Srca kucaju jače, Urugvaj na Brazil!

Autor: Mladen Heleta
subota 06.07.2024.
15:00
Izvor: Sportske.net

Derbi četvrtfinala Kopa Amerike!

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Kada se pomenu dueli Brazila i Urugvaja, naravno da je prva asocijacija "Marakanaco" odnosno dan kada je Alsides Điđa utišao "Marakanu". Kako je napadač govorio, uz njega to je pošlo samo za rukom Papi i Sinatri na najvećem stadionu na svetu.

Inače, ovaj meč se naziva "Klasiko Rio Negro po reci koja teče granicom. Brazil je svakako mnogo veća nacija, međutim kada je Kopa Amerika u pitanju to se ne bi reklo. Petostruki svetski prvak koji je duhove sa Mundijala 1950. na neki način isterao pobedom u Meksiku dvadeset godina kasnije u polufinalu šampionata sveta, je redovno izvlačio deblji kraj u sudaru sa sićušnim Urusima.

Od prvog šampionata kontinenta Urugvajci su se nametnuli kao tim koji se pita, oni su osvojili prvu Kopa Ameriku, 1916. tada su pobedili Brazil, remizirali sa ipak najvećim rivalom Argentinom i osvojili titulu. Ve četiri godine kasnije "Selesao" je pretrpeo najteži poraz u istoriji na šampionatu u Čileu. U Vinja del Mar su "Seleste" slavili sa 6:0 i to je do onog debakla protiv Nemaca na "Marakani" ubedljivo najteži poraz za Brazilce.

Nikada mečevi nisu bili prijateljski, čak neki koji su odigrani na nezvaničnim takmičenjima ulaze u legendu kao jedni od nasilnijih na kontinent. Sudar na Atlantskom kupu iz 1976. je bio takav, sevali su laktovi, startovi za "zatvor", isključen je Rivelinjo, na kraju je izbila tuča (Brazil je pobedio sa 2:1), koja se nastavila u svlačionicama.

Jedna od slađih pobeda Urugvajaca je ona sa Kopa Amerika iz 1983. Taj meč je opisan i u knjigama, igrali se na dva meča. Onaj prvi, pobeda Urugvajaca u Montevideu od 2:0 je jedan od njihovih najvećih uspeha. Ali, ima i brazilska strana priče, oni su recimo u tom meču bili bez evropskih igrača Zika, Sokratesa, nije igrao ni Roberto Falkao.

Brazilci tvrde upravo to, da bi oni bili rekorderi na Kopa Amerika po broju trofeja, da su izvodili najjači tim i pozivali najbolje igrače. Nekada se to dešavala, pogotovo kada su UEFA i CONMEBOL počeli da usklađuju termine. Pisali smo već o Kopa Amerika iz 1989. kada je Brazil konačno isterao duhove sa "Marakane" na mestu sloma iz 1950. Romario je dao jedini gol na tom meču protiv Urugvaja, što je značilo i titulu šampiona Južne Amerike, tek četvrtu za "Selesao" u istoriji.

Pet godina kasnije Brazil će osvojiti titulu prvaka sveta posle pauze od 24 godine. Ali, neće spojiti titule, jer će na tom putu isprečiti Urugvaj. Igralo se u Montevideu, i ponovo Brazilci nisu računali na one najbolje, pre svega Bebeta i Romarija. Završilo je 1:1, ali je Tulio koji je dao gol u regularnom delu bio nesrećan na penal lutriji, titula je ostala domaćinu.

Brazil se osvetio pred kraj veka. Tada je namera bila da vrate titulu, pa je "Selesao" pozvao Ronalda, Rivalda, Roberta Karlosa, Kafua i rasturio "Uruse" u finalu sa 3:0. Dva gola dao je Rivaldo, jedan Ronaldo. Osnova tog tima će osvojiti petu titulu prvaka sveta za Brazilce, tri godine kasnije u Japanu i Koreji.

Naš vek doneo je mnogo više radosti Brazilu, Urugvaj je pobedio samo dva puta 2001. i posle više od dve decenije, takođe u kvalifikacijama za Mundijal, prošle godine golovima Nunjeza i Nika de la Kruza. Između su Urugvajci trpeli udarce, u 12 mečeva, tri puta su izbegli remi. Brazil je dva puta pobedio na Kopa Amerika svog majušnog suseda koji nije imao nimalo naivnu ekipu.

Ali sada je najveća fudbalska nacija na svetu u krizi. Oni su izgubili taj kvalifikacioni duel u Montevideu na startu kvalifikacija. Marselo Bijelsa je nadmudrio Diniza koji je u međuvremenu prepustio mesto Dorivalu Žunioru. Ali, nije se mnogo promenilo, ni na ovom šampionatu u Americi, Brazilci ne blistaju, završili su dva remija i pobedom u grupi iza Kolumbije. Urugvaj je perfektan, otkada je Bijelsa preuzeo ekipu poraženi su jedino u Ekvadoru. Dali su tri gola u proseku u grupi. Timovi se poznaju odlično, Varela, Vinja, Niko de la Kruz, Araskaeta, Kanobio igraju u brazilskoj ligi, dosta igrača su saigrači i po evropskim klubovima, pomenimo Valverdea i Nunjeza iz Reala, odnosno Liverpula u kojima ima dosta Brazilaca. E sada, Vini Žunior ne igra zbog suspenzije i to je problem za vicešampiona kontinenta.

Iako kvote daju prednost Brazilu, nismo sigurni da su u boljoj poziciji u ovom trenutku, verujemo da će biti i golova jer "El Loko" Bijelsa neće odstupiti.

Duel Kolumbije i Paname smo obradili u rubrici "Beton", što se tiče ostalih mečeva, dok ovo znaćete da je Argentina izbacila Ekvador na penale u noći između četvrtak i petka, dok je Venecuela pokazala više od Kanade i za "Vinotinto" ovo je jedinstvena šansa. Naime, istorijski gledano najslabija reprezentacija u istoriji Latinske Amerike, ima tek tri polufinala, jedno, ono iz 2011. u poslednjih 60 godina. Sad ili nikad!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke