Srbija i dalje 11, prete Ukrajinci, Norvežani i Švajcarci

Autor: Milovan Longinov
utorak 16.08.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Presek UEFA koeficijenata.

JEAN-CHRISTOPHE BOTT
JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Povezane vesti

Partizan mora u Ligu konferencije kako bi naša zemlja odbranila direktno mesto u Ligi šampiona.

Klubovi iz Srbije nisu dobro startovali u UEFA takmičenjima ove sezone, ne računajući Crvenu zvezdu.

Imali smo četiri predstavnika u Evropi ove sezone, a knjiga je posle trećeg kola kvalifikacija u sva tri UEFA takmičenja spala na Crvenu zvezdu i Partizan.

Radnički Niš je stao već u drugom kolu kvalifikacija u Ligu konferencije i eliminisan je od malteške Gzire, Čukarički je u istom takmičenju otišao korak dalje, ali je u trećoj rundi prejak bio holandski Tvente. Podbacio je i Partizan, koji je eliminisan iz Lige Evrope od kiparskog AEK-a, ali imaće popravni u vidu dvomeča sa malteškim Hamrunom za ulazak u Ligu konferencija. Zvezda će za Ligu šampiona morati da izbaci Makabi Haifu, a Ligu Evrope je osigurala.

Srpski fudbal je aktuelnu sezonu počeo na visokoj 11. poziciji UEFA liste i naredne sezone će se prvak Srbije direktno plasirati u Ligu šampiona, dok će drugoplasirani igrati kvalifikacije za elitno takmičenje. Trećeplasirani ili osvajač Kupa Srbije će imati zagarantovanu jesen u Evropi, a četvrti i peti na tabeli će u kvalifikacije za Ligu konferencije. To je sjajna stvar koju sada treba odbraniti i za sezonu 2024/2025, a nije baš najbolje krenulo. Svi rezultati Crvene zvezde i Partizana u nastavku sezone deliće se sa četiri za nacionalni koeficijent i to je svakako otežavajući faktor. Kako sada stvari stoje sve će zavisiti od Partizana, koji će morati da "povuče" i pomogne Zvezdi.

Ispred Srbije na listi je Belgija, koja i dalje ima pet predstavnika u Evropi i nije realno da je preskočimo. Iza Srbije su izbačeni Rusi, Norvežani, Ukrajinci i Švajcarci, koji bi odličnim sezonama mogli da ugroze status naše zemlje na UEFA listi.  Na 16. mestu u Grci i oni nisu opasnost, pošto su ostali samo na Olimpijakosu u Evropi.

Ako zaobiđemo Ruse, sa kojima se ništa ne zna, prva opasnost da Srbiji uzmu direktno mesto u Ligi šampiona su Norvežani. Srbija ima 28.375 bodova, a Norveška 26.000 i još tri kluba u Evropi ove sezone. Bodo Glimt će igrati protiv Dinama iz Zagreba u plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona, dok je Ligu Evrope već obezbedio. Viking će se za ulazak u Ligu konferencije boriti sa rumunskim FCSB-om, a Molde sa austrijskim Volfsbergerom. Bilo bi jako dobro za nas da norveški timovi ne budu uspešni u ovim duelima.

Sledeća, možda i najveća opasnost po Srbiju je Ukrajina. Ova ratom zahvaćena zemlja ima 25.700 bodova i još tri kluba u igri. Šahtjor je direktni učesnik Lige šampiona, Dinamo Kijev će se za ulazak u elitno takmičenje boriti sa Benfikom (obezbedio makar Ligu Evrope), a Dnjipro će za ulazak u Ligu Evrope igrati protiv kiparskog AEK-a, Partizanovog “dželata”. Dnjipro u džepu ima makar Ligu konferencije i ova tri ukrajinska tima treba posebno pratiti.

Švajcarska ima 25.425 bodova na 15. mestu i još tri ekipe u Evropi. Prvak Cirih će za ulazak u Ligu Evrope igati sa škotskim Hartsom, uz obezbeđenu Ligu konferencije. Bazel će put u treće po jačini UEFA takmičenje tražiti preko CSKA iz Sofije, a Jang Bojs će imati težak zadatak protiv Anderlehta.

Dakle, Srbija i dalje ima pristojnu prednost na famoznom 11. mestu, ali će „večiti“ rivali morati da osvajaju bodove. Podrazumeva se da Partizan uđe u Ligu konferencije, jer bi u suprotnom naše šanse da ostanemo na željenom mestu bile svedene na minimum.

AdmiralBet i ove nedelje nudi bogatu ponudu u kvalifikacijama za UEFA takmičenja, a mi se nadamo da će Crvena zvezda i Partizan upisati pobede!

 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke