Šta je zapelo u viziji Brendana Rodžersa?

Autor: Janko Glavonjić
četvrtak 13.11.2014.
21:23
Izvor: Sportske.net

Liverpul je, posle fantastične sezone i borbe za titulu u Engleskoj, potpuno regresirao i podseća na onu ekipu koja se pre 2,3 godine mučila da se popne iznad desetog mesta na tabeli Premijer lige. Suarez je prodat Barseloni, Staridž je povređen, da li je

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Prošle sezone je Liverpul takođe slabije počeo, što se poklopilo sa odsustvom Suareza. Kada se Suarez vratio, malo po malo Liverpul je počeo da liči na ekipu sa kraja sezone, kada su neverovatnom serijom od 11 uzastopnih pobeda došli nadomak titule. Suarez i Staridž su postigli neverovatna 52 gola u sezoni, što je nezapamćeno u Premijer ligi. Kada ekipa ostane bez dva takva napadača (jedan prodat, drugi povređen), jasno je da nije lako razviti igru koja ih je krasila sa njima dvojicom. Ipak, Liverpul je dobio novac kojim je prodajom Suareza “osvežio” tim, a sada ćemo podvući crtu i videti kako je Rodžers kupovao.Da li je Rodžers napravio greške u selekciji?

Liverpul su napustili brojni igrači, ali prema zvaničnim podacima, oni su dobili obeštećenja za svega trojicu. Pepe Reina i Danijel Ager su prodati za ukupno 7 miliona evra, dok je transfer Suareza Liverpulu doneo neverovatnih 81 milion evra. Da vidimo kako je to potrošeno:

Adam Lalana – 31 milion evra; Dejan Lovren – 30 miliona evra; Lazar Marković – 25 miliona evra; Mario Baloteli – 20 miliona evra; Alberto Moreno – 12 miliona evra, istu cenu su imali i Emre Čan i Divok Origi, koji je ostao do kraja sezone na pozajmici u Lilu, a Riki Lambert je koštao 5,5 miliona evra.

Kada se pogleda učinak dovedenih fudbalera, jasno je je Rodžers žestoko omanuo u proceni. Ipak, stvari su mogle biti mnogo drugačije da je sve što je planirano u Liverpulu i ostvareno…

Da se još jednom vratimo na prošlu sezonu – svi se sećaju kako su Suarez i Staridž dominirali, neki se sećaju i smešnih kikseva, na prvom mestu Kolo Turea u odbrani, utakmica sa 5 i više golova gde kao da se Liverpulov napad bori da da više golova nego što njihova odbrana može da primi.

Ipak, pored tih događaja koji prirodno ostaju najduže zapamćeni, neki Liverpulovi veznjaci su imali vanredno dobru sezonu. Naravno, mislim na Stivena Džerarda i Džordana Hendersona.

Džerard je već veteran. Prešao je tridesetu, posle sezona u kojima je nosio Liverpul do finala i titule u Ligi šampiona polako kreće njegov pad. Ipak, prošle sezone je proživeo drugu mladost, možda otpevao i labudovu pesmu. Od 2009. kada je Džerard odigrao sezonu karijere i postigao čak 16 golova, nije prešao brojku 10. Ipak, to mu je pošlo za rukom prošle sezone, kada je postigao 13. Ali, njegove partije se nisu odlikovale samo tim sjajnim golovima, po pravilu kada je Liverpulu to najpotrebnije, već i njegovom sigurnošću na lopti, u distribuciji, pravovremenim dodavanjima, ali i prisutnošću u defanzivi. Time je kapiten Liverpula uspeo da rastereti svog partnera na većini mečeva Hendersona, i omogućiti mu da radi ono što zna najbolje – da trči, vrši presing i markira najopasnijeg veznog fudbalera protivničke ekipe.

To je sasvim dobro funkcionisalo, Liverpul je primio dosta golova, ali je većina tih golova bila posledica grubih grešaka odbrane, ali je najbolnija ona Džerardova protiv Čelsija, kada se okliznuo i zatim nemoćno gledao kako Demba Ba kao brzi voz prolazi pored njega i raspršuje san o tituli. Ako izuzmemo te greške, sistem odbrane ekipe je bio jako dobar, presing je sjajno funkcionisao i Liverpulovi protivnici su, pogotovo u onoj seriji od 11 uzastopnih pobeda, uspevali samo na trenutke da diktiraju igru. Ogroman deo vremena su se branili i borili da prežive protiv fantastičnih napadača Liverpula.

Dakle, šta se promenilo? Pratimo Rodžersovu ideju prilikom dovođenja pojačanja, i deluje da su njegove premise bile dobre. Dovedena su tri igrača iz Sautemptona, Lalana, Lovren i Lambert. Sautempton je prošle sezone bio ekipa koji je čak možda i bolje od Liverpula vršila presing i ideja je jasna, ojačati svaku liniju ekipe tim igračima koji bi se teoretski lako uklopili u sistem Liverpula, i zamenili slabe karike u postavi – Lovren bi zamenio Agera, dok bi Lalana zamenio Alena. Lambert bi služio kao podrška drugim napadačima za neke specijale, najčešće kada Liverpul juri rezultat, omogućio bi Liverpulu da pokuša i dugim loptama i kupio otpatke pošto se tu najbolje snalazi.

Došli su i Marković, Čan i naravno Baloteli. Kada pogledamo prvu dvojicu, ponovo je jasna namera – još jedan jako brz krilni igrač koji će moći da igra u nekim postavkama zajedno sa Sterlingom po krilu, Čan je holding vezni fudbaler koji je doveden da donese još više čvrstine u vezni red Liverpula, dok se za Balotelija jednostavno ne vidi jasna ideja niti zbog čega je on tu. Ne želim da ulazim u priču da li je Baloteli prehajpovan igrač, niti da li je on Rodžersu bio nametnuto rešenje ili panična kupovina. Ipak, jasno se vidi da Italijan uopšte nije igrač za ovakav Liverpul.

Sva ostala pojačanja Liverpula, čak i ako je Rodžers žestoko promašio u proceni Lovrena i Markovića i uloge koju bi oni mogli da iznesu, prate određen koncept i šablon. Rodžers je hteo da nastavi sa filozofijom koju je implementirao u prošloj sezoni, bukvalno da je kopira, i samo da zameni igrače koji mu nedostaju. Naravno, nije mogao tek tako da zameni jednog od najboljih fudbalera na svetu Suareza, ali je morao da dovede drugačiju zamenu za njega.

I tu dolazimo do ključne greške – odustajanja Liverpula od Remija. Francuski reprezentativac Loik Remi bio je na pragu Liverpula, ali su Redsi odustali od njega zbog izvesnih zdravstvenih problema ovog napadača. Koji ni najmanje nisu smetali Murinju koji ga je ubrzo pokupio.

Šta donosi Remi, a šta Baloteli?

Baloteli je, kao što smo mogli videti u dosadašnjem toku ove sezone, igrač koji voli da drži loptu u nogama. Često šutira iz svih mogućih pozicija, kada dobije loptu najčešće on sam završava akciju. To ubija protok Liverpula, stvara lošu atmosferu i kontraefekat za vreme meča, jer ostali igrači koji su radili mnogo da distribuiraju loptu napred, i nastavili sa kretnjom kako bi stvorili veliku priliku pred samim golom, budu bukvalno izdani nekim iz plejade Balotelijevih sebičnih poteza. Ekipa posle takvih napada pada, i neretko se dešavalo da Liverpul neposredno po Balotelijevom propuštanju prilike primi gol na drugoj strani.

Remi je igrač koji je sušta suprotnost Italijanu. Ne možemo reći da je njegov kvalitet približan Suarezovom, niti da je baš taj tip igrača, ali je svakako bliži onome što Liverpulu treba od Balotelija. Remijeve neumorne kretnje i ulaženje iza leđa protivničke odbrane bi sigurno donele Liverpulu mnogo više bodova od ovog broja koji sada ima, što bi takođe podiglo samopouzdanje timu i bez sumnje bi Redsi bili mnogo opasniji rival ostalima.

Još jedna greška koju je Rodžers definitivno napravio je lako odricanje od Agera, koji je verovatno bio najbolji štoper Liverpula. Danac je bio povređen, u lošoj formi i u sukobu sa menadžerom, ali rokadom Lovren-Ager praktično ništa nije dobijeno, a u kasi je minus od preko 15 miliona.

Povratak Staridža će najverovatnije delovati kao melem na ranu za ovu ekipu. Da li će to biti dovoljno za preokretanje sezone ostaje nam da vidimo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

23 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Savoa
Friday, 14.11.2014
11:20

Sjajna analiza. Stize januar, tu je prilika da se greske isprave, pre svega treba dovesti zamenu za Gerrarda sto ce biti veoma tesko, kao i napadaca koji deluje na vecem delu terena i koji bi dobro saradjivao sa Staridzom i ostatkom tima, mozda bi Baka pomogao..

avatar
Kapitalac
Friday, 14.11.2014
09:29

Nema ideje u napadu bez Suareza. Ostalo manje više isto, samo što je odbrana malo sporija i to je to. Pad za 5-6 mjesta. Drugi napreduju, osimLiverpula i Arsenala.

avatar
mungos
Friday, 14.11.2014
09:03

Prosle godine je LFC imao napadacki tandem koji se retko vidja. Odlicna hemija i saradnja 2 napadaca. Kad je jedan od njih dvojice i medju najboljim fudbalerima danasnjice, kog ne mogu da zaustave ni 3 igraca, to dodatno dobija na tezini.
Sad je tu Balo, koji je tipican sidras, na sve to i sebican. A Liverpul je davao golove kroz paseve ili individualnom magijom.
Stvari bi bile daleko drugacije, da je u napadu Benzema npr ili igrac tog tipa, koji sutira ali i asistira.
Odbrana bi i dalje bila problem, jer svako ko pokusa da zakrpi odbranu Lovrenom ce katastrofalno propasti.
Odigrao je dobru sezonu u Soton-u, ali ne treba zaboraviti da je ismevan kompletno u Lionu.
Slicna situacija kao sad sa Aldervildom. Pokupise ga iz Atletica, igra super, a verovatno ce ljosnuti u sledecoj ekipi.
Treba resavati problem odbrane, i uvesti jos jednog kreativca u vezni red.

avatar
lamps8
Friday, 14.11.2014
05:20

prosto receno liverpul je totenhem od prosle sezone,bej im je doneo golove i dobre rezultate kao i suarez liverpulu ni za jednog ni drugog nisu stigle zamene,vec je novac potrosen na ne toliko adekvatne zamene

avatar
Poetry in motion
Friday, 14.11.2014
01:16

Zanimljiva analiza, ali po meni subjektivna. Zasto niko od novinara,blogera, sta ste vec ne napise da sve te igrace ne dovodi Rodzers licno, da on ima 1/4 pravo glasa pri odlucivanju o dovodjenju igraca? Neozbiljno je diskutovati o Remiju, to su price sta bi bilo kad bi bilo, mozda bi slomio nogu na prvoj utakmici za Liverpul i? Slazem se da je Ager najbolji stoper, ali on ne odigra cetvrtinu utakmica zbog povreda. O Markovicu treba suditi na kraju sezone, zbog perioda adaptacije a i ne dobije previse minuta. Baloteli je koristan kada je u paru sa Staridzom, to se videlo dok se ovaj drugi nije povredio. Jedini definitivni promasaj je Lovren izgleda. Lalana za sad nije opravdao ocekivanja, ne moze se reci da je promasaj jos uvek. I ne znam cemu tolika prasina oko Liverpula, niko realno nije ni ocekivao da se ponovi prethodna sezona, dovedeno je dosta igraca zbog vise frontova i ovaj tim tek treba da pokaze svoj pun potencijal. Do tad, navijaci Liverpula su uz tim uz veru da ce sve doci na svoje mesto. YNWA

avatar
Footbal Fanatic
Friday, 14.11.2014
00:07

Mislim da je u pitanju Suarez.Svaki trener bi bio dobar uz onakvu igračinu.Lepo glasi naša stara poslovica NA MUCI SE POZNAJU JUNACI!

avatar
Don Silvio
Thursday, 13.11.2014
23:50

solidna analiza

avatar
shomikg
Thursday, 13.11.2014
23:43

Sto se tice texta,slazem se sa nekim delovima..Mislim da je Lazar Markovic preplacen na osnovu para koje nisu hteli da daju za Salaha,za koga mislim da bi se mnogo bolje uklopio,nego jednostavno ga je sad murinjo ubio kao i mnoge igrace do sad..Mislim da je mogao i mnogo boljeg spica da kupi za slicne pare na pr.Lukakua ili Boni-a,ali vrv.je imao neku drugu viziju,stim sto jedina stvar koja mi nije jasna uopste i nikada mi nece biti jasna,a to je Jordan Henderson???Nisam totalni laik,ali me bas zanima sta on vise trazi u Liverpulu i koja je njegova uloga?!Gledao sam milion utakmica kada je dosao jos dok su igrali i Dauning i Carli Adam sa njim u vezi i on decko nije mogao da se poveze,kao ni dan danas..Mnogo netacnih pasova i izgubljenih lopti(posle kojih smo neretko primali gol
),mnogo promasenih zicera..Jedino sto zna je da trci kao musica bez glave...

avatar
mungos
Friday, 14.11.2014
08:57

Dzordan Henderson je u pocetku bio prava muva, leti na sve strane ali nista ne radi.
Sada je jedan od kljucnih igraca Liverpula u vezi, a i generalno. Konstantno trci, vrsi presing, kupi lopte a onda ih i deli napred. Sazreo je, postaje polako vodja.
Ako to ne vidis, ne gledas dovoljno Liverpulove utakmice.

avatar
disqus_RxmW5LIpN2
Friday, 14.11.2014
16:26

Prosle godine , cim je Henderson izostao , tad smo izgubili :)

avatar
MSSZRMK
Thursday, 13.11.2014
23:00

Jednostavno je, imaju slab tim i to je to.

avatar
The_King7
Thursday, 13.11.2014
22:47

no zubarez no party

avatar
Jac
Thursday, 13.11.2014
22:41

Ne citam ovakve bezvredne tekstove

avatar
Homer J.Simpson
Friday, 14.11.2014
00:02

Nije druze tekst bezvredan...
Ali,jednostavno,tema je dosadna......Milion tesktova je napisano o tome zbog cega je Liverpul ovakav kakav je....Znam da je jedan bivsi posetilac sajta sa nickom Bora Corba par puta pisao o tome,davao odlicne analize,i ne samo on,i drugi su,ali njega sam se prvog setio,ali kazemi drugi su odlicno pisali i komentarisali o Liverpulu...
Jednostavno,tema je vise puta ponovljena,kao i za Mancester Junajted.....
Ali nije bezvredna,dosta toga pametnog je receno u tekstu......
S tim da ja moram da dodam da Staridz nije supermen,oboljsace se neke stvari,ali u globalu,koliko god on dobar bio,on,Staridz nije dovboljan,jer Liverpulu trebaju pojhacanja u svakoj liniji,bar po jedno......

avatar
Mare LFC
Thursday, 13.11.2014
22:34

Najveci problem je sto nema presinga iz prosle sezone.

avatar
Stojanovic Nikola
Thursday, 13.11.2014
22:31

Vizija je jedno, a realni dometi drugo...
Lako je sad napadati Rodzersa i govoriti da je omanuo...
Kazite mi koji je igrac zelio u Liverpul od tih koji su bas klase???
Kao oni nisu znali da je Di Maria doktor, Kros, Fabregas, Alonso, da ne nabrajam dalje...
Ali koga su oni objektivno mogli da dovedu???
Ono sto su mogli doveli su, e sad ispalo je da su preplatili...
Treba biti strpljiv i sacekati da se sezona zavrsi, pa sve na stol da se vidi ko je gdje i koliko pogrijesio...
Sjecam se kad su stizala pojacanja svi su se radovali kako Lalani tako Lovrenu itd...
I moj je utisak da su preplaceni kao i nas Markovic da ne bude da samo po drugima pljujem, medjutim sacekajmo do kraja pa onda neka glave lete i nek se prstom upire...
Nisam neki simpatizer Rodzersa ali ne znam na osnovu cega ovolika hajka na njega...
Svi znamo sta se desavalo sa Liverpulom prije njegovog dolaska.

avatar
The Real Man
Friday, 14.11.2014
00:15

Sve igrace koje je doveo junajted mogao je i liverpul, ali jednostavno ne zele da daju tolike plate igracima...

avatar
mungos
Friday, 14.11.2014
08:59

Kros je jedini igrac koga tu nisu mogli da dovedu. Svi ostali bi dosli, da je ponudjeno dovoljno para.
Posle Lovrena sam hteo da placem, za Lalanu mi je drago sto je doveden ali od prvog dana govorim da je preplacen. Markovic je super talenat, i nadao sam se da ce se odmah uklopiti, ali sam govorio da treba da ostane u Benfici jos makar polusezonu.
Can i Moreno su jedini koji su koliko toliko opravdali novac. Ostali, ni ich.

avatar
MANUTD
Friday, 14.11.2014
01:19

Ne zele ili nemaju? Kakvo ti je to besmisleno vadjenje na "novac"? Junajted moze da ponudi vecu platu jer ima MNOGO vece prihode koje su ostvarili uz pomoc dobrih igara, marketinga i transfer politike.
Junajted trosenjem para( KOJE JE ZARADIO) pokazuje ambiciju, mnogo vecu od liverpulove i tebi treba da bude krivo sto tvoj klub to ne radi.