Startuje sat u Švajcarskoj - Vraća li se Bazel?

Autor: Mladen Heleta
subota 20.07.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Počinje šampionat Švajcarske...

EPA-EFE/JAKUB GAVLAK
EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Povezane vesti

Trka u šampionatu Švajcarske startuje ovog vikenda utakmicama u subotu između Lugana i Grashopera, Iverdona i Ciriha, te Vintertura i Sent Galena.

Dosta čudna bila je prethodna kampanja u kojoj krajnja tačka nije bila iznenađujuća budući da je Jang bojs osvojio šestu titulu u poslednjih sedam sezona. Vrlo kvalitetan tim u šta smo imali prilike da se uverimo budući da su se dva puta sastajali sa Crvenom zvezdom u Ligi šampiona. Međutim, u njihovom slučaju došlo je do nekolicine promena pošto je Rafael Viki napustio klupu ekipe, a na njegovo mesto došao je Patrik Rahmen. Za sada to ne izgleda optimistično, ako se pogledaju pripremne utakmice. Tri pobede, tri poraza i jedan remi.

S druge strane, Lugano je pokazao da bi i ove takmičarske godine da bude takmac za trofej pošto su u pripremama slavili u duelu protiv velike Parme i to 3:1. Zanimljivo lice imaju u Argentincu Ignasiju Alisedi koji je dao tri gola na četiri odigrane utakmice.

Neko koga će biti vrlo interesantno pratiti posle debakla u prošloj sezoni jeste Bazel. Katastrofalna prošla kampanja u kojoj su zauzeli osmo mesto ne sme da se ponovi i toga su u klubu potpuno svesni.

„Bio je to razočaravajući start sezone sa brojnim greškama od kojih smo učili. Ostali smo bez mnogo igrača, prodali gotovo svih prvih 11. Mnogi igrači su stigli na kraju prelaznog roka.  Loše smo startovali sezonu, teško je kada tim dobije sedam ili osam novih igrača. S druge strane, pod novim trenerom Fabiom Selestinijem od novembra krenulo je ka pozitivnom“, kazao je sportski direktor Bazela Danijel Stuki pred kojim je veliki izazov nakon što je promovisan iz mlađih akademija.

Ono što je interesantno jeste da se kao pojačanje Bazela često pominjao Đerdan Šaćiri, slobodan agent na tržištu.

Stuki je rekao da nije bilo nikakvih pregovora, ali da interesovanje uvek postoji. Ipak, pitanje je koliko je to u ovom trenutku realno, ali Stuki napominje da ukoliko se poklope određene stvari, sve je moguće.

Bazel se dobro pokazao na pripremama, pojačanja im nisu loša pa ih sigurno možemo očekivati u gornjoj polovini tabele, za razliku od prošle sezone. Koliko će biti konkurentni veliko je pitanje. Prvi meč ih čeka protiv Lozane koja je u četiri pripremna duela primila čak devet golova. Previše. Zapišite negde ovaj susret, pa bi vredelo pokušati na golove.

Servet se solidno pokazao na pripremama, ali je teško utvrditi šta od njih može da se očekuje. Pobede Monako i onda šest dana kasnije izgube od drugolitaša Etoil Karuža.

Velika promena desila se u Sent Galenu pošto je Peter Zidler napustio tenersku funkciju u klubu koji je vodio od 2018.  Veruju u organizaciji da će sa Enrikom Masenom igrati takođe atraktivno, mada nisu impresionirali na pripremama.

Tim koji jeste je definitivno Vintertur sa čak šest pobeda iz šest mečeva i gol-razlikom 18:3. Ekipu vodi najmlađi trener u tamošnjoj ligi Ognjen Zarić, čovek iz Teslića. Vintertur nema velike ambicije, niti prema budžetu i infrastrukturi mogu da se nose sa najvećima, ali biće interesantno s njima.

Ne treba zaboraviti ni Lucern, Cirih, Iverdon, Lozanu, Grashoper, Sion... Svi jure neku svoju šansu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke