"Sudar Olimpika"

Autor: Milovan Longinov
nedelja 28.02.2021.
15:49
Izvor: Sportske.net

Marsej protiv Liona, obično je remi...

Povezane vesti

Choc des Olympiques kažu Francuzi, u pitanju je "Sudar Olimpika" bukvalnono prevedeno na naš jezik. Meč između dva tima sa istim nazivom koji su ipak poznatiji o imenima gradova, a "Kanal Plus" ovaj meč obično najavljuje kao "Olimpiko", asocijica na "El Klasiko" je jasna, mada tu staje i svako poređenje.

Ovo nije sudar timova koji su neprijateljski raspoloženi jedni prema drugima. jer imaju jače rivale. Za Marsej okršaji sa Parižanima i eventualno gostovanje u Nici su mnogo važniji, Lion osim PSŽ ima većeg rivala u komšijama iz Sent Etjena. Do arapskog PSŽ bilo je gotovo nemoguće ređati titule u Francuskoj, liga je bila zaista kompetitivna, ali je Lion osvojio šest titula u nizu, jedini pre njih koji su uspeli da odbrane krunu u novijoj istoriji bili su Marsejci u svojim zlatnim godinama Bernara Tapija.

Prvi put ovi rivali igrali su par meseci posle kapitulacije nacističke Nemačke u slavu slobode, bilo je 1:1. Ali, Lion nikada nije značio puno, grad buržoazije i belih kragni u kome je nepristojno pitati druge odakle im novac nije baš patio za fudbalom. Ali kada je Žan Mišel Ola kupio "Dečake" 1987. sve se promenilo.

Ipak, morao je da proguta gorku pilulu u prvoj godini promocije, primili su sedam komada na "Velodromu" u onoj sezoni u kojoj je Marsej u finalu LŠ zaustavila Zvezda.

Ali, osvetili su se šest godina kasnije, Marsej je na "Žerlanu" zvuči nestvarno, ali je tako, primio osam golova. Bilo je to poslednje kolo šampionata, za 27 minuta su im dali šest golova, a kada je Ludovik Žili postigao sedmi u 54. minutu, Lion je stao ne želeći da ponizi imenjaka.

Desetak godina kasnije je Karim Benzema protiv Marseja, tima za koji navija kročio na scenu. Imao je samo 18 godina. Lion je bio usred dominacije u prošloj deceniji kada su na "Velodromu" spakovali četiri komada, Benzema je dao gol, kasnije izjavio da mu je bilo mnogo teško zbog drugara na tribinama stadiona. Tih godina pričalo se da je standard Liona da daje četiri gola Marseju, i zaista dve godine u nizu su im davali po četiri gola gde su ih videli.

Ali posle toga su par godina, od 2007. fudbaleri Marseja iako na papiru slabiji izbacivali Lion iz kupa, uspevali a ostanu neporaženi kada je Hatem Ben Arfa umalo linčovan jer je otišao sa severa na jug. Poznata je i čuvena utakmica kada je Benzema promašio pet zicera, ostalo mu je odbranio Mandanda, to je bilo u novembru 2007. godine, Marsej je dobio 2:1, a navijači Liona su zamerali Benzemi da nije bio baš potresen, što je on demantovao.

Recimo na kraju i to da iako je Marsej mnogo poznatiji, Lion ima više pobeda, mečevi dva tima su najčešće završavani bez pobednika.

Više igrača Liona otišlo je na jug, Moris je čak bio kapiten Marseja, ali je najpoznatiji igrač Marseja koji je završio u Lionu bio najbolji fudbaler Afrike Abedi Pele. Ben Arfu su najviše mrzeli u Lionu, Soni Anderson, Viltor, Tigana su igrali za oba kluba.

Lion se bori za vrh, Marsej je u strašnom padu formu i moraće da se suoči sa timom koga su u poslednjih pet godina dobili samo jednom. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke