Sunderland isteruje sopstvene demone!

Autor: Milovan Longinov
subota 21.05.2022.
15:00
Izvor: Sportske.net

Ko će u Čempionšip?

Povezane vesti

Kada je u martu Sanderlend remizirao sa Čarltonom, mnogi su vrteli glavom. Loša serija od pobede u osam mečeva je učinila da "Crne Mačke" sa prvog mesta padnu na sedmo, odnosno van baraža. Svi alarmi su upaljeni dok se komšija i najveći rival Njukasl sladio mukama Sanderlenda u trećoj ligi.

Kako je neko tada napisao, "Blek Ketsi" prete da postanu "skup nameštaj" u trećoj ligi. Dugo ne uspevaju da se vrate u Čempionšip, četiri sezone, pre pet su igrali PL, a onda nakon ispadanja, odmah sledeće sezone ispali i iz Čemšionšipa. Strašan pad za jedan od klubova sa najbučnijim i najvernijim navijačima, za klub koji je, verovali ili ne 87 godina svoje istorije proveo u eliti, samo 30 bio u drugoj ligi, i tek pet, računajući i ove četiri, bili su ispod drugog ranga.

Za takvog giganta, ponižavajuće je da dugo bude i drugoligaš, a kamoli ispod toga. 

Ali, Aleks Nil nije gubio nadu, iako su svi sumnjali. Recimo, Endi Rejd čovek koji je dva puta izborio promociju u PL je tvrdio da je nemoguće. Međutim, uspeli su da se dokopaju baraža, da pobede u polufinalu Šefild Vendsdej 1:0. Na "Hilsbrou" su "Sove" bile pred pobedom (podsećamo u slučaju nerešenog rezultata nakon 180 minuta, dalje ide bolje plasirani tim iz regularnog dela), ali je Patrik MekRoberts u nadoknadi zapalio gostujuću tribinu. Po četvrti put će "Crne Mačke" putovati na "Vembli" sa željom da konačno slave.

Kada je posle poraza od 6:0 na gostovanju "Troterima" u Boltonu smenjen Li Džonson, Aleks Nil nije bio prvi izbor. Jurili su javno Roja Kina koji je odustao, pa je Škot koji je radio u Noriču i četiri godine u Prestonu dobio priliku. 

Do sada oni su putovali po promociju u baražu tri puta na Vembli, 1990. zatim osam godina kasnije i 2019. kada su izgubili od Čarltona u onom porazu koji je opisan u Netfliksovom dokumentarcu "Sanderlend, dok ne umrem".

Nije da nikada nisu pobedili, nisu u baražu, ali su u borbi za trofeje, 1973. savladali Lids i osvojili kup, a prošle godine su podigli EFL trofej, uteha za trećeligaše i četvrtoligaše, savladali su Tranmer.

Ali, ovo je isterivanje demona baraža i sigurno će im to biti na pameti kada budu za vikend istrčali protiv mnogo manjeg Vajkomba.

Samo, Vonderersi koji su se u ligaškom fudbalu prvi put našli tamo negde kad je osnivana Pl, pre nešto manje od tri decenije su pre dve sezone prvi put zaigrali u Čempionšipu, i odmah su ispali. No, evo ih opeta sa šansom, klub iz Bakingemšajra, koji već deceniju vodi Garet Ejnsvort (sećate ga se iz KPR) je prošle godine pomalo nesrećno poslednjeg dana ispao, ali da imaju kvalitet videlo se i ove sezone pogotovo u polufinalu protiv MK Donsa koji su bili favoriti. Ali, komšijski derbi gradova koji orbitiraju ka Londonu, završen je odlaskom "Plavih" na Vembli.

Ejnvorta često prozivaju da je konzervativan da Vajkomb igra dosadno, dugim loptama, da čekaju prekid, da su manje od polovine golova u ovoj sezoni, u prvom delu dali posle slobodnih udaraca i kornera. Ali, on odvraća da je njegov tim uvek autsajder i da koristi ono što ume.

Ima tu poznatih imena, Velšanina Sem Vouks je igrao i u PL, dao je 17 golova, Adebajo Akinfenva, vreća mišića koja često završava na slikama neobičnih fudbalera je kult, on ima 40 godina i povlačio se nakon ove sezone. Golman Stokdejl je branio za veće klubove poput Fulama, veteran MekKliri igrao za reprezentaciju Jamajke.

Vajkomb će po svome, oni su ekipa koja izgubila od Sanderlenda na severu, na svom stadionu odigrali su 3:3, moćda ne budemo gledali tako efikasnu utakmicu na Vembliju kao u šampionatu jer je značaj ogroman. Engleska želi Sanderlend u Čempionšipu, mi verujemo da je bolja opcija probati duplu šansu na "Crne Mačke" uz malo golova.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke