Šta se desilo sa Sančom, da li je Entoni još veći promašaj?

Autor: Milovan Longinov
utorak 31.01.2023.
13:45
Izvor: Sportske.net

Većina tvrdi da je bačen veliki novac…

AP Photo/Dave Thompson
AP Photo/Dave Thompson

Povezane vesti

Džejdon Sančo je zaboravljen.

Nikoga ni u novembru nije začudilo što za njega nije bilo mesta u Sautgejtovoj ekspediciji u Kataru, igrač koji je blistao u Dortmundu i bio jedan od najtraženijih na svetu, na "Old Trafordu" je potonuo.

Podsetimo, Englez koji je otišao iz Sitija ne želeći da čeka šansu je u Dortmundu u 137 utakmicadao 50 golova i imao 64 asistencije.

Da li treba da požurimo da odbacimo Bundesligu kao nekonkurentno takmičenje, nešto što nije pravo merilo klaso.

Istina je da je Sančo po dolasku u Junajted imao manje loptu, onda su doveli Ronalda, stigle su i povrede i bolest. Ali, i kada je bio na terenu, nije pokazivao mnogo. O njemu se dosta priča iza kulisa, postoji teorija da je bio pod velikim pritiskom kada je Ronaldo bio na terenu da mu stalno doda loptu, da nije mogao da se razmaše. Ali, Kristijano je kasnije sklonjen, a Sančo pre povrede nije bio ništa bolji. Sam fudbaler vrlo retko priča za medije, to su uglavnom opšta mesta, ne žali se, ali ne može ni da pobegne spekulacija da je nezadovoljan i da se pokajao. Možda da uporedimo situaciju sa Fodenom, sa kojim je bio u mladom timu Sitija i koji je važio za ipak manje talentovanog. Foden danas igra i kod Gvardiole i za reprezentaciju, Sančo je na marginama.

Neki će reći da se psihološko nije oporavio od promašenog penala na lutriji u finalu EP na Vembliju, istina da je od tada samo jednom igrao pre Mundijala i to protiv slabe Andore.

Svakako da je "hajp" oko njegovog dolaska stvorio pritisak koji je eksplodirao, igrači koji su toliko plaćeni moraju odmah da isporuče. On je bio opsesija Eda Vudvorda, sada bivšeg prvog operativca kluba, Junajted je ubeđivao Dortmund godinu dana da im proda "vunderkinda". I na kraju je stigao, on je i dalje među 10 najskupljih igrača PL ikada, a treći je na večnoj listi Junajteda, iza, pretpostavljate Pogbe i Megvajera. On je za ove dve sezone u klubu dao svega osam golova, mladom igraču svakako ne ide na ruku što je počeo kod Solskjera, nastavio kod Ragnika, sada je tu Ten Hag koji i dalje veruje da će nakon povrede Sanča uspeti da vrati u nekadašnju formu.

Sančo je mlad, ali svejedno, u Junajtedu ne bi trebalo da govore o "potencijalu", ne plaćaš toliko potencijal, 22 godine su već vreme da se dokaže, Ser Aleks je uvek govorio da nema opravdanja i nije dozvoljavao da se koristi reč "potencijal". Ako si tu, dobiješ šansu, nema puno vremena, Džejdon Sančo ga već uveliko troši.

Pomenuli smo Pogbu koji je prošlost, Megvajera koji je i dalje najskuplji odbrambeni igrač svih vremena, ali sada na marginama, uz Sanča, problem polako postaje Entoni.

Brazilac je plaćen skupo, ne pokazuje da vredi stotinak miliona koliko se pričalo (manje je utrošeno), ali problem je što mnogi danas veruju da je jednostavno precenjen.

Ten Hag ga je povukao sa sobom iz Ajaksa, učinio ga 13. najplaćenijim igračem svih vremena. Naravno, cena je pitanje procene, pretplatili su ga jer je Ajaks bio tvrd u pregovorima, kako je Van der Sar rekao, želeli su da ostane još godinu dana. Menadžer mu jasno pruža šansu, ali svaki novi meč, videlo se u derbiju protiv Arsenala, ali i u sudaru sa Palasom gde se zakačio sa Brunom Fernandešom da i Ten Hag gubi strpljenje, prvog ga je zamenio.

Uvek glavni kritika, bivši fudbaleri, sada komentatori ističu na prvom mestu da Junajted nije trebalo da ga dovodi. U današnjem fudbalu, teško je naći tako skupog igrača koji koristi samo jednu nogu. To ga čini predvidivim i to nije prvi put da Entoni bude na meti tih kritika. Ono što se zamera Ten Hagu je što je insistirao na njemu jer igrač koji je toliko plaćen, jednostavno mora da ima više opcija.

Tu se opet ističe kritika da igrači iz Bundeslige i Holandije ipak mnogo lakše zbog načina igre skreću pozornost na sebe, takav strah postoji i kada je Belingem u pitanju. Entoni je u Holandiji, kaže statistika, u proseku srvara tri šanse po meču, u Junajtedu nema nijednu asistenciju.

Dobra stvar za njega je što je konkurencija mala, ostali krilni fudbaleri su dešnjaci koji preferiraju levu stranu. Rašford je sada već svetska klasa na toj poziciji, Garnačo, Elanga i napred pomenuti Sančo su upotrebljiviji desno. I time se tumači to što Entoni i pored slabih igara igra standardno, doduše, kako smo rekli, u poslednje vreme je prvi pik za izmenu.

I on može da traži opravdanja, u Ajaksu je podrška bio Nusair Mazraui koji je otišao u Bajern, ovde Dalot i pogotovo Van Bisaka nisu igrači te klase, ma kako čudno zvučalo. Iako je isti trener kao u Ajaksu, Junajted igra drugačije, sama priroda lige je takva da ne možete da nametnete posed u svakom meču, drugim rečima Entoni nema toliko prilika da rešava "jedan na jedan" situacije, nema toliko lopti. Navijači se nadaju da bi vremenom Ten Hag mogao da transformiše tim, ali iluzorno je očekivati da bi tako mogli da dominiraju igrom u PL, to je neuporedivo sa Holandijom. Po nama, nevolja je što Entoni previše zavisi od sistema, kao svojevremeno Krasić u Juventusu, kada ga izvedete iz habitata u kome ima otvoren prostor i loptu u nogama non-stop, to jednostavno nije to...

Postoji i druga teorija, da sigurno Ten Hag to zna, ali i da veruje da će vremenom tim dovesti na nivo koji bi iz Entonija izvukao najbolje. Sada ostaje da vreme bude sudija, ali prvi znaci nisu ohrabrujući.

Junajted bi trebalo da dovrši posao sredinom nedelje i plasira se u finale Liga kupa (za vikend su lako prošli Riding u FA Kupu), 3:0 protiv Foresta u Norfolku, znači da je revanš na “Old Trafordu” formalnost. Entoni je igrao za vikend, niti je dao gol, niti asistirao.

Kao i Junajted i Njukasl bi trebalo da dobije na “Sent Džejms Parku”, “Svrake” su slavile sa 1:0  protiv Sautemptona u prvom meču, suviše su kvalitetni da bi ispustili šansu za svoje prvo finale u ovom veku. Dolazak na Vembli bi im doneo priliku da osvoje prvi trofej od 1955. godine.

 Piše: Boris Jovanović

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke