Strah u Severnoj Koreji paralisao fudbal

Autor: Milovan Longinov
utorak 26.03.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Otkazivanje meča u Pjongjangu podiglo buru pred nastavak kvalifikacija u Aziji.

Povezane vesti

Ovo utorka na programu je četvrto kolo azijskog dela kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine. Pojedine selekcije su u prethodna tri kola pokazale zavidan kvalitet i već nagovestile gotovo siguran odlazak na američki kontinent, koji će za dve godine biti smotra najboljih fudbalskih reprezentacija na planeti.

Nakon izvanredne organizacije prethodnog Mundijala, Katar želi da bude učesnik i narednog Svetskog prvenstva i za sada mu ide prilično dobro. Na polovini druge faze kvalifikacija, tim sa Arabijskog poluostrva je lider grupe A sa maksimalne tri pobede.

Sve su stečene ubedljivim rezultatom, a ovog utorka od 20 sati gostovaće selekciji Kuvajta koju su u četvrtak pobedili u gostima 3:0. Istoga dana od 14:30 Indija ima lepu priliku da na svom terenu savlada Avganistan i u nastavak kvalifikacija u junu uđe kao drugoplasirani tim grupe.

Među favoritima za odlazak u treću rundu kvalifikacija izdvojio se i Japan koji je sa startne tri pobede pokazao da je druga fudbalska dimenzija u odnosu na Siriju, Severnu Koreju i Mijanmar, sa kojima se nalazi u grupi B.

Tim koji je pre godinu i po dana na Mundijalu u Kataru nesrećno poražen u osmini finala, kada ih je Hrvatska pobedila na penale, zabeležio je tri rutinske pobede u kvalifikacionoj grupi. Ovog utorka trebalo je da gostuje u Severnoj Koreji, međutim iz Pjongjanga je stigao dopis Azijskoj fudbalskoj federaciji o otkazivanju utakmice bez navođenja jasnog razloga.

Znajući rigidnost koja vlada u ovoj azijskoj zemlji, Japanci već naslućuju da su se u Severnoj Koreji zabrinuli za širenje virusne bolesti u državi njihovog rivala i da po svaku cenu žele da zaštite svoje stanovništvo.

Začuđujuće je što Severna Koreja kao domaćin nije ni ponudila mogućnost alternativnog rešenja u vidu odigravanja utakmice na neutralnom terenu. Dva tima su međusobni duel odigrala svega pet dana ranije i Japanci su minimalnim rezultatom slavili na domaćem terenu.

Drugi meč grupi B odigraće se od 20 sati kada će reprezentativci Sirije dočekati Mijanmar u nadi da će se iskupeti pred domaćom publikom nakon osvojenog jednog boda u poslednja dva kola.

Veliki derbi u grupi C odigraće Tajland i Južna Koreja od 13:30 u Bangkoku. Domaćin je u Seulu izvukao bod i sada sa puno optimizma dočekuje sastav koji je Aziji doneo najveći uspeh na Mundijalima. Pola sata ranije Kina će pokušati da opravda ulogu favorita protiv Singapura i ostane u trci za narednu rundu kvalifikacija.

Veliku borbu u grupi D vode Kirgistan i Malezija za odlazak u narednu kvalifikacionu fazu. Kirgistan ima lepu priliku da ovog utorka od 15 sati protiv slabašnog Tajvana stigne do treće uzastopne pobede i tako zadrži čelo tabele pred odlučujuće dve utakmice u junu.

Zanimljiv duel u istoj grupi odigraće od 15 sati Malezija i Oman pošto su u prethodna tri kola osvojili isti broj bodova.

U grupi E Iran i Uzbekistan slove za velike favorita za prolaz u narednu rundu. Iran putuje u Turkmenistan nakon ubedljive pobede od 5:0 na domaćem terenu, dok će Uzbekistan posle pobede u Hong Kongu pokušati isto da učini i u svom Taškentu.

Irak se sa tri startne pobede izdvojio kao najbolji tim u grupi F, a trijumfalan niz pokušaće da nastavi na gostovanju u Filipinima čiji državni tim ih je namučio u četvrtak. Istoga dana veliku borbu za drugo mesto vodiće Vijetnam i Indonezija.

Saudijska Arabija je sa maksimalnim učinkom neprikosnovena u grupi G, a ovog utorka će u Tadžikistanu pokušati da nastavi trijumfalan niz. Istoga dana  fudbaleri Jordana imaju lepu priliku da nanesu i drugi poraz nedoraslom sastavu Pakistana pošto je u četvrtak rutinski slavio u Islamabadu 3:0.

Ekspanziju klupskog fudbala u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prati i razvoj reprezentativnog. Selekcija ove države silovito drži prvo mesto u grupi H, a naredni izazov biće im gostovanje Jemenu, dok Bahrein ima priliku da pobedom kod kuće protiv Nepala zadrži drugo mesto.

Sa tri pobede u nizu fudbaleri Australije već su suvereni lideri grupe I, dok će se Liban, Palestina i Bangladeš grčevito boriti za drugo mesto. „Kenguri“ će trijumfalan niz pokušati da nastave i ovog utorka na gostovanju Libanu kojeg su kod kuće pobedili 2:0.

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke