Sudamerikama - Pitaju se Brazilci i Argentinci!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 22.08.2023.
18:00
Izvor: Sportske.net

Jedini “padobranac” iz Ekvadora…

Povezane vesti

Mlađe i manje kvalitetno, ali opet, veoma zanimljivo južnoameričko takmičenje, Kopa Sudamerikana, lagano ulazi u završnicu. Kako smo i očekivali dominiraju Brazilci, delom i Argentinci, od osam timova sedam je iz dve najjače zemlje, "uljez" je LDU Kito, ali i ekvadorski tim je gigant, ne samo u svojoj zemlji.

Dosta smo pažnje prošle i ove sezone posvetili Sudamerikani, mlado takmičenje, tek 21 sezona, obično veliki klubovi koriste ovaj "zadnji ulaz" za Kopa Libertadores. Ali, samo pobednik ide u elitu, prethodnih sedam godina, dva puta je pehar otišao Independiente del Valeu, pre tri sezone trofej su uzeli "Jastrebovi" iz Argentine. Defensu i Hustisiju je tada predvodio Ernan Krespo, sada je na klupi bivši asistent Gabrijela Hajncea Hulio Vakari, a tim iz četvrti Florensio Varela u argentinskoj prestonici je ponovo u trci.

Oni će u četvrtfinalu pošto su lagano prošli Emmelek iz Ekvadora igrati protiv lidera brazilske Serije A, Botafoga. "Crno-beli" imaju istorijsku šansu da osvoje prvu titulu posle više od četvrt veka, ali neće odustati ni od potere za međunarodnim trofejom. Promenili su trenera, Luis Kastro je otišao kod Ronalda u Saudi Arabiju, na klupi je Portugalac Bruno Laž, sećate ga se iz Vulvsa, još jedan Mendešov pulen. "Fogao" ima ogromnu prednost u ligi, Flamengo i Palmeiras posrću, pa iako je tek polovina prvenstva, deluje da je dvocifreni plus teško ispustiti. Ali, Defensa je tvrda, itekako umeju da igraju na rezultat, ne bismo se usudili da prognoziramo konačni ishod, ali malo golova je očekivano.

Derbi igraju dva bivša prvaka Južne Amerike, Korintijans i Estudijantes, Ključaće u oba meča, domaći "Timao" je užasan u prvenstvu, ispali su i u kupu Brazila u polufinalu od Sao Paula, ovo je jedini spas. Samo, Estudijantes je u četiri meča, baražu za osminu finala i osmini finala protiv Barselone iz Ekvadora i Gojasa, rivalima spakovao 10 golova, to je upozorenje za giganta iz Sao Paula.

Sao Paulo je i dalje tu, prošle godine su izgubili u finalu, sada na klupi nije više legendarni golman Rožerio Seni već iskusni Dorival Žunior koji je osvojio Kopa Libertadores sa Flamengom i onda dobio otkaz ove sezone. U finalu su kako rekosmo Kupa Brazila, idu na ekvadorski LDU Kito, prošle godine ih je u završnici u trci na trofej osujetio Independiente Del Vale. LDU se baš kockao, dobili su čileanski Nublense sa 1:0 u gostima, a onda izgubili u svojoj "Beloj Kući" sa 3:2 i ipak prošli na penače. Do duela sa Čileancima nisu primili nijedan gol na domaćem terenu.

I naposletku brazilski okršaj, Amerika Mineiro i Fortaleza. Baš će biti neizvesno, ovi timovi bolje igraju u međunarodnim takmičenjima, nemaju dovoljno duge klupe za igranje na dva fronta. Recimo, Fortaleza je pala posle solidnog starta, ređala poraze, biće zadovoljna sredinom. "Zečevi" iz Belo Horizontea su zakucani za dno tabele i več deluje da su otpisani. Ali u baražu su izbacili Kolo-Kolo, pa na penale dobili Red Bul Bragantino. U grupi su savladali na "Mineirau" Penjarol i Milionarios, izgubili od Defense koja je i osvojila grupu baš nadmoćno.

Jednu od retkih pobeda u Seriji A ove sezone, "Zeleni" su ostvarili baš protiv Fortaleze, baš je težak meč za tipovanje. Možda od 2-3 gola, ako baš morate...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke