Srbi - omiljeni stranci u ruskom fudbalu

Autor: Mladen Heleta
subota 27.07.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Fudbalska globalizacija na Istoku učvrstila vezu dva naroda.

EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU
EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Povezane vesti

Dugo je rusko fudbalsko tržište odolevalo strancima. Bogato sovjetsko nasleđe i raznovrsna ponuda među nekadašnjim članicama SSSR-a činila je suvišnim uticaj iz ostatka evropskog kontinenta.

Kao što danas teško možemo zamisliti jedan ruski tim bez stranaca, tako je do prelaza dva veka njihov šampionat bio sačinjen uglavnom od domaćih fudbalera.

Ulaskom u 21. vek nastupila je tendencija koja je bespovratno promenila tok fudbala, pa je talas globalizacije poremetio uobačijanu sliku ruskog šampionata. 

U godinama kada su stranci sve više pronalazili uhlebljenje u ruskom fudbalu, posebno mesto našlo se za Srbe.

Ako izuzmemo neprikosnovene Brazilce i fudbalere iz nekadašnjeg sovjetskog bloka, Srbi su najbrojniji stranci u ruskom fudbalu. Tako je vremenom postalo nezamislivo da se u ambicijama bogatih klubova iz Rusije ne nađe mesto za nekog srpskog igrača.

I dok je Zoran Tošić sa 182 utakmice za moskovski CSKA postao četvrti stranac po broju mečeva u ruskom šampionatu, istu poziciju među inostranim trenerima zauzima nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Srbije Slavoljub Muslin.

Dolazak bivšeg prvotimca i trenera Crvene zvezde u moskovsku Lokomotivu u sezoni 2005/06 simbolično je pokazao promenu ustaljenog poretka u ruskom fudbalu.

Bilo je to nedugo pošto je mesto trenera napustio legendarni Jurij Semin, glavni „krivac“ što je Lokomotiva od osrednjeg moskovskog kluba postala jedan od konkurentnijih u ruskom šampionatu.

Titule iz 2002. i 2004. godine u vreme izgradnje novog stadiona kao simbola fudbalske moći, podigli su ambicije omiljenog kluba železničara na visok nivo, a iznenadni odlazak Semina otvorio je vrata promene politike kluba.

Muslin je tako s proleća 2006. godine postao prvi stranac na klupi Lokomotive, a iste godine sve bogatiju koloniju srpskih fudbalera u Rusiji upotpunio je mladi Branislav Ivanović, postavši jedan od stubova odbrane moskovskog tima.

Srpski stručnjak je uz holandskog trenera Dika Advokata utirao put strancima u ruskom fudbalu, ali se upkos solidnom trećem mestu na klupi Lokomotive zadržao tek do jeseni 2006. godine kada ga je zamenio Oleg Dolmatov.

Vremenski kratak boravak u Lokomotivi omogućio je Muslinu prepoznatljivost koja se odrazila kroz nekoliko narednih angažmana u Rusiji.

U sezoni 2007/08 preuzeo je Himki u dubokom delu prvenstva, obezbedivši klubu iz Podmoskovlja opstanak u debitantskoj sezoni, a najduže se zadržao na klupi Krasnodara u eri prvih godina kluba u ruskoj Premijer ligi.

Sezonu 2010/11 okončao je na devetom mestu. Tada su za klub iz grada na reci Kuban igrali Dušan Anđelković, Nemanja Tubić i Nikola Drinčić, a ruski šampionat je obilovao od srpskih fudbalera.

Danko Lazović je briljirao u dresu Zenita, a Zoran Tošić se nakon Mundijala u Južnoj Africi profilisao u vodećeg krilnog igrača moskovskog CSKA.

Poslednji angažman u ruskom fudbalu Muslin je imao vodeći Amkar iz Perma u sezoni 2014/15, nedugo nakon što je na klupi kluba sa granice Evrope i Azije sedeo crnogorski stručnjak Miodrag Božović.

I dok su Muslin i Božović godinama odnosili primat među trenerima sa ovih prostora u ruskom fudbalu, dolazak Marka Nikolića na klupu moskovske Lokomotive leta 2020. godine otvorio je novu etapu srpskih stručnjaka u najvećoj državi sveta.

Osvajač duple krune sa Partizanom u sezoni 2016/17 načinio je dolaskom u Moskvu značajniji zaokret u karijeri, a njegov mandat na „RZD areni“ obeležilo je osvajanje Kupa Rusije i učešće u grupnoj fazi Lige šampiona.

Baš kao i Muslin, Nikolić je stigao u klub umesto legendarnog Jurija Semina, došavši u debitantskoj sezoni do visokog trećeg mesta.

Naričito se pamti visok uzlet Lokomotive s proleća 2021. godine kada je stigla do 11 pobeda u nizu među kojima su i ubedljivi trijumfi protiv ljutih gradskih rivala Spartaka i CSKA.

Debakl protiv Zenita u 28. kolu šampionata i visok poraz u finalu Superkupa Rusije bez sumnje su bacile senku na Nikolićev mandat u Lokomotivi.

Poraz od Rostova u 10. kolu naredne sezone označio je sporazumni prekid saradnje oktobra 2021. godine, sedam meseci uoči dolaska Slaviše Jokanovića na klupu moskovskog Dinama.

Bivši trener Partizana stigao je leta 2022. godine umesto Sandra Švarca, ali se na klupi moskovskog velikana zadržao svega 10 meseci.

Jokanović je solidno započeo prvenstvo. Naročito je briljirao tokom oktobra gde je ostvario nekoliko izuzetnih pobeda. Eliminacija Zenita u četvrtfinalu Kupa Rusije jedan je od većih podviga u kratkoj epizodi srpskog stručnjaka u ruskom fudbalu, ali je debakl protiv Akrona Toljatija pokrenuo lavinu slabih rezultata.

Rastanak je usledio maja 2023. godine nakon poraza na domaćem terenu protiv Ahmata iz Groznog, dva meseca pošto je izgubio  u okršaju protiv Krasnodara 3:1 na čijoj je klupi sedeo Vladimir Ivić.

U duelu dvojice nekadašnjih igrača Partizana mnogo bolje se snašao mlađi, premda mu je to bio tek četvrti od ukupuno 48 koliko je vodio Krasnodar.

Samo tri meseca kasnije Ivić će voditi ovaj ruski klub do finala kupa u kojem je na penale poražen od moskovskog CSKA.

I prošlu sezonu Ivić je prilično dobro vodio Krasnodar, ali je smenjen početkom marta nakon poraza od Himkija i Rostova na strani.

Odlaskom Ivića nastupila je era bez srpskog trenera u ruskom fudbalu, ali je već sa dolaskom Saše Ilića u Nižnji Novgorod to promenjeno.

Ovoga leta u ruski fudbal se vratio Nikolić, preuzevši CSKA, a na užarenu klupu moskovskog Spartaka seo je nekadašnji trener Crvene zvezde Dejan Stanković.

Već u drugom kolu nove sezone ukrstiće se dvojica srpskih trenera pošto će u subotu od 14 sati Ilićev Pari iz Nižnjeg Novgorada dočekati Nikolićev CSKA.

Biće to sudar trenera koji su doneli poslednji veliki uspeh Partizanu. Iako je Miroslav Vulićević te šampinske sezone 2016/17 nosio kapitenski traku, Ilić je bio Nikolićeva ruka na terenu i istinski lider Partizana.

Sada će imati priliku da, iako po godinama mlađeg, savlada znatno iskusnijeg trenera i skrene pažnju na sebe u sve kvalitetnijem ruskom fudbalu.

Dva i po sata kasnije Dinamo će dočekati Lokomotivu u derbiju Moskve, a u isto vreme biće interesantno ispratiti gostovanje aktuelnog šampiona Zenita ekipi Rubina iz Kazanja.

U nedelju od 14 sati Stanković će sa Spartakom gostovati Himkiju u nadi da će se iskupeti nakon bolnog poraza protiv Orenburga.

Drugo kolo ruskog šampionata će biti okončano u ponedeljak od 19 sati kada će Krasnodar dočekati Dinamo iz Mahačkale.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke