Superklasiko - Kad je Maradona odbio River…

Autor: Ivan Cvetković
subota 21.09.2024.
17:00
Izvor: Sportske.net

Veliki meč na programu za vikend…

Povezane vesti

River protiv Boke, mnogo toga je ispisano, mnogo ispričano i na ovim stranama o jednoj od najvećih, mnogi kažu i najvećoj utakmici svetskog fudbala. Sudar argentinskih divova je star 111 gdina, 262 meča, Boka ima šest pobeda više, odnosno sedam u prvenstvu, ali i dva meča plusa u Kopa Libertadores.

Naravno, ovi sudari u najkvalitetnijem južnoameričkom takmičenju su poslastica, River je, pisali smo, imao više uspeha sa Galjardom u prethodnoj deceniji, no, pre toga Boka je pogotovo u Bjankijevo vreme početkom veka bila uspešnija.

Pred vikend derbi u šampionatu podsetićemo se na jedan legendarni derbi iz osamdesrtih.

Ovo je istorijski derbi, pre svega zbog činjenice da je na njemu debitovao Dijego Maradona. "El Pibe" je igrajući za Argentinos Juniorse odbio da razgovara sa Riverom, pretio je da će ostaviti fudbal ako ga "Bube" prodaju "Milionerima". Na kraju su Argentinos Juniorsi popustili, napravljen je neki dogovor o pozajmici i eventualnom otkupu (ima raznih verzija te priče) jer Boka nije imala novac.

Jasno, već se znalo da je Maradona nova zvezda svetskog fudbala, on je u pet navrata od 1978. do 1980. godine (u Metropolitanu odnosno Nasionalu, verziji Aperture i Klausure) bio najbolji strelac Argentine.

Ponuda "Milionera" je bila neuporediva, Maradona bi postao najplaćeniji igrač Rivera, zajedno sa Ubaldom Filjolom legendarnim golmanom i svetskim prvakom iz 1978.

Ali, na kraju je kako rekosmo matični klub bio bez izbora, pregovori su se vukli više od godinu dana, u februaru 1981. se preselio na "Bombonjeru". U prvom meču je u februaru dao dva gola, a prvi Superklasiko odigrao je u martu.

Maradona je dao fantastičan gol, magija pred Ubaldom Filjolom,  na kraju je bilo 3:0, navijači su ga izneli sa terena, u njega je dvostruki strelac bio Brindizi.

Ako premotamo malo unazad, naći ćemo se u 1980. godini kada su Argentinos Juniorsi sa Bokom vodili bitku za titulu u plej-ofu. Pred meč je Ugo Gati još jedna golmanska legenda, čuvar mreže Boke, rekao da je Maradona precenjen i da je debeo. Dobio je četiri gola u mreži, Argentinosi su otišli dalje. Međutim u samoj završnici šampionata morao je na Mundijalito turniru u Urugvaju, pa klub nije osvojio krunu.

Kada je igrao protiv Rivera, sa Juniorsima, znajući da navija za Boku, ceo stadion ga je vređao. Samo, nije to odlučilo da ne postane član "Milionera", u autobiografiji je napisao da ne bi mogao sebe da zamisli u dresu najvećeg rivala.

Zbog toga je taj gol praktično bio veliki trijumf Maradone, kada je prošetao Filjola po klizavom terenu. Slika fotoreportera koji pada u pokušaju da bolje uhvati Maradonu koji se sprema da ubaci loptu u praznu mrežu je obišla svet.

Tih godina River je bio dominantan, osvojili su dva Nasionala i dva Metropolitana za tri godine, četiri od šest mogućih naslova. Ali Maradona je promenio ravnotežu snaga. On je te 1981. vodio Boku do titule, imali su bod više od Fero Oestea, a River su ostavili daleko u prašini.

Ali, Boka nije imala novca da plaća Maradonu, u junu 1982. je prešao za svetski rekord od pet miliona funti u Barselonu. Ta titula iz 1981. će ostati jedina Maradonina u argentinskom fudbalu. On je za taj kratak boravak od godinu i po dana u Boki, dao gol u prvom sledećem Superklasiku, kada je bilo 1:1 (Kempes je bio strelac za River), dao je dva gola u remiju 2:2 takođe na "Monumentalu", ali i porazu od 3:2 na "Bombonjeri".

Trinaest godina kasnije vratio se, već star i posle suspenzije u svoju Boku, pobeđivao River, ali ostao bez krune. Već se povukao 1998. kada su "Ksenezesi" prekinuli šestogodišnji post.

I pored ogorčenog neprijateljstva sa Riverom, navijači "Milionera" su ga ispratili u večnost 2020. minutom ćutanja pa višeminutnim aplauzom.

Sredinom nedelje River je doneo dobrih 1:1 iz Čilea, pa će biti favoriti na "Monumentalu" u revanšu četvrtfinala Kopa Libertadores protiv Kolo-Koloa.

Boka ove sezone, šokantno, ne igra u najjačem latino-takmičenju, ispali su od Kruzeira u Sudamerikani pa mogu da se koncentrišu na najveći meč. Velikani ne igraju dobro, na pola prventstva, tandem kasni za Velezom devet bodova. U poslednje vreme u Superklasiku ima golova, oba tima moraju na pobedu, pa očekujemo golove u obe mreže.

Od ostalih parova, Atletiko Tukuman koji je odličan kod kuće bi trebalo da na "Fieru" savlada Belgrano.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke