Stigao kao tajna - U Udinama trljaju ruke!

Autor: Mladen Heleta
subota 19.10.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Priča o treneru srpskog porekla…

Povezane vesti

Potpuni stranac.

Tako su italijanski mediji krstili Kostu Runjaića koji je bez velike pompe stigao u Friuli. Poslednjih deset godina u post Di Nataleovoj eri standardi "Zebreta" nisu više isti. Klub završava redovno u donjem domu i u borbi za opstanak, a čak 14 trenera je sedelo na klupi u poslednjoj dekadi. Par put Tudor, pa onda prošle sezone Kanavaro su spašavali klub sa severa Italije. Kanavaro se nadao da će ostati pošto je izborio opstanak, ali je porodica Poco povukla potez koji je začudio mnoge. Skautirali su Legiju u Evropi prošle sezone, bili zadovoljni onim što su videli i pružili Runjaiću šansu karijere.

Ko je Kosta Runjaić?

Radi se o Bečliji, poreklom sa prostora bivše Jugoslavije koji je igrao u Nemačkoj za nižerazredne klubove. Mnogo mu bolje ide kraj terena, nego na njemu. Prošoa je dug put u poslednjih dvadesetak godina, kao trener rezervi Lauterna, pa onda biz Alen, Darmštad, "Zebre" iz Duizburga, Kajzerslautern, kratko je trajao u "Lavovima" iz Minhena, pre odlaska u Poljsku. Bilo je to 2017. i ispostaviće se da mu je taj potez promenio karijeru. Pet godina u Šćećinu, među "Dokerima" iz Pomeranije su mu stvorila reputaciju. Promovisao je mnogo mladih igrača, uzeo dva kupa što je bila kruna rada u Pogonu i što mu je donelo najprestižniju klupu u zemlji, onu Legije. I sa njima je osvojio kup, izborio proleće u Evropi, a smenjen je u aprilu, nije uspeo da vrati titulu u Varšavu.

Zbog čega se Udineze odlučio za malo poznatog trenera?

Igrači sa kojima je radio uvek ističu njegove ljudske kvalitete, mirnoću i insistiranje na timskim vrednostima. Uz to, u Udinama veruju da 3-5-2 koje forsira Runjaić najviše odgovara timu i njegovim standardima, a bili su impresionirani brojem mladih igrača koje je bacio u vatru.

Nekadašnji agent osiguranja, Runjaić je osigurao budućnost kluba, promovisao je u startere golmana Okojea, Zemuru, Isaka Turea, i nešto starije Zaragu i zaboravljenog Lorenca Luku. Ključeve je dao Tovanu, amortizovao prodaju Samardžića i doveo posle četiri kola tim na prvo mestu. Usledili su porazi od Intera i Rome, ali je pobeda protiv Lećea pre pauze vratila Udineze u top pet.

To je mnogo više od onoga čemu su se nadali. Klub traži stabilnost i priliku da afirmiše igrače za prodaju, to je politika vlasnika već nekoliko decenija, stalni grč u borbi za opstanak ih sprečava da mirno rade. Posle ispadanja Votforda koji se sada srodio sa Čempionšipom, porodica Poco se ponovo okrenula u punoj meri Udinezeu, "crno-beli" su oduvek bili odskočna daska za mlade igrače. Pritisak nije veliki, Udine nude ipak punu posvećenost igri, za razliku od Lombardije ili juga "Čizme" što je svakako prednost.

I Runjaić koji je tih i povučen se idealno uklapa u takav narativ. U Udinama ne baš ozbiljno kažu da, s obzirom da je specijalista za kupove očekuju trofej od novog trenera, prošli su lako nižerazredne timove, Avelino i Salernitanu, ali ih u četvrtfinalu čeka Inter na "Meaci". Baš na taj stadion Friulani putuju na vikend, na duel protiv Milana. Među "Rosonerima" ponovo nemir nakon poraza u Leverkuzenu i Firenci, ponovo se priča o smeni Fonseke. Ako ne pobedi Runjaića, Portugalac bi slično, kao u "Madonini" mogao da igra za posao u trećem meču u Evropi ove jeseni, protiv Briža kod kuće u utorak.

Ovog vikenda u Seriji A nas čekaju dva derbija, Juventus će sa Vlahovićem u timu dočekati Lacio koji je dobio četiri od sedam mečeva, ali su imali relativno lak raspored, suočiće se sa užasnom tradicijom u Torinu. Roma će probati da se isprsi pred Interom, već se priča o smeni Jurića, čak se pominje i eventualni povratak De Rosija, ali on bi izgleda odbio taj poziv, ljut je zbog načina na koji je otišao. Ipak, teško da Roma može da uzme i bod šampionu. Što se tiče lidera, Napoli je veliki favorit u Empoliju, očekujemo pad Toskanaca, a i Atalanta bi trebalo da pobedi u Veneciji.

Videćemo hoće li Fiorentina vezati pobede na gostovanju u Lećeu, malo golova se nameće na Sardiniji u sudaru Kaljarija i Torina, dok bi Sesk Fabregas mogao da uruči otkaz Fabiju Pekiji ako Komo savlada Parmu. Đenoa je u nevolji, treba očekivati tesan meč na “Marasiju” gde stiže Bolonja, a u ponedeljak, ako izgubi u Veroni, legendarni Alesandro Nesta bi mogao da izgubi posao na klupi Monce. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke