Strazbur - Duh Alzasa!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 12.12.2021.
11:42
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Najluđa je definitivno bila 2001. godina...

 AFP
AFP

Povezane vesti

Navijači su slavili, namršteni Hoze Luis Čilavert ponudio da vrati pehar u zamenu za opstanak. Bila je to najčudnija sezona tima iz Alzasa u istoriji. Strazbur je uspeo da stigne do svog trećeg kupa, ali i da ispadne iz lige.

"Navijači mogu da slave, nas treba da bude sramota, ovo je loša sezona i pehar je neće spasiti", rekao je legendarni Paragvajac koji je na sebi svojstven način završio posao te večeri na "San Deniju". Odbranio je penal Abalu, a onda sam savladao kolegu Lašuera iz trećeligaša Amijena i doneo pehar. Amijen je tako ostao bez najvećeg uspeha u istoriji, ali već sledeće godine imali su priliku s obzirom da su se plasirali u viši rang da igraju sa Strazburom u drugoj ligi.

Tim iz Alzasa je imao dobar tim, Čilavert je bio jedan od najboljih, ili bolje da kažemo najuticajnijih golmana na svetu, igrali su Korentin Martins koji je sa Okserom osvajao titule, Pegi Luindula koga će čekati već sledećeg leta bolje stvari u Lionu, pa Valerijen Ismael koji je ostao u drugoj ligi pre odlaska u Verder. Habib Beje će narednog leta zablistati za Senegal na Mundijalu i prei u Marsej, u pomenutom finalu protiv Amijena se pojavio i naš Danijel Ljuboja.

I kada vidite taj tim, pogledate tabelu nikome nije jasno kako su se raspali, primili su 61 gol, dali 28, zakucani za dno nisu imali nikakvu šansu da opstanu.

Sezonu je na klupi počeo Klod le Roj, završio Iv Puliken, ali ništa se nije promenilo, tonuli su kao Titanik. Strazbur nije mali klub, Alzas je fudbalska sredina, na kraju krajeva Rasing je bio prvak 1980. u vreme Platinijevog Sent Etjena i to samo par godina pošto je ušao iz druge lige. Oni su delili sudbinu Alzasa, igrači su pobegli kada je Nemačka vratila istorijske teritorije i promenila ime kluba u Nojdorf. Strazbur je dodao Rasing u ime nakon sloma Rasizma, inspirisan Pjerom De Kubertenom i pariskim Rasingom, ali kako je vreme odmicalo, oni su se distancirali od Francuza i promovisali alzašku kulturu i različitost. Danas će vam reći pre da su Evropljani, imesto Francuza. Čuvaju svoje legende, predsednik je Mark Keler, koga se stariji sećaju sa fudbalskog terena, on je igrao i u Nemačkoj i u PL, pet godina je nosio dres Strazbura. Pre deset godina je klub bankrotirao, morao da krene od treće lige, ali su se vratili pre nekoliko sezona. Oni od osamdesetih do sada sve vide kao hroničnu nestabilnost, ali i kao takvi su osvojili pomenuti kup, Liga kup 2005. i isto takmičenje pre par sezona.

U Evropi su par puta kroz Intertoto kup stigli do Kupa UEFA, pre 15-tak godina su bili u grupi sa Zvezdom i izborili prvo mesto, ispali od Bazela u šesnaestini finala. Ove sezone im ne ide loše, šesti su na tabeli, čeka ih derbi sa Marsejom za vikend, dugo su bez poraza, rasturili su favorizovanu Nicu na rivijeri, pa će još jedan klub sa Mediterana morati da se čuva za vikend na "La Mejnou".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke