Startuju Argentinci - Ko će stati na crtu Boki, Riverova nova realnost!

Autor: Ivan Cvetković
petak 27.01.2023.
19:00
Izvor: Sportske.net

Šta nas očekuje ove sezone u zemlji prvaka sveta?

EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Povezane vesti

Argentinska liga koju smo pomno pratili u ovom magazinu prethodnih godina, ali i na tiketima startovaće za vikend, završava se u prvoj nedelji avgusta. Sistem ste verovatno upoznali, ukupno je 28 titulu brani Boka, nove ekipe su Belgrano i Instituto. Svako igra sa svakim, ali ne dva meča, tri ekipe ispadaju, poslednji na tabeli ide u niži rang, kao i dva tima na osnovnu trogodišnjeg koeficijenta. Ovo je komplikovan sistem, trenutno pred start šampionata najgori skoe imaju bivši šampion Južne Amerike Velez Sarsfild, Union Santa Fe, Tigre, Taljereš, Sarmiento Hunin, kao i veliki klubovi San Lorenco, Rozario  i verovali ili ne River Plata.

Ali, trebalo bi da se desi čudo da "Milioneri" ispadnu, oni ulaze u novu eru, bez Marsela Galjarda na klupi, novo ime je takođe nekadašnji reprezentativac, sećate ga se iz Bajerna, Martin De Mikelis. Ovo je jedna od deset promena na klupama uoči nove sezone, Tevez je otišao iz Rozarija, iskusni Ruso koji je vodio Boku pre par godina je naslednik. Menjali su i Njuelsi, Adrijan Korija je ustupio mesto Gabijelu Hajnceu, a novo lice je još nekadašnji reprezentativac, Abel Balbo. Svojevremeno napadač Rome i Udinezea je iz Sentral Kordobe prešao u mnogo veći Estudijantes, čiji je predsednik Huan Veron.

Nemamo prostora da predstavimo sve timove, radićemo to tokom sezone, hajde da krenemo od aktuelnog šampiona Boke.

Prvi cilj "Milionera" biće napad na Kopa Libertadores, uzeli su oba domaća trofeja, trener Ugo Ibara je produžio ugovor. Još nisu spakovali tim, dosta igrača se vratilo sa pozajmica, na meti je nekoliko domaćih igrača poput Merole iz Urakana, Paragvajca Duartea koji je igrao za moskovski Spartak, te mladog štopera Merole. Vezni red bi mogao da ostane bez Rolona, na prodaju su napadač Orsini, vezista Molinas i par mlađih igrača tipa Valentinija. Drugim rečima, tim neće biti puno promenjen, ostaju Roho, Benedeto, Ronkanja, Romero, Advinkula, Fabra, golman Romero, da ne nabrajamo. U pozadini van terena Boku čekaju izbori Rikelme je bacio rukavicu, aktuelnom predsedniku Horhe Amoru Amealu ističe mandat ove godine.

River je kako rekosmo u post-Galjardovom periodu, navikavaće se na život bet trofejnog trenera i teško da mogu da pariraju Boki. Santos Bore i pomenuti Lukas Merola (koji je i želja Boke) su na listu želja. Vratio se Enco Dijaz odlični levi bek iz Taljereša, poznato lice je veteran napadač iz Venecuele Samuel Rondon. Vratilo se dosta igrača poput Kranevitera iz Meksika, Batalja je proveo sezonu u San Lorencu, videćemo ko će ostati...

Rasing koji je bio drugi iza Boke, ispred Rivera i dalje ima na klupi odličnog Fernanda Gaga, on je načinio čudo, igraće Kopa Libertadores, ali bi to moglo da utiče na šampionat, nemaju novca da se ozbiljno pojačaju.

Independiente ima novog trenera Leandra Stilitana koji je ranije radio u ovom klubu, ali kao pomoćnik i trener rezervi. "Crveni" su bili tek 14. prošle sezone, doveli su nekoliko igrača iz manjih klubova, ali tim je i dalje nedostojan imena velikog kluba. San Lorenco je izborio Kopa Sudamerikana u prošlom prvenstvu, mnogo su napredovali u odnosu na 2021. kada su bili i na meti navijača. "Sveci" su baš interesantna ekipa.

Urakan je igrao sjajno u većem delu sezone, na kraju su bili četvrti, ali "Globo" iz Buenos Ajresa i dalje ima solidnu ekipu, još nisu prodali najbolje, otišlo je par igrača u MLS koji nemilosrdno kupuje u Argentini, Merola je predmet rata Boke i Rivera, trener Dabove koji ima ugovor do leta je tražio napadača i jedno krilo. Deluju ipak slabije nego prošle godine.

Estudijantes ima velike ambicije i oni su u Sudamerikani, Abel Balbo ima za cilj da što dalje ode u tom takmičenju. "Lavovi" su  zadržali napadača Boselija kao i Emanuela Masa. Tražili su napadač, doveli Karilja koji je igrao za njih u prvoj polovini prošle decenije, onda nastupao za Monako, Sautempton, Elče, Leganjes, biće dobro pojačanje.

Gimnasija la Plata nije uspela da se dogovori sa trenerom Pipom Gorositom, imaju i kaznu, nemogućnost da dovode igrače, za njih će ovo biti teška sezona. Rozario Sentral je imao užasnu sezonu, Tevez ih je malo stabilozovalo, ali najviše čemu mogu da se nadaju je sredina tabele. Gabrijel Hajne sa Njuelsima traži top deset, ali i "Lepre" nemaju baš neki tim za naslovne strane.

Kolon koji sada nema obaveza u južnoameričkim takmičenjima bi mogao da bude solidan, nisu mogli na dva fronta, dok Argentinos Juniorski nisu šala. Dobro su se pojačali, "Bube" vodi Gabi Milito, pali su u drugom delu sezone, i ne bi bilo čudo da završe među top 5 ekipa.

Od potencijalnih iznenađenja, pomenimo Atletiko Tukuman koji je bio odličan i prošle godine, sada su se još pojačali iskusnim igračima i ciljaju novi juriš u top pet.

Tigre je najavio pojačanja kako bi ostao u top sedam ili osam ekipa, stiglo je par igrača iz Rivera i odlični Vera koji je igrao za paragvajsku Olimpiju.

Od ostalih možda bi Velez mogao da se probudi, ni oni nemaju međunarodna takmičenja na vratu, Platense očekuje dosta od novog trenera legendarnog "Loka" Palerma, Taljereš, Možda i Patronato, i kod kuće odlični Barakas Sentral bi verovatno mogli do sredine tabele. Ostali su ugroženi, možda smo nekoga zaboravili, ali kod manjih timova je uvek isto pravilo, kako počneš tako će i biti, jer ih dobri rezultat drže u igri. Ako kola krenu nizbrdo na početku, karakteristika argentinskih manjih klubova je da brzo zapadnu u malodušnost.

U prvom kolu River je favorit protiv Sentral Kordobe, ali mi bismo taj meč ostavili po strani, kao i duel Boke i opasnog Tukumana.

Najbolji tip je verovatno Rasing koji u Aveljanedi dočekuje novog prvoligaša Belgrano, a mi bismo probali i pobedu Kolona protiv Lanusa na "Groblju Slonova". Urakan ne bi trebalo da izgubi od Defense, mada će tu bili malo golova, kao i u sudaru povratnika Instituta iz Kordobe koji dočekuje prosečni Sarmijento Hunin.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke