Sudar različitih svetova iz komšiluka

Autor: Mladen Heleta
nedelja 03.03.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Poljuljani Keln dočekuje lidera iz Leverkuzena.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Na dobrom je putu Ćabi Alonso da se upiše u istoriju Bajera iz Leverkuzena kao prvi trener koji je osvojio Bundesligu u više od veka dugoj istoriji kluba, ali na putu ka „Salatari“ očekuje ga pakleno teško gostovanje Kelnu u velikom derbiju Rajne.

Biće to sudar ljutih rivala iz savezne nemačke države Severna Rajna-Vestfalija, a okolnost da se nalaze u potpuno suprotnim delovima tabele samo će intezivirati varnice kojih će nesumnjivo biti u nedelju od 15:30 u Kelnu.

Keln je najveći grad u ovoj regiji i fudbalski klub sa velikom tradicijom koja nije na pravi način iskorišćena u 21. veku. „Jarčevi“ su tek na momente ukazivali na klub visokog renomea, dok je mnogo manje slavni Bajer postepeno gradio imidž jednog od najboljih u Nemačkoj. Nikom do sada nije jasno kako „Farmaceuti“ nisu postali šampioni države.

Sada su u lepoj prilici da se popenju na tron, ali su pred velikim izazovom da kvalitet koji je na njihovoj strani potvrde protiv rivala koji će teško sačuvati status bundesligaša.

Iako je decenijama Borusija iz Menhegladbaha važila za najljućeg protivnika Kelnu u derbiju savezne države, rivalstvo protiv Bajera iz Leverkuzena je raslo sa uspesima kluba sa „Baj Arene“.

Keln je oduvek u Borusiji video sebi sličnog rivala, dok je Bajer posmatrao kao konstrukt farmaceutske industrije. Za klub takve tradicije kakav je Keln, način poslovanja Bajera izazivao je oštro suprotstavljanje, smatrajući da su „Farmaceuti“ izvor komercijalizacije kao osnovnog zla u fudbalu.

U skladu sa tim mnogi klubovi doživljavaju Bajer kao „plastični klub“ bez tradicije, a na jednoj od prethodnih utakmica navijači Kelna su razvili transparent sa snažnom porukom. Bajeru je poručeno da može da ih pobedi, ali nikad da im oduzme stast i ljubav koju imaju.

Vatru između dva kluba naročito se rasplamsala u sezoni 1996/97 kada je Keln pobedio Bajer 4:0, osujetivši ga u nameri da osvoji prvu titulu u Bundesligi. Godinu dana kasnije „Farmaceuti“ su im se osvetili tako što su ih poslali u drugu ligu nakon remija 2:2 u poslednjem kolu te sezone.

Igranka je nastavljena i u poslednjem ozbiljnijem pohodu Bajera na titulu u Bundesligi. Bilo je to 2011. godine kada je Keln na dva kola pre kraja šampionata slavio protiv komšija 2:0 i tako poslao trofej u ruke Borusiji iz Dortmunda.

Upravo je tog proleća legendarni Bajerov as Mihael Balak bio u centru skandala kada je posle pobede protiv Šalkea 2:0 uzeo mikrofon i pred navijačima vređao Keln. Nekadašnji kapiten reprezentacije Nemačke poručio je tada da je Keln sra*e, što mu se obilo o glavu pa je na kraju sezone od „Jarčeva“ dobio najtežu moguću osvetu – gubitak titule.

Ono što pojačava netrpeljivost između Kelna i Bajera ogleda se u neverovatnoj blizini dva grada. Svega 15 kilometara su udaljeni milionski Keln i znatno manji Leverkuzen između kojih protiče reka Rajna.

Da nemaju milosti jedni prema drugima vidi se i prema odnosu ka najtalentovanijim igračima iz omladinskog pogona u kojem je najeksplicitiniji primer talentovanog Florijana Virca, koji je pre četiri godine prešao iz Kelna u Bajer. Čak i u mlađim kategorijama gledaju da sapletu jedni druge.

Tako će biti i ove nedelje. Lepa fudbalska bajka koju je Alonso ispisao ove sezone sa Bajerom neće naići na dobrodošlicu u Kelnu. Štaviše, „Jarčevi“ će se potruditi da ih probude iz najlepšeg sna.

Kolo će startovati petak kada će Bajern Minhen gostovati sve slabijem Frajburgu, koji i dalje opstaje u evropskim takmičenjima. Tim Tomasa Tuhela je prošlog vikenda slavio u derbiju protiv Red Bul Lajpciga i nisu male šanse da iz rasterećenosti nakon najavljenog odlaska nemačkog stručnjaka pobede u Frajburgu. Na golove bi možda trebalo pokušati u duelima Bohum-Lajpcig i Volfsburg-Štutgart, koji će biti jedni od interesantnijih parova kola.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke