Sudija "El klasika" - BMW, potkupljivanje, pogibija...

Autor: Milovan Longinov
subota 10.04.2021.
16:00
Izvor: Sportske.net

Navijače Barse niko neće ubediti...

Povezane vesti

“¡Así, así, así gana el Madrid!” čućete često na španskim stadionima kada Real Madrid odnese bodove. Jasno, mit o sudijama koje navijaju za Real nastao je u vreme dominacije Los Blankosa, pet titula prvaka Evrope i Frankove zloupotrebe uspeha Madriđana u promociju svoje države i diktature.

Ni sam Real nije nevin, oni su retko pominjali svoje predsednike republikance i mučenike koji su stradali od fašista. Klub nije dugo odao počast potpredsedniku Agireu koji je posle pada Madrida u ruke Frankovih falangi mučen i pogubljen, dok je predsednik Gonzalo Agire takođe završio u zatvoru, ali je kasnije uspeo da prebegne u Pariz. Te sreće nije bio blagajnik kluba, odnosno čuvar pečata kako se to obično zove Valero Rivera koga su odmah ubili po ulasku u Madrid. Antonio Ortega koji se borio na strani republikanske milicije je bio predsednik kluba dve godine, ali je jednostavno, pod pritiskom Franka izbrisan iz knjiga. Bernabeu je svakako želeo da bude dobro sa diktatorom, kupio je po povlašćenoj ceni zemljište na kome je sagradio stadion nazvan po sebi.

To se desilo 1955. godine kada se sa legendarnog Šamartina, Real preselio u svoj sadašnji dom. Upravo zahvaljujući novcu, kreditima, Barsinoj nesposobnosti i igranju na pogrešne ljude u Južnoj Americi, Di Stefano je iz Milionarisa stigao u Real, iako je imao potpisan ugovor sa Barselonom. To se računa kao prekretnica u istoriji španskog fudbala.

Real je dominirao, u to vreme je Atletiko bio jak, a Barselona je recimo šezdesetih bila totalno u senci klubova iz Kastilje, Real je osvojio osam titula, dve su završile na obalama Manzanaresa u rukama Atletika. Tu dominaciju Madriđana prekinula je, ne Barsa, već Levantinci. Naime, Di Stefano je kao trener Valensije zaustavio Madrid i osvojio šampionat 1971. godine.

Barselona je za 25 godina, od 1960. do 1985. osvojila samo tri titule i pogađate za to i dan-danas krive sudije. Jer u isto vreme za četvrt veka su bili šest puta osvajači kupa, a uspeli su da trijumfuju u KPK i Kupu Sajamskih Gradova. Zaključak je bio logičan, kada se sudije ne pitaju, onda je Barselona bolja od Reala.

Barsa za sebe tvrdi da je "više od kluba" jer su recimo Papa Jovan Pavle, ali i Pikaso bili članovi katalonske insitucije, a godišnje muzej Barselone poseti više ljudi neko Pikasov. 

Početkom sedamdesetih, "morbo" kako zovu napete situacije i frku u španskom fudbalu je bio na vrhuncu. Naime, prvo je sudija Antonio Kamačo izjavio da Barsa neće osvojiti titulu dok je Hoze Plaza deklasirani Madridista na čelu sudijskog komiteta. Ali, par godina kasnije videli smo zloglasnu epizodu nazvanu "Guruseta". 

U stvari u pitanju je prezime mladog baskijskog arbitra iz San Sebastijana koji je neočekivano dobio šansu da sudi revanš utakmicu četvrtfinala Kupa Kralja (odnosno tada se zvao Generalisimo kup” na "Kamp Nou".

Bila je to loša sezona za oba kluba, jedina od 1951. kada ni jedni ni drugi nisu bili u top 3. Dakle, kup je ostao jedini spas. Prvi meč u Madridu je Real dobio sa 2:0 i bili su veliki favoriti za prolazak u polufinale. Ali, u revanšu je Čarli Reksač pogodio mrežu Alarkona. Barselona je bila mnogo bolja, ali je onda baskijski sudija pokazao na belu tačku, iako je Manolo Velaskez pao par metara izvan kaznenog prostora. 

Real je izjednačio, otišao u finale gde su savladali Valensiju. Međutim, u 88. minutu revanša kada je postalo jasno da će Real u bitku za trofej, publika je provalila u teren.

Ipak Guruseta i pomoćnici su bili brzi, reagovala je policija, koja je svaki akt na stadionu smatrala za politički. Izbili su veliki neredi, povređenih je bilo na obe strane. Guruzeta je suspendovan, Katalonci su tvrdili da je potplaćen, madridski mediji da je to nemoguće jer Baskijac ne bi primio pare, za razliku od Asturijca ili Andalužanina koji su naklonjeni Kastilji. 

Faul nije bio, istina je da se Velaskez bacio u kazneni prostor, a sudija je bio toliko daleko da realno nije mogao ni da vidi da li je bio penal ili ne. Nije mu na ruku išlo ni što je posle dva meseca viđen kako se vozi u luksuznom BMW, a započeo je biznis na jugu, proizvodnju i prodaju sportske opreme. U to vreme nijedan sudija nije bio profi, pa nije to sebi mogao da priušti. Barsina teorija da je kupljen bi pila vodu, da njegova porodica nije pripadala gornjim klasama društva u San Sebastijanu, odnosno da su mu roditelji bili bogataši.

Inače, on je stradao 1987. u automobilskoj nesreći, na putu za meč u Pamploni gde je trebalo da sudi Realu i Osasuni. I to je stavilo tačku, makar se to verovalo u trenutku kada je poginuo.

Ali, sedam godina kasnije izbio je skandal. Naime, otkriveno je da je predsednik Anderlehta Konstant Vanden Štok (po njemu stadio nosi ime) potplatio sudiju za revanš polufinala UEFA kupa protiv Notingem Foresta. Englezi su u Brisel doneli 2:0, izgubili revanš sa 3:0, ali u toj utakmici im nisu svirana dva penala i poništen je regularan gol. Anderleht je otišao u mečeve za pehar koji su posle dva puta 1:1 izgubili na penale od Totenhema. To je ona godina u kojoj su “Pevci” u polufinalu izbacili jugoslovenski Hajduk iz Splita.

Predsednik Anderlehta je u ispovesti rekao da mu je Guruseta tražio i dobio “zajam” od 20 000 maraka zbog problema koje ima sa poslovima. I to je poslužilo kao “dokaz” Barseloni da Real kupuje sudije i da su svoju dominaciju gotovo četvrt veka zasnivali samo na parama i uticaju, Slično misle i Baski, kada je Franko umro i kada je počela transicion ka demokratiji, Bilbao i Sosijedad su vladali u prvoj polovini osamdesetih španskim fudbalom.

Pomoćni sudija iz 1970. je navodno rekao da mu je bilo naređeno da ćuti, iako je video da nije bio penal, i da je Guruseta stradao jer se spremao da progovori o svemu. Ali, ostale su teorije zavere, pa svaki “El Klasiko” u stvari počinje od pitanja ko će suditi.

Sudiće Mateu Lahoz, koji je 13 godina u ligi, sudio je i na Mundijalu u Rusiji, poznat je kao sudija koji voli da priča sa igračima. Gvardiola ga ne voli zbog mečeva sa Liverpulom u Ligi šampiona 2018. kada je rekao da Lahoz voli da bude u centru pažnje i da je sa njim to najveći problem što misli da je bitniji od fudbala.

Valjda greši...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke