"Štrumfovi" u Leskovcu, Čukarički u poteri za prvim velikim evropskim skalpom

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 05.10.2023.
12:45
Izvor: Sportske.net

Nastavlja se takmičenje u Ligi konferencija utakmicama drugog kola, u centru pažnje tim sa Banovog brda.

EPA-EFE/Tibor Illyes
EPA-EFE/Tibor Illyes

Povezane vesti

Četvrtak je u evropskom fudbal dan često rezervisan za Ligu konferencija, treće po jačini kontinentalno takmičenje u Evropi. Mnogi smatraju da je LK pun pogodak jer pruža priliku mnogim kvalitetnim timovima da se takmiče na vrhunskom nivou.

 Ove sezone, u okviru grupne faze Lige konferencija nastupa i Čukarički koji je to pravo automatski izborio osvajanjem trećeg mesta u Super ligi Srbije prošle sezone. Nakon eliminacije iz kvalifikacija za Ligu Evope, “brđani” su dobili prilično zahtevnu grupu u kojoj su još i Fiorentina, Ferencvaroš i Genk. Izabranici Igora Matića nisu blistali protiv Olimpijakosa, ali je utakmica na Grupama Areni protiv popularnog Fradija u prvom kolu LK ostavio prilično dobar utisak, bez obzira na poraz od 3:1.

 Mogao je srpski tim i do trijumfa, vodio golom Ivanovića sve do finiša prvog poluvremena, ali onda su puleni Dejana Stankovića prvo izjednačili, potom i preokrenuli rezultat koji je golom krunisao i srpski internacionalac Aleksandar Pešić. Pristup igri fudbalera Čukaričkog značajno je drugačiji u odnosu na dvomeč sa Grcima, bilo je jasno da im nedostaje evropskog iskustva na ovom nivou, ali imaće čemu Beograđani da se nadaju protiv Genka u Leskovcu, gde se na stadionu Dubočice koji ispunjava UEFA standarde i igra meč. Belgijanci su naređali četiri remija, jedan od njih i protiv Fiorentine, a posle devet kola u nacionalnom šampionatu zauzimaju šestu poziciju sa 14 bodova. 

Izabranici Vutera Vrankena važe za prilično ofanzivni orijentisanu ekipu, golova na njihovim utakmicama ne manjka i u stanju su da napadnu i favorite koji drastično odskaču kvalitetom. To bi moglo ostaviti dosta prostora hitronogim krilnim igračima Čukaričkog koji je, pored poraza u Budimpešti, vezao dve pobede u domaćem šampionatu, od koje je jedna nad višestrukim šampionom Crvenom zvezdom. Čuka će morati da obrati pažnju na snažnog i visokog napadača Tolua Arokodarea, strelca pet golova u dosadašnjem toku sezone. Pored njega, najveća opasnost preti od plejmejkera iz Maroka Bilala El Kanusa, kao i omalenog desnog krila Džozefa Pejntsila. Ekipu na terenu predvodi kapiten vezista Brajan Hejnen, motor tima koji neumorno pokriva ogroman deo terena, a na golu je talentovani Marten Vandefort. Vranken verovatno neće moći da računa na štopera iz SAD Marka Mekenzija koji već dve i po godine standardno nastupa za Genk otkako je stigao iz Filadelfije januara 2021. godine. Čukarički nikada u svojoj istoriji nije savladao ekipu koja je po renomeu veći od njega, pa će podrška punih tribina stadiona u Leskovcu biti veoma značajna protiv “štrumfova” koji ipak ne predstavljaju evropsku fudbalsku elitu.

Utakmica na jugu Srbije na programu je u četvrtak od 21 sat.

 Program Lige konferencija toga dana otvara utakmica u Kazahstanu gde će Astana dočekati Plzen od 16.30. Slede potom sedam utakmica s početkom od 18.45, a neke od njih biće veoma interesantne.

Lil ide na istorijsko gostovanje na Farskim ostrvima gde ih čeka senzacija Klaksvik, Bešiktaš će dočekati Lugano, dok Dinamo Zagreb stiže u Prištinu gde će odmeriti snage sa Balkanijem. Na sever Evrope će i Zorja koja gostuje Breidabliku na Islandu, Gent čeka Makabi iz Tel Aviva, Briž ide u Norvešku gde igra sa Bodo Glimtom, dok će Olimpija u Ljubljani dočekati Slovan iz Bratislave.

Termin od 21 sat rezervisan je za osam mečeva, a pored susreta Čukaričkog i Genka, videćemo još interesantnih duela.

 Nakon senzacije protiv AZ Alkmara, Zrinjski stiže na Ostrvo gde će gostovati Aston Vili, Ajntraht čeka pakleno gostovanje PAOK-u u Solunu, dok će Fiorentina ugostiti Ferencvaroš Dejana Stankovića. Alkmar vadi fleke protiv Legija na domaćem terenu, Fenerbahče predvođen kapitenom Dušanom Tadićem igra u Slovačkoj protiv Trnave, Ludogorec gostuje Partizanovom dželatu Nordsjelandu, a Aberdin dočekuje Helsinki.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke