

EPA-EFE/RODRIGO ANTUNES
EPA-EFE/RODRIGO ANTUNES

Povezane vesti

Odavno jedan duel Sportinga i Porta u kupu nije privlačio toliko pažnje. Iako ovo takmičenje znači mnogo manje od prvenstva u kome će po svemu sudeći "Zmajevi" preoteti "Lavovima" titulu, pobednik dvomeča u polufinalu će steći veliku šansu da osvoji pehar i ostavi rivala u retrovizoru. Neće biti najtrofejniji, Benfika ima 26 pobeda u ovom takmičenju, ali samo tri u našem veku. 

Pisali smo, još osamdesetih Sporting je pao na treće mesto kada je u pitanju velika trojka portugalskog fudbala, Porto je od tih vremena ne samo postao prvo šampion Evrope već i osvojio apsurdno veliki broj trofeja. Od kada je počelo zlatno doba pod predsednikom Koštom, klub sa severa zemlje je 13 puta trijumfovao u državnom kupu. Za to vreme je Benfika pobedila samo sedam puta, Sporting samo šest. Dakle, "Zmajevi" su osvojili kup u poslednjih 35 godina koliko rivali zajedno i tu takođe leži priča o promeni ravnoteže moći u tamošnjem fudbalu.

Rezultat je dakle 17:17 između Porta i Sportinga i mada je ovo polufinale, ko pobedi biće apsolutni favorit na "Žamonu" u utakmici za pehar.

Kako to?

Pa u drugom polufinalu igraju drugoligaš Mafra i Tondela. Braga koja je opasna u ovom takmičenju je ispala od svog nekadašneg pratećeg kluba Vizele, dok je Porto u petoj rundi zgazio Benfiku. 

Mafra je klub iz istoimenog lisabonskog distrikta kome je ovo najveći uspeh u ne baš slavnoj istoriji, nikada nisu igrali u eliti, a pre par godina su se dokopali druge lige. Kako su stigli ovako daleko?

Iznenadili su dva prvoligaša Moreirenše kod kuće i Portimonense u gostima. Trenutno, Mafra je u sredini tabele, tu će i ostati, pa sve snage bacaju na dvomeč protiv Tondele. Rival je prvoligaš, ali takođe bez nekog zavidnog rezultata. "Zlatno zeleni" su veći deo svoj postojanja oko 90 godina proveli u nižim ligama, krajem osamdesetih su se dokopali treće, pre desetak sezona druge lige. Spasili su se par puta na čudesan način ispadanja, od 2017. igraju na svom stadionu. Nije u pitanju tipičan portugalski tim, španski trener Pako Ajestaran, verovatno ga se sećate iz Valensije, kasnije je radio u Meksiku, forsira ofanzivan fudbal. Tondela je na putu do polufinala u kome će ipak biti favorit izbacila Estorik i Rio Ave nakon produžetaka u gostima. Napašće Mafru od prvog minuta kako bi stekli prednost pred revanš u Lisabonu.

Ali, da se vratimo na kraju derbiju. Kako smo rekli Sporting i Porto imaju po 17 kupova, sastali su se u ovom takmičenju čak 40 puta, 14:13 je za "Zmajeve" uz jedan remi. Poslednje polufinale su igrali 2019. oba tima su pobedila minimalno kod kuće, Sporting je otišao u finale. Godinu dana kasnije, Sporting je dobio u finalu baš Porto, 2:2, ponovo su sa bele tačke "Lavovi" slavili. Porto je polufinala u ovom veku dobijao 2001. kada je Sporting imao bolji tim, kao i 2006. dok su 1995. timovi igrali novi meč posle remija, Martins je odlučio u korist "Zelenih". I Porto je dobijao te utakmice u kojima su posle remija, po pravilima morali da igraju novi meč, recimo 1984. To je čuveno polufinale, Žordao je doveo u prvom minutu goste do prednosti, utišao "Das Antaš", ali su Englez Majki Velš i čuveni Žaime Pašeko doneli trijumf Portou.

Jedno od najluđih polufinala viđeno je 1952. kada je Sporting dominirao, oba tima su pobedila kod kuće, nije važio broj golova, odnosno gol u gostima, pa je odigran treći meč, "Lavovi" su slavili sa 5:2, iako je Porto poveo sa 2:0 u prvih 15 minuta.

Biće mnogo vatre, videli smo dva remija ove sezone u prvenstvu, a ima jedan čudan podatak, i prošle godine obe utakmice su završene nerešeno. Porto nema pobedu još od 2020. duel u polufinalu najmanje bitnog Liga kupa završen je prošle godine trijumfom Sportinga od 2:1.

Sporting je tada uz prvenstvo osvojio i Liga kup, u finalu su tukli Benfiku, osvojili su i Superkup Portugala, videćemo hoće li i nacionalni kup, čime bi stigli do tri trofeja. Kao što smo rekli verovatno će titulu prvaka predati Portu koji je na +6 na vrhu. U ovom trenutku ovo su najbolji timovi u zemlji, pa je jasno zbog čega i kup utakmica privlači toliku pažnju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke