Superliga Danske - "Vukovi" sa Jilanda su još gladniji

Autor: Mladen Heleta
petak 19.07.2024.
13:45
Izvor: Sportske.net

Aktuelni šampion zemlje spreman da zada novi udarac prestoničkim rivalima.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Nedugo pošto im je reprezentacija ostavila solidan utisak na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, klupska sezona u Superligi Danske započeće ovog petka od 18 sati gde će aktuelni branilac titule Mitjiland gostovati u Arhusu.

Svedoci smo prethodnih sezona da je šampionat Danske jedan od dinamičnijih u Evropi, ako se zna učestalost smenjivanja na tronu i neizvesnost koja praktično vlada do poslednjeg kola.

Sudeći prema onome što gledamo godinama unazad, tri kluba će i dalje voditi glavnu reč za vrh tabele (Mitjiland, Kopenhagen i Brondbi), ali daleko od toga da se unapred može naslutiti ko bi mogao da bude glavni favorit.

Kopenhagen odskače kada je reč o tržišnoj vrednosti fudbalera, ali zaštitni znak Mitjilanda je veliki broj stranaca što ih godinama unazad čini atipičnim danskim klubom.

Sa sedištem u gradu Herningu, centralnom delu poluostrva Jiland, aktuelni danski šampion je prava protivteža velikanima iz Kopenhagena što rivalstvo sezonama unazad u Superligi čini prilično atraktivnim.

Tima Tomasa Tomasberga je i ovog leta pokazao velike ambicije, dovođenjem nekoliko značajnih fudbalera iz inostranstva čime se nastavila ustaljena praksa četvorostrukog šampiona Danske.

Najzvučnije pojačanje im je poljski golgeter Adam Buksa, koji je za obeštećenje od četiri miliona evra stigao iz Lansa nakon solidnog Evropskog prvenstva gde je zatresao mrežu Holanđanima u prvom kolu.

Za isto obeštećenje iz Šahtjora je stigao ekvadorski vezista Denil Kastiljo, nakon provedenih pola godine na pozajmici u Partizanu, a milion evra manje dato je portugalskoj Mafri za dovođenje afričkog defanzivca Usmana Dijaoa.

Loš drugi deo sezone i propuštenu priliku da stigne do treće titule u nizu, rukovodstvo Kopenhagena pokušaće da nadomesti u aktuelnoj pošto su tim osvežili sa nekoliko velikih pojačanja.

Prodaju prvog golmana Kamila Grabara nemačkom Volfsburgu iskoristili su za angažovanje njegove zamene iz Vest Hema, ali i popunu defanzivne linije dovođenjem štopera Munanše Garanange iz Mehelena i desnog beka Kruz Azula Rodriga Ueskasa.

Kopehnagen će u prvom kolu kao veliki favorit gostovati Lindbiju u ponedeljak od 19 sati na zatvaranju uvodnog kola i sve osim pobede prestoničkog tima predstavljalo bi pravo iznenađenje.

Velika enigma stajaće ove sezone pred ekipom Nordsjelanda koja je tokom leta ostala bez nekolicine važnih igrača iz prethodne. Prvi izazov imaće u petak od 20 sati kada će na svom terenu dočekati novajliju Alborg pa će rezultat iz ovog duela dati jasniju sliku mogućnosti kluba iz Faruma.

Centralni deo kola igra se u nedelju kada će na terena izaći tri para. Najveća pažnja biće usmerena na duel aktuelnog vicešampiona Brondbija na gostovanju Viborgu od 18 sati.

Uz Kopenhagen jedini danski klub sa dvocifrenim brojem titula bio je prošle sezone samo za bod kratak protiv Mitjilanda. Tim Jespera Serensena zadržao je okosnicu ekipe iz prethodne sezone što bi trebalo da bude veliki adut u Evropi i domaćem šampionatu.

Viborg je tim protiv kojeg može da se igra, a mnogo toga zavisiće i od raspoloženja najistaknutijeg prošlogodišnjeg Brondbijevog fudbalera Nikolaja Valisa, drugog najboljeg strelca danskog šampionata prošle sezone.

Nedeljni program počinje od 14 sati kada je novajlija u ligi Sonderjiske gostovati Silkeborgu, dok će dva sata kasnije Vejl biti domaćin Randersu.

Vejl je zadržao prvog strelca lige iz prošle sezone Germana Onugha, koji je golovima u mečevima protiv Odenzea i Hvidovra odigrao ključnu ulogu u opstanku kluba u Superligi.

Sa druge strane, Randers je u novu sezonu ušao sa nekoliko interesantnih pojačanja, a srpskoj javnosti svakako je najzvučnije ime Normana Kembela, koji je posle kratke epizode u Vojvodini napustio naš fudbal.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke