Sprema li se ''čudo neviđeno'' u Holandiji?

Autor: Lazar Nikolić
subota 06.04.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Doskora je izgledalo da je sve gotovo u trci za titulu, ali...

EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN
EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Povezane vesti

Tokom prvog dela sezone izgledalo je da bi šampionska trka u holandskoj Erediviziji mogla da bude jedna od najdosadnijih u Evropi, jer je PSV iz Ajndhovena rušio sve pred sobom. Najtrofejniji holandski klub Ajaks je za to vreme imao očajan start i u jednom trenutku bio čak i na dnu tabele, a ni aktuelni šampion Fejenord nije uspevao da parira lideru na tabeli.

Forma PSV-a, bar kada je domaća scena u pitanju, donedavno je podsećala na nezaboravnu Ajaksovu sezonu 1994/95 kada su ''kopljanici'' pod vođstvom Luja van Gala osvojili titulu bez ijednog poraza (27-7-0), a uporedo s tim stigli i do titule prvaka Evrope, takođe bez ijednog poraza (7-4-0).

Tim iz Ajndhovena je zahvaljujući dugoj seriji pobeda stekao dvocifrenu bodovnu prednost nad Fejenordom, a ako se ima u vidu da je u prva dva međusobna duela sa aktuelnim šampionom ove sezone PSV oba puta trijumfovao, oba puta kao gost na prepunom ''De Kajpu'', jasno je zašto su mnogi mislili da je šampionska trka već rešena i da ni Fejenord neće moći da ga ugrozi. Međutim, prvu slabost PSV je pokazao krajem januara, kada ga je Fejenord eliminisao u osmini finala nacionalnog kupa (1:0), a dvadesetak dana kasnije je zaustavljen i u osmini finala Lige šampiona u dvomeču sa nemačkim Dortmundom.

I odjednom, od borbe na tri fronta, PSV-u je ostala samo trka za titulu prvaka gde je već daleko odmakao, pa je možda i nesvesno došlo do određenog opuštanja ekipe, što za posledicu ima da više ni u prvenstvenim mečevima PSV nije tako ubedljiv, iako i dalje ima veliku bodovnu prednost u odnosu na Fejenord. Prva ozbiljnija sumnja da bi možda moglo da dođe do veleobrta u trci za titulu do kraja sezone pojavila se kada je tim trenera Petera Boša u 27. kolu doživeo prvi prvenstveni poraz u sezoni, i to na gostovanju NEC Nijmegenu, što je Fejenord iskoristio sa se približi na sedam bodova razlike.

Do kraja sezone ostalo je da se odigra još samo šest kola, a ovog vikenda ćemo imati jasniju sliku da li možemo očekivati uzbudljiv finiš trke za titulu. Dva derbija nas očekuju narednih dana u kojima bi neka od dve vodeće ekipe mogla da se saplete. U centru pažnje biće susret Fejenorda i Ajaksa u nedelju na ''De Kajpu'', a ovaj derbi bi mogao da ima i dodatnu važnost ukoliko dan ranije četvrtoplasirani AZ Alkmar uspe da ''otkine'' neki bod PSV-u u Ajndhovenu.

Fejenord je u prvom delu sezone deklasirao Ajaks u Amsterdamu, slavio je sa 4:0, ali to je bio period velike Ajaksove krize koju smo pominjali na početku i od tada su ''kopljanici'' uspeli da konsoliduju svoje redove i da se probiju do mesta koja vode u Evropu. Ipak, tim iz Roterdama će biti u ulozi favorita, pogotovo jer će igrati pred svojim navijačima.

Kada je u pitanju duel PSV-a i AZ-a, biće zanimljivo videti u kom izdanju će se predstaviti tim iz Alkmara koji je posle serije od tri uzastopne pobede, u prošlom kolu doživeo neočekivani debakl na gostovanju Heraklesu (5:0). Baš kao i u slučaju Fejenorda i Ajaksa, u prvom delu sezone je PSV kao gost deklasirao ekipu AZ-a sa 4:0, ali i tu je došlo do promena u formi ekipa, pa možemo da očekujemo znatno neizvesniji duel.

Ako PSV posle meča sa AZ-om bude makar zadržao prednost u odnosu na Fejenord, napravio bi verovatno i ključni korak ka šampionskom peharu. U prilog toj proceni je raspored jednih i drugih do kraja sezone, gde se može videti da je pred PSV-om lakši put u odnosu na rivala iz Roterdama. Dakle, da bi PSV ispustio prvo mesto, trebalo bi čak tri puta da kiksne u preostalih šest kola, a ako pretpostavimo da bi prvi kiks mogao da usledi protiv AZ-a, gde bi još mogao da ''prospe''  bodove? Vrlo teško, jer će uz duel sa Alkmarom imati još tri utakmice na domaćem terenu, od toga dve protiv ekipa iz zone ispadanja ili koje su na ivici ispadanja. Samo dva puta će gostovati, i to protiv Herenvena i Fortune Sitard, ekipa koje su u mirnoj luci i nemaju ozbiljnijih takmičarskih ambicija.

Ipak, sezona 2015/16 nas je naučila da i totalni autsajderi mogu da dovedu do preokreta u šampionskoj trci. Tada je Ajaks imao sve u svojim rukama, bilo mu je potrebno samo da pobedi otpisani De Grafšap u poslednjem kolu i da osvoji titulu, ali uzeo je samo bod (1:1), što je PSV iskoristio i pobedom nad Zvoleom (3:1) neočekivano osvojio šampionski pehar.

Da bi ove sezone došlo do šokantnog obrta u finišu, treba naći bar još dva takva ''De Grafšapa'', uz pretpostavku da Fejenord dobije sve mečeve do kraja, počev od Ajaksa. Premalo je vremena da se ispusti ovolika prednost, zaista bi takav scenario bio ''čudo neviđeno''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke