Stanković i Nikolić - "Večito" rivalstvo na novoj adresi

Autor: Mladen Heleta
subota 20.07.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Nova sezona u Premijer ligi Rusije u znaku dolaska srpskih trenera u moskovske velikane.

EPA-EFE/Zsolt Czegledi
EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Povezane vesti

Uprkos tome što je šestogodišnja dominacija Zenita iz Sankt Peterburga pretila da degradira konkurentnost u Premijer ligi Rusije, elitni rang fudbala u teritorijalno najvećoj državi sveta s protokom vremena postaje sve zanimljiviji.

Visoko 12. mesto na rang-listi državnih prvenstva, uprkos geopolitičkim problemima i sukobu u Ukrajini, čini ovaj šampionat privlačnim za ljubitelje fudbala širom sveta, bez obzira na to što je broj dolazaka igrača iz zapadnih liga drastično opao.

To nije slučaj sa sportskim delatnicima iz Srbije pošto su naši fudbaleri i treneri s godinama sve brojniji u najjačoj ruskoj ligi.

Ovaj podatak posebno dobija na značaju ove sezone sa dolaskom dvojice mladih stručnjaka u Premijer ligu Rusije – Dejana Stankovića i Marka Nikolića uz još ranije prisutnog Sašu Ilića koji je zakačio finiš prošlog prvenstva.

Srpska kolonija među trenerima je najbrojnija kada je reč o inostranim stručnjacima u ruskom šampionatu, a španski dvojac David Deograsija (Orenburg) i Frank Artiga (Himki) jedini je koji može da nam parira u tom segmentu.

S tim u vezi pod budnim okom ruske javnosti naročito će biti dvojica bivših trenera Crvene zvezde i Partizana pošto su preuzimanjem moskovskih klubova dospeli u žižu interesovanja.

Za razliku od Nikolića koji je pre dolaska u CSKA već iskusio rad u Rusiji, vodeći moskovsku Lokomotivu, Stanković će biti pred još većim izazovom na klupi Spartaka, najtrofejnijeg kluba u zemlji.

Podatak da velikan sa „Lukoil arene“ još od sezone 2016/17 nije osvojio titulu dovoljan je teret na plećima nekadašnjeg fudbalera. Stoga ne čudi što je bivši as Zvezde, Lacija i Intera već s prvim danima dolaska u Moskvi zasukao rukave dovevši poznatog brazilskog golgetera Vilijana Hosea iz Betisa.

I dok će doskorašenjem treneru Ferencvaroša posao u Spartaku biti prvi angažman u ruskom fudbalu, daleko manje vremena za adaptaciju biće potrebno Nikoliću s obzirom na to da je već stekao reputaciju u ligi radeći u Lokomotivi.

Nikolić se u ruski fudbal vraća nakon kratke epizode u arapskom svetu, a aklimatizaciju će mu dodatno olakašati Milan Gajić i Saša Zdjelar, dvojac srpskih fudbalera koji je prethodne sezone igrao nezanemarljivu ulogu u dresu „Armejaca“.

I dok će Stanković i Nikolić, svojstveno reputaciji kluba koji vode, stremiti što višim ciljevima na klupi ekipa koje su zbirno čak 35 puta bivale šampioni Rusije (računajući i SSSR), Ilić će sa Nižnjim Novgorodom težiti da sačuva elitni rang.

Bivši kapiten Partizana je tek početkom maja stigao u ruski fudbal, izborivši opstanak u revanšu doigravanja, pobedom na gostovanju Arsenalu u Tuli.

Ove sezone će mu značajnu pomoć u ostvarivanju najvišeg cilja pružiti nekadašnji kolega iz igračkih dana Partizana Ognjen Ožegović, koji se ovoga leta nakon pola decenije vratio u ruski fudbal.

Nekadašnji izdanak omladinske škole Crvene zvezde, čiji je prelazak iz Čukaričkog u Partizan leta 2017. godine izazvao burnu reakciju navijača crno-belih, činiće jednog od čak 13 srpskih fudbalera u Premijer ligi Rusije.

Ovakva brojnost čini naše fudbalere posle Brazilaca najprisutnijim među strancima u ruskoj ligi, ali daleko od toga da svako od impozantnog dvocifrenog broja igrača ima ogromnu ulogu u timu.

Najuspešniji od svih je svakako povremeni srpski reprezentativac Strahinja Eraković koji se već nakon debitantske sezone u Zenitu okitio šampionskom titulom, objedinivši klupske uspehe koje je započeo u Zvezdi s početkom karijere.

Momak koji u poslednjoj liniji tima može da pokriva više pozicija profilisao se u sezoni upamćenoj po „tripleti“ kao jedan od pouzdanijih defanzivaca u ligi, odagnavši sumnje da će mu prelazak u Rusiju biti greška karijere.

Iako još nigde zvanično nije potvrđeno, ogromne su šanse da mu se ovoga leta pridruži nekadašnji klupski i reprezentativni kolega Ivan Ilić, koji je nakon solidnih igara u Italiji privukao ogromnu pažnju velikana iz grada na Nevi.

Da šampionu ambicija ne nedostaje potvrđuju višmilionski transferi Maksima Glušenkova, Sergeja Volkova i golgetera Vilsona Isidora, koji je prošlog leta bio velika želja Crvene zvezde.

Prvu prepreku na putu odbrane titule Zenit će imati ove subote od 16:30 kada će gostovati u Samari ekipi Krila Sovjetov, koja ne bi trebalo da predstavlja ozbiljniju prepreku izabranicima Sergeja Semaka.

Sezona će startovati dva i po sata ranije na „RZD areni“ u Moskvi gde će Lokomotiva ugostiti ekipu Akron Toljatija, novajlije u ligi koji je tek krajem aprila proslavio šest godina postojanja.

Za sastav iz istoimenog grada od ovog leta igra doskorašnji fudbaler subotičkog Spartaka Aleksa Đurasovića, ali uloga favorita je svakako na strani moskovskog kluba.

Početak sezone daće odgovor da li će novajlija iz Orenburga Dmitrij Vorobijev uspeti da nadomesti izostanke nekolicine prodatih fudbalera Lokomotive poput spomenutih Glušenkova i Isidora, koji su pojačali Zenit.

Od 19 sati Nikolić će debitovati na klupi CSKA gostovanjem u Rostovu protiv tima sastava koji predvodi selektor fudbalske reprezentacije Rusije Valeri Karpin.

U istom terminu će mladi češki trener Marsel Lička pokušati da pobedom na gostovanju Fakel Vornježu nastavi sa kontinuitetom dobrih rezultata Dinama iz Moskve, započetih nakon izvanredne debitantske sezone gde ga je bod delio od šampionske titule posle duže vremena.

U nedelju od 16:30 debitovaće i Stanković na gostovanju Orenburgu. Klub iz blizine granice sa Kazahstanom je prošle sezone jedva izborio opstanak u ligi. Ovog leta je za obeštećenje od dva i po miliona evra ostao bez kapitena Vorobijeva i veliko je pitanje hoće li u aktuelnoj kampanji nadomestiti njegov izostanak.

Nedeljni program biće okočan mečevima od 19 sati. Posebno interesovanje vladaće za duel u Groznom gde će domaći Ahmat ugostiti vicešampionsku postavu Krasnodara.

Nekadašnji rival Crvene zvezde će u novu sezonu ući sa mladim trenerom Muradom Musaevim koji je sredinom marta na klupi ruskog kluba zamenio Vladimira Ivića.

U redovima domaćeg tima već petu godinu igra nekadašnji fudbaler Partizana Miroslav Bogosavac, čiji staž u ruskom fudbalu je ubedljivo najduži kada je reč o igračima sa ovih prostora.

U drugom meču istog termina Himki će dočekati Dinamo iz Mahačkale u sudaru ekipa koje su prošlu sezonu završile kao najbolje plasirane ekipe u drugoj ligi Rusije.

Uvodno kolo biće okončano u ponedeljak utakmicom gde će Ilićev Nižnji Novgorod pokušati da kod kuće ostvari pozitivan rezultat protiv Rubina, kluba za koji igraju nekadašnji defanzivac Partizana Igor Vujačić i bivši kapiten Vojvodine Nikola Čumić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke