Stanković - Doček heroja na "Meaci"

Autor: Ivan Cvetković
subota 29.10.2022.
08:00
Izvor: Sportske.net

Deki protiv svog Intera!

EPA/MATTEO BAZZI
EPA/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

"Biće sjajno, čekaju nas velike stvar", rekao je Dejan Stanković na predstavljanju 2003. kada se u društvu sada pokojnog predsednika Đačinta Faketija pojavio pred novinarima.

Malo ko mu je verovao, Inter je bio u dubokoj senci Juventusa i Milana, a Maks Morati je zbog svojih transfera uvek bio meta šala u italijanskih medijima. Pričalo se u to vreme da je Stanković odbio poziv Juventusa i odlučio se za Inter koji je prethodne sezone doživeo bolan poraz u Ligi šampiona protiv Milana, a završili su iza leđa Juventus. Deki je stigao u zimu sledeće sezone, u isto vreme vratio se Adrijano iz Parme sa pozajmice.

U Interu su ga najavili kao univerzalca, čoveka čija odlučnost i pobednički mentalitet može puno da znači Interu. Te zime je Zakeroni bio čuvar klupe, a na leto je stigao Roberto Manćini kao ključni čovek za uklapanje Stankovića i stvaranje novog Intera.

"Meaca" se odmah zaljubila u Srbina, koji je bio veoma borben, alimao sjajnu tehniku i uvek davao sve od sebe. Potpuno podređen timu on je za kratko vreme izrastao u simbol, igrača sposobnog da menja stvari, ali i da u porazima izbegne kritike navijača koji su predugo čekali uspeh. Kada je davao golove radio je to na fantastičan način kao protivx Đenove kada je savladao Ameliju sa polovine terena, ali i pre toga u Ligi šampiona kada je protiv Šalkea matirao Manuela Nojera.

Trajao je gotovo deset godina, prvo kod Manćinija sa kojim je osvajao titule i kupove u Italiji. Kada je došao Murinjo, pričalo se da će Stanković biti prodat, opet se pominjao Juventus. Navodno je bio i žrtva šale kada su ga u leto posle dolaska Portugalca, 2008. godine zvali i rekli mu da novi trener ne računa na njega.

Ali, Stanković je navikao da se bori, iako je Murinjo, mada to danas ne priznaje, bio skeptičan, ubrzo je shvatio kakvo blago ima u rukama.
Kada se sve sabere, uz onu fantastičnu godinu "Triplete" u kojoj je Deki iako povređen dao pun doprinos najvećeg uspehu Intera u istoriji, on je dres kluba koji mu je kako kažu "stajao kao druga koža" nosi 326 puta, dao je 42 gola.

Lista trofeja?

Impresivna.

Naime, Deki je osvojio 15 pehara u Interu, onaj najsjajniji Ligu šampiona, ali i svetsku titulu naredne godine. U Seriji A pet titula (računajući i onu van terena), četiri kupa i četiri Superkupa.

Ostao je poznat po nadimku "Drago" ondosno "Zmaj", bio je deo Intera kratko i kao tim-menadžer, a prezime je i dalje u takmičarskom pogonu kluba. Njegov legat su i sinovi Filip koji je na pozajmici u Volendamu, dok je Aleksandar debitovao nedavno protiv Rome.

Deki je preuzeo Sampdoriju, vratio se u italijanski fudbal, gde je već bio trener, sezonu Stramaćoniju kao pomoćnik u Udinama. Srpski trener posle trofejnog perioda u Zvezdi namerava da pokori Italiju. Utakmica protiv Intera za vikend biće specifična, dosta simbolike, Sampdorija je dobila u ponedeljak u Kremoni i pomerila se sa dna. To je prva pobeda, sada se lakše diše, ali Dorijane čeka borba za goli život tokom čitave sezone.

Svestan je i Stanković toga, ako prežive, dobiće automatski ugovor za novi šampionat narednog leta. Sampdorija će teško parirati Interu na "Meaci", a za našeg trenera biće to povratak na mesto uspeha. Njegov tim nema šta da izgubi u ovoj utakmici.

Što se ostalih mečeva 12. kola tiče, favorit je Juventus u Lećeu, gde nisu pobedili deset godina, mada je od tada igran samo jedan susret pre par sezone. Napoli će se truditi da nastavi strašan niz, na "MaradonU" stiže Sasuolo i uz "keca" tu treba tražiti golove. Od ostalih tipova, izdvojili bismo golove u duelu Empolija i Atalante u nedeljnom matineu, kao i malo pogodaka u susretu Specije i Fiorentine. "Ljubičasti" će teško slaviti u Liguriji gde "Aquilotti" nemaju nijedan poraz.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke