Srbi pogurali, rak samo usporio - večiti pobednik Sebastijan Ale

Autor: Ivan Cvetković
utorak 07.03.2023.
11:15
Izvor: Sportske.net

Napadača Borusije iz Dortmunda ni rak testisa nije sprečio da se vrati na teren, sada će biti prva pretnja Čelsiju...

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Leto 2022. godine je tada napadaču Ajaksa Sebastijanu Aleu donelo transfer karijere koji je trebalo da bude prekretnica ka najvećoj fudbalskoj sceni. Momak iz mešovitog braka oca iz Francuske i majke iz Obale Slonovače pojačao je Borusiju Dortmund koja je zamenu za Erlinga Halanda platila Holanđanima 31.000.000 evra. Deluje kao početak iz bajke, sve je bilo spremno da "milioneri" lansiraju još jednog vanserijskog napadača koji bi mučio najmoćnije evropske klubove.

Usledio je pakao.

Tek desetak dana po dolasku u Dortmund, Aleu je otkriven rak testisa nakon što se u toku treninga požalio lekarima zbog mučnine. Usledila je operacija, potom i hemoterapija tokom koje je izgubio kosu, ali i dobio bitku tokom za koju je dobio podršku čitavog sveta.

"Nije svakoga dana bilo lako, ali to može da se dogodi svakome. Možda je dobra stvar što se desilo baš meni jer sam u naponu snage, mogu da podnesem sve", skromno je rekao momak rođen u južnom predgrađu Pariza Ris-Oranžis. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu, Ale je 2023. godinu započeo povratkom na treninge Dortmunda, da bi potom prošao i prireme tokom kojih je odigrao i dva meča. Zablistao je protiv Bazela kojem je dao tri gola, da bi ga trener Edin Terzić polako uvodio u takmičarski ritam davajući mu minute u zvaničnim mečevima. Protiv Majnca upisao je asistenciju, Frajburgu je nakon toga dao i pogodak, pa se mnogi navijači Dortmunda ponovo uzdaju u njegove golgeterske sposobnosti.

Koje su obećavale praktično od samog početka karijere.

Fudbal je počeo da trenira sa devet godina u lokalnoj školi fudbala Vinju, dve godine zatim prelazi u jači Bretinji čiji je i bio član sve do odlaska u čuvenu akademiju Oksera koja je iznedrila asove poput Erika Kantone, Đibrila Sisea i ostalih. Za drugi tim "krstaša" nastupao je četiri godine povremeno igrajući i za prvi tim za koji je debitovao 2012. godine. Aleova odluka da napusti Okser i pridruži se Utrehtu decembra 2014. godine kao pozajmljen igrač bila je odlična, na 17 nastupa postigao je 11 golova, pa su Holanđani koje je tada vodio sadašnji menadžer Mančester junajteda Erik ten Hag odlučili da ga otkupe.

Već u prvoj sezoni bio je proglašen za najboljeg igrača kluba što nije promaklo Ajntrahtu iz Frankfurta koji ga je 2017. godine platio 7.000.000 evra. Bio je to pun pogodak Nemaca, u tandemu sa našim Lukom Jovićem bio je strah i trepet za protivničke odbrane. Klub iz Frankfurta osvojio je Kup Nemačke, Ale je blistao tokom obe sezone, pa je 2019. godine Vest Hem odlučio da ga dovede za neverovatnu sumu od čak 50.000.000 evra.

Premijer liga nije prijala Aleu, na 48 nastupa postigao je tek 10 golova što, iako solidno, nije brojka na koju je navikao navijače. Spas mu je ponudio Ten Hag na čije je insistiranje i stigao u Ajaks 2021. godine za rekordnu sumu novca koju su "kopljanici" do tada ikada izdvojili za jednog fudbalera – 22.500.000 evra. Još jedan srpski reprezentativac je pomogao Aleu da zaigra sjajno, pod vođstvom kapitena Ajaksa Dušana Tadića reprezentativac Obale Slonovače (za Francusku igrao u svim mlađim kategorijama) je za godinu i po dana u Amsterdamu na 66 nastupa u svim takmičenjima postigao 47 golova čime je i zaslužio na početku spomenuti transfer u Dortmund.

Ale kaže da se trenutno oseća odlično, polako ulazi u takmičarski ritam trenirajući nekoliko meseci, ali igrajući takmičarske mečeve u Bundesligi i Ligi šampiona gde "milionere" očekuje veoma težak revanš sa Čelsijem u Londonu.

Dortmund ima jedan gol prednost posle minimalne pobede na domaćem terenu, ali u utorak od 21 sat "plavci" će krenuti ofanzivno od prvog minuta ne bi li nadoknadili zaostatak i preokrenuli situaciju. Činjenica da gol u gostima više ne znači ništa može usloviti i nešto otvoreniju igru dva tima ukoliko vidimo pogodak u prvih pola sata.

A Sebastijana Alea nikada ne možete da otpišete...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke