Sporting protiv Portoa - Sneg, dečko koji skuplja lopte i naravno Žardel

Autor: Milovan Longinov
subota 11.09.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net

Biće vatre za vikend u Lisabonu...

EPA-EFE/RICARDO ANTUNES
EPA-EFE/RICARDO ANTUNES

Povezane vesti

Iako bi, ako bismo rangirali portugalske derbije, sudar Portoa i Sportinga bio treći po redu, jer derbi Lisabona i okršaj dva najtrofejnija kluba Benfike i Portoa više znače, entuzijazam navijača je uvek veliki kada Os Dragoes i Os Leoes, odnosno "Zmajevi" i "Lavovi" igraju jedni protiv drugih. 

To je ovekovečeno na filmu, još 1947. godine snimljeno je delo "Zvezdani lav" koje govori o navijaču Sportinga koji sa porodicom putuje na gostovanje Portou. To su bili dani opasnog življenja, svaki ovaj meč pratilo je nasilje, iako nije bilo organizovanih grupa navijača. Bilo je teško pobediti rivala u gostima, pa nije ni čudo što jerecimo Porto dobio prvi put u Lisabonu 1949. godine iz 23. pokušaja. Čuvenih Sportingovih "pet violiuna", Koreja, Vaskez, Pejroteo, Albano i Travasos su dugi niz godina bili razlog dominacije lisabonskog kluba.

Prvi meč odigran je 1922. dobio ga je Porto, ali su morali da igraju baraž jer su drugi meč izgubili u Lisabonu. Ipak tim sa severa je dobio plej-of sa 3:1, pa se diče titulom u inauguralnom portugalskom šampionatu.

Jedan od najčudnijih derbija odigran je u drugoj polovini sedamdesetih. Verovatno nije bilo kontroverznijeg. Pao je u Portu, Sporting je vodio 2:0 na Das Antašu, a onda je dečak koji je skupljao lopte utrčao u teren i ubacio je u mrežu. Sudija to nije primetio, domaćin je izjednačio na 2:2 i pored silnih protesta rivala. Ipak na kraju gosti iz Lisabona su postigli gol i poslednji se smejali. Ali, ko bi rekao da će na sledeću pobedu na severu države čekati gotovo 20 godina, do 1997. Tr godine kasnije, usledila je najdraža pobeda Sportinga nad Portom u ovom veku, 2:0, tada su uspeli da ih preskoče na tabeli i osvoje prvu titulu posle 18 godina.

U poslednjih 40 godina neki veliki igrači su nosili dres oba kluba, što je pojačalo rivalstvo, ali to nije isto kao kada se u Lisabonu zamene strane.

Pomenimo Maniša, Kvarezmu, velikog Futrea, Fernanda Gomeša, pa i Mutinja, nosili su dres oba kluba. Ipak, onaj koga su najviše voleli i mrzeli nije Portugalac, već Brazilac Mario Žardel. Naime, on je bio idol "Zmajeva", osvojio je 1999. Zlatnu kopačku igrajući za Porto. Doneo im je tri titule i dao 130 golova u 125 mečeva. Onda je otišao u Galatasaraj, trijumfovao u UEFA Kupu, da bi se uz užas navijača Portoa vratio u tamošnju ligu, ali nosio je umesto plavog, zeleni dres "Lavova". Pravdao se da nije mogao da odbije ponudu od 11 miliona za tri godine, u to vreme u pitanju je bio zaista veliki novac. Sportingu se isplatilo, Žardel je dao 42 gola u 30 mečeva, trećinu iz penala, pa je klub iz Lisabona osvojio titulu. To je bila poslednja kruna za klub sa "Alvalade" pre prošlogodišnje koju niko nije očekivao. Ali Žardel nije dugo trajao, već sledeće godine je počeo da pravi probleme, povredio se na bazenu kada je bio za Božić kući u Fortalezi, pa je na leto prodat Boltonu. Ipak, ostao je, kao i u Portu, njegov neverovatan rekord, i ovde je dao više od gola po utakmici, 53 u 49 mečeva.

Najpoznatiji čovek koji je bio u oba kluba je naravno Žoze Murinjo, ali on je bio prevodilac Ser Bobiju Robsonu u Sportingu, pa u Portu, a kasnije se vratio u Porto i u dve sezone pokorio Evropu.

U ovom veku Porto je mnogo bolji, ne samo od Sportinga već i od Benfike. Porto je prešao odavno, još pre više od decenije Sporting u broju pobeda, 68 prema 59 u prvenstvu, iako su "Lavovi" do osamdesetih dominiirali. U kupu Porto ima pobedu više, dok jedino u Liga kupu prednost je na strani Sportinga. Zanimljivo da ih u ovom takmičenju u pet mečeva "Zmajevi" nikada nisu pobedili u 90 minuta, ali ni na penale. Ako se sračunaju svi mečevi, i oni kada šampionat nije bio kompletan, kao i Superkupovi, 86 pobeda Portoa, 83 Sportinga, 70 puta je bilo nerešeno...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke