Sterling - Kako pobediti bivši klub?

Autor: Aleksandar Golubović
subota 17.02.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Siti kao veliki favorit dočekuje Čelsi.

EPA-EFE/Daniel Hambury
EPA-EFE/Daniel Hambury

Povezane vesti

Sa ulogom velikog favorita fudbaleri Mančester sitija dočekaće ove subote od 18:30 Čelsi u derbiju 25. kola Premijer lige. Dva tima su polovinom novembra prošle godine odigrala jednu od najboljih utakmica u istoriji engleske PL (4:4) pa će sportska javnost biti zadovoljna ako ove februarske subote upola ostvare ono što su nam darivali pre tri meseca.

Oba tima raspoloženo ulaze u ovaj derbi. Siti je zakoračio jednom nogom u četvrtfinale Lige šampiona pošto je u prvoj utakmici 1/8 finala rutinski slavio u Kopenhagenu 3:1, dok je Čelsi dan ranije slavio u gradskom derbiju protiv Kristal Palasa istim rezultatom.

Gosti iz Londona, sudeći po rezultatima iz prethodnih međusobnih duela imaju više razloga za zebnju.

Kao da je neko tog kasnog majskog dana 2021, kada će fudbaleri Čelsija pobedom protiv Sitija 1:0 stići do drugog trofeja u Ligi šampiona, bacio kletvu na londonski klub i rešio da više ne pobede velikog rivala iz Mančestera.

Od spomenute finalne utakmice odigrane na stadionu „Dragao“ u Portu dva tima su se sastajala još sedam puta u zvaničnim utakmicama i u čak šest uzastopnih navrata slavili su aktuelni šampioni Engleske.

Upravo se u poslednjoj pobedi Čelsija protiv Sitija u taboru poraženog tima našao sadašnji prvotimac „Plavaca“ Rahim Sterling koji je već narednog leta potpisao petogodišnji ugovor sa klubom sa „Stamford Bridža“.

Čelsi je tog jula 2022. godine platio Sitiju 55 miliona evra za obeštećenje Sterlinga što je u opsegu novca koji su „Građani“ sedam leta ranije dali Liverpulu kada su od reprezentativca Engleske načinili najskupljeg domaćeg igrača na Ostrvu svih vremena. Sterling je tako napustio „Etihad“ godinu dana pre isteka ugovora što je bilo logično rešenje za njega i klub ako se zna da više nije bio u ozbiljnim planovima Pepa Gvardiole.

Nakon solidne uvodne dve sezone, Sterling je potpuno proradio u naredne tri kada je postao jedan od ključnih igrača Sitija u najuspešnijim godinama po klub, a kruna svega bilo je upravo to finale Lige šampiona bez čijeg trofeja je ostao.

Osvojio je momak rođen pre nepunih 30 godina na Jamajci i četiri Premijer lige uz brojna individualna priznanja dok kojih je dolazio u nebeskoplavom dresu kluba sa „Etihada“, ali mu je učinak u poslednje dve sezone bio slabiji i rastanak se već naslućivao.

Njegov prelazak u Čelsi pretprošlog leta mnoge je iznenadio budući da su „Plavci“ tada gajili daleko bolju reputaciju u odnosu na stanje u kojem se trenutno nalaze. Ovaj transfer iz vizure prosečnog ljubitelja fudbala okarakterisan je na neki način kao izdaja jer je Čelsi tada bio mnogo jači rival Sitiju nego što je to slučaj danas. Kao ključni razlog zašto je napustio Siti naveo je da mu se minutaža smanjuje i da to sebi kao reprezentativcu Engleske nije želeo da dopusti.

Kao drugi važan razlog zbog čega je nekada veliki potencijal Liverpula odlučio da karijeru nastavi u zapadnom Londonu leži u činjenici da su tih meseci Čelsi kupili Amerikanci. Ni slutio nije brzonogi fudbaler da doba pod novim vlasnicima na „Stamford Bridžu“ neće biti ni približno berićetno kao kod Romana Abramoviča gde su „Plavci“ ostvarivali najbolje rezultate u istoriji kluba.

Ogroman uticaj na Sterlingov dolazak u Čelsi izvršio je i tadašnji menadžer kluba Tomas Tuhel, čiji mandat u klubu se poklopio svega nekoliko meseci sa fudbalerovim pošto je već u septembru te godine smenjen nakon startnog poraza u Ligi šampiona od Dinama u Zagrebu. Tuhel je bio veliki ljubitelj Sterlingove igre i karakteristika igrača pa je procenio da je pravo rešenje za napad i mnogo realnija opcija od Usmana Dembelea iz Barselone.

Nije mnogo vremena bilo potrebno Sterlingu da oštrije progovori o razlozima odlaska iz Sitija, uprkos šampionskog tituli i sitnicama koje su „Građane“ delile od novog finala Lige šampiona. Engleski fudbaler je novinaru „Skaj sporta“ priznao da je ogorčen i ljut na Siti zbog tretmana koji je imao poslednje sezone uprkos velikim uspesima sa klubom. Bilo je to avgusta 2022. godine tek nakon što je stigao u Čelsi, a spomenuti intervju imao je ogroman odjek u engleskoj javnosti.

Sterling se nije naročito proslavio tokom ovih godinu i po dana u dresu „Plavaca“ protiv bivšeg kluba, a izuzetak se poslednji susret 4:4 u kojem je bio strelac jednog od četiri gola za Čelsi.

Uprkos tome što će privući na sebe ogromnu pažnju, Sterling nije jedini fudbaler koji je nosio dres oba kluba u prošlosti. Od igrača iz aktuelne postave Sitija najznačajnije ime svakako je iskusni Kevin De Brujne, koji je posle epizode za zaborav u Čelsiju imao zapaženu ulogu u Volfsburgu pre nego što će 2015. godine preći na „Etihad“. Tu su i holandski štoper Natan Ake koji je u međuvremenu igrao za Bornmut, a kao najsvežiji primer svakako je reprezentativac Hrvatske Mateo Kovačić koji je u julu nakon četiri godine napustio Čelsi i u transferu vrednom 29 miliona evra pojačao šampionski sastav
Sitija.

Sa druge strane, u obrnutom smeru, poslednji je transfer talentovanog Kola Palmera iz Sitija u Čelsi za 47 miliona evra u septembru prošle godine.

Od poznatih igrača iz prošlosti koji su nosili dres oba kluba najveće ime svakako je bivši reprezentativac Engleske Frenk Lampard. Nekadašnji fudbaler je jedan od ikona Abramovičevog i Murinjovog Čelsija, ali je na leto 2014. godine rešio da finiš karijere odigra u MLS ligi pošto je dogovorio transfer u Njujork siti. Ipak, već početkom avgusta na iznenađenje mnogih već se pridružio ekipi Sitija gde je došao do starta američke lige, ali je na kraju čitavu sezonu proveo na „Etihadu“ gde ipak nije stigao ni do jednog trofeja.

Lider sa „Enfilda“ Liverpul će u subotu od 13:30 odigrati uvodnu utakmicu kolu na gostovanju Brentfordu. U centralnom terminu od 16 sati najveća pažnja biće usmerena na utakmicu Arsenala u Barnliju gde je londonski klub veliki favorit. U isto vreme u Londonu će biti odigrane dve utakmice. Fulam će ugostiti Aston Vilu, dok će Totenhem dočekati Vulverhepton. Njukasl će biti domaćin Bornmutu, a Notingem Vest Hemu.

U nedelju su na programu svega dve utakmice. Mančester junajted će od 17:30
gostovati Lutonu, dok će dva i po sata ranije Šefild ugostiti Brajton. Poslednji duel kola rezervisan je za ponedeljak od 21 sat kada će Everton ugostiti Kristal Palas.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke