Strazbur - Malom Čelsiju ide dobro!

Autor: Mladen Heleta
subota 05.10.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

U Alzasu ruše tradiciju…

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Mnogi su se začudili kada je Hal smenio u maju trenera Lajama Roseniora. On je klupska legenda, u prošloj deceniji je pet godina igrao za "Tigrove", pre odlaska u Brajton gde je završio karijeru. Kalio se u Derbiju kao Runijev pomoćnik i kratko prvi trener, a iako je imao ugovor do 2026. otpušten je. Razlog neslaganje sa vlasnikom, turskim tajkunom Akunom Ilikalijem. U pitanju je razmiloilaženje oko stila, gazda je hteo napadački fudbal.

Hal je ostao ispod crte u borbi za baraž, sada su u sredini sa novim trenerom, Nemcem Timom Volterom i pogađate, daju malo golova.

Ispostavilo se da su učinili uslugu Rosenioru. On se preselio tokom leta u Francusku, preuzeo je Strazbur.

Verovatno znate, klub iz Alzasa je prošle godine dobio nove vlasnike, Amerikance. U pitanju je "BluKo", odnosno Tod Boli, jedan od akcionara Čelsija. Zbog toga je letos srpski reprezentativac Đorđe Petrović završio na istoku Francuske, od igrača Čelsija tu su i Brazilac Santos i Amerikanac Kejleb Vajli.

Rosenior je zamenio Patrika Vieiru na klupi, "plavo-beli" su završili u donjem domu, van bitke za opstanak, ali igrali su neinspirativan fudbal. Malo je čudno da je Rosenior optužen takođe za defanzivnu igru dobio šansu u Strazburu, ali očigledno da je procena bila dobra.

Naime, u ovom trenutku su osmi, imaju samo jedan poraz, a prošlog vikenda je na stadionu "La Meno" pao Marsej. Koliko je to sjajan rezultat pokazuje činjenica da nisu dobili slavni klub sa juga gotovo 20 godina kod kuće.

Nisu igrali svake sezone, oni koji prate francuski fudbal znaju da je Strazbur nestao sa scene, tačnije da je likvidiran 2012. zbog dugova. Prethodno su se strmoglavili u treću ligu, krenuli od amatera, ali već za četiri godine su bili ponovo drugoligaši. Ovaj klub je potreban francuskom fudbalu, na kraju krajeva jedan je od retkih koji ima sve trofeje, jedno prvenstvo krajem sedamdesetih, tri kupa  i četiri liga kua. Iako su poslednjih dvadeset godina bile turbulentne, nekako su uglavnom vezane za porodicu Keler. Sadašnji predsednik je bio jedan od vlasnika do pre godinu dana. Poznato lice, Mark Keler igrao je pet godina za klub, posle u Bundesligi i PL, kada se povukao, postao je direktor. Kasnije je radio u Monaku, pa se vratio kao lider lokalnog konzorcijuma koji je preuzeo klub nakon bankrota. I pored toga što su stigli novi vlasnici 2023. ostao je predsednik. Njegov mlađi brat Fransoa je takođe igrao za Strazbur, ukupno osam sezona, radio u fudbalskoj školi kao trener i sada je direktor škole. Pomoćnik mu je bratanac, predsednikov sin Mehdi Keler.

Jasno, neko bi rekao da su privatizovali klub, ali Strazbur je danas stabilan, za razliku od poslednjih dvadeset godina. Novi vlasnici će doprineti rastu, ne treba da brinu za finansije, ali jasno da će služiti za razvoj mladih igrača. Osim Petrovića, član kluba je Miloš Luković koga su kupili od IMT. Ekipa je jedna od najmlađih u ligi što je očekivano, pravac je utvrđen pa treba očekivati da Strazbur bude u polovini tabele.

Najveći uspeh kluba je titula iz 1979. godine. Tada su iza sebe ostavili Nant i moćni Platinijev Sent Etjen. Neka poznata lica iz tog tima bili su Arsen Venger i bivši francuski selektor Rejmon Domenek.

Kako rekosmo imaju samo jedan poraz i to nezaslužen u rolerkosteru protiv Liona, tukli su Ren i Marsej, svakako mnogo skuplje timove, ostali neporaženi u Lilu. Sada, obodreni odličnim rezultatima dočekuju još jedan tim projektovan da se bori za gornji dom, Lens. Poslednje dve godine u četiri meča protiv "Zlata i Krvi" su uzeli tek bod.

Favorit kola je Marsej protiv Anžea, Lil bi trebalo da dobije Tuluz. PSŽ posle poraza u Londonu gostuje Nici koja je slabija nego prošle godine...

Golova bi moglo da bude u duelu Remsa i Monpeljea, gosti imaju baš užasnu odbranu... 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke