Sve još miriše na Žozea i Rafu

Autor: Aleksandar Golubović
sreda 31.01.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Liverpul i Čelsi u derbiju kola Premijer lige.

Povezane vesti

Derbi 22. kola engleske Premijer lige odigraće poslednjeg januarskog dana Liverpul i Čelsi na „Enfildu“ u sudaru dva tima odlične forme i specifičnog rivalstva koje će predstojećeg leta proslaviti 20 rođendan.

Duel se igra u sredu od 21:15, a timovi ih dočekuju sa tri pobede u nizu u šampionatu Engleske, a eventualnim trijumfom Liverpul bi sačuvao čelo tabele. Velikan sa „Enfilda“ ovaj duel dočekuje u specifičnom trenutku, svega nekoliko dana nakon najave Jirgena Klopa da će napustiti klub na kraju sezone.

No, vratimo se rivalstvu i letu pre 20 godina kada su dva kluba doživela neku vrstu rebrendiranja.

Evropski šarm rivalstvu Liverpula i Čelsija dao je trenerski dvojac koji je na leto 2004. godine stigao sa Iberijskog poluostrva. Žoze Murinjo je posle impresivnog osvajanja Lige šampiona sa Portom rešio da iskorak u trenerskoj karijeri načini na Ostrvu preuzevši Čelsi. Liverpul je u novu etapu bogate klupske istorije ušao sa Rafaelom Benitezom, pristiglim iz trofejima La Lige i UEFA Kupa ovenčane Valensije.

Klub iz zapadnog Londona je leto pre toga preuzeo ruski oligarh Roman Abramovič i nakon ne baš impresivnih igara pod iskusnim Italijanom Klaudijom Ranijerijem rešio je da sreću oproba sa Murinjom.

Već u debitantskoj sezoni 2004/2005 videlo se da su na „Stamford bridžu“ pogodili sa timom budući da je titula u Premijer ligi osvojena nakon pola veka. Da je Ostrvo suđeno portugalskom stručnjaku svedočila je i eliminacija Fergusonovog Mančester junajteda prethodne sezone u polufinalu Lige šampiona. I danas se u fudbalskim krugovima pamti ta Murinjova proslava posle koje je u Engleskoj punio novinske stupce.

Pun samopouzdanja koje će ga pratiti kroz naredne godine u najjačim evropskim ligama, Murinjo je već na predstavljanju neskromno izjavio da je Čelsi doveo TOP menadžera, a njegovu debitantsku sezonu u klubu obeležili su i legendarni dueli protiv Liverpula.

Činjenica da je to leto 2004. godine bilo presudno za novi imidž Čelsija i beg iz prosečnosti, ne odbacuje tvrdnju da se isto desilo i sa Liverpulom. Klub sa „Enfilda“ je tada dobio potpuno novi izgled pod trenerskom palicom Beniteza, koji će sastaviti čarobnu formulu za osvajanje Lige šampiona.

Prvi značajniji susret dvojice trenera dogodio se 27. februara na stadionu „Milenijum“ u Kardifu. U uzbudljivom duelu u borbi za osvajanje trofeja Liga kupa slavio je Murinjov Čelsi 3:2.

Nakon 1:1 u regularnom delu igre, igrači oba tima raspucali su se u nastavku, a junaci pobede tima iz Londona bili su Didijer Drogba i Mateja Kežman, strelci golova u finišu meča.

Već tada se videlo koliko će Murinjov boravak u Engleskoj biti obeležen rivalstvom sa Liverpulom pošto je tokom proslave gola u produžecima gestikulirao prstom na ustima što su navijači „Crvenih“ doživeli kao ućutkivanje.

Džaba se Portugalac pravdao na pres konferenciji da je ovaj potez bio namenjen
medijima koji uoči finala nisu pozitivno pisali o njegovom timu posle dva poraza. Navijači Liverpula su to doživeli kao prst uperen ka njima. Ljuto rivalstvo je stvoreno.

Ključni dueli u toj sezoni odigrani su u polufinalu Lige šampiona. Nakon utakmice bez golova u prvom okršaju dva tima u Londonu, usledio je sudar na „Enfildu“. Liverpul je poveo sumnjivim golom Luisa Garsije koji je izazvao ogromnu buru tog proleća. Ispostavilo se da je to bilo dovoljno za prolaz u veliko istanbulsko finale koje će dobiti epitet antologijskog.

Naredni veliki duel dva tima odigran je 2006. godine u polufinalu FA Kupa kada je Liverpul golovima Jona Arnea Risea i Luisa Garsija obezbedio prolaz u finale, dok se pogodak Drogbe u nastavku ispostavio kao utešni za Čelsi.

Uzbudljiv duel dva tima su odigrala u polufinalu Lige šampiona 2007. godine. Nakon boljeg izvođenja penala Liverpul je prošao u finale. U Atini ipak nije uspeo da ponovi istanbulski uspeh od dve godine ranije pošto je Anćelotijev Milan ovaj put bio daleko pribraniji slaveći 2:1.

Godinu dana kasnije u istoj rundi Čelsi je bio uspešniji, ali ovaj put „Plavce“ sa klupe nije predvodio Murinjo već Avram Grant pošto je Portugalac usled neslaganja sa Ambramovičem rešio da napusti kormilo kluba već u septembru.

Drmala se tada klupa i Benitezu budući da od dolaska na „Enfild“ nije beležio lošije rezultate, ali je Španac uspeo da sezonu izgura do kraja.

U postmurinjovskoj eri u Čelsiju, Benitez je uspeo u sezoni 2008/2009 da prekine seriju nepobedivosti londonskog kluba kod kuće od čak 86 utakmica.

Da su sudbinski vezani Murinjo i Benitez svedoči i to da je upravo na leto 2010. godine Španac zamenio Portugalca na klupi Intera. Rafa je „pokupio“ kajmak posle Murinjovog spektakularnog osvajanja Lige šampiona tako što je naredne sezone sa milanskim klubom uzeo Svetsko klupsko prvenstvo i Superkup Italije.

Nezaobilazna godina u odnosu dva kluba je i 2012. godina da je Benitez stigao u Čelsi, na iznenađenje mnogih na Ostrvu. Pristalice londonskog kluba nisu mu zaboravile otrovne strelice koje je svojevremeno ispaljivao na račun Čelsija.

Španac je uspeo da se iskupi osvajanjem Lige Evrope 2013. godine u čudesnom meču protiv Benfike koji je obeležio pogotkom Branislav Ivanović, ali je uprkos trofeju to leto označilo rastanak sa Rafom.

U povratničkom mandatu Murinja u Čelsiju, „Plavci“ su vodili žestoke bitke sa
Liverpulom za titulu u Premijer ligi, ali se Mančester siti u sezoni 2013/2014 okitio trofejem. Pamtiće se iz te sezone čuveno klizanje Džerarda u pobedi Čelsija od 2:0 koje je osujetilo Liverpul da dođe do prvog trofeja Premijer lige posle 30 godina.

Zanimljiv duel u finalu Superkupa Evrope dva tima su odigrala u avgustu 2019. kada je Liverpul u Istanbulu bio bolji na penale. Upravo je u to vreme Klopov Liverpul doživljavao procvat ovekovečen trofejima u Ligi šampiona i Premijer ligi, što se i odrazilo u međusobnim rezultatima dva kluba.

Posebno će se pamtiti duel iz poslednjeg kola Liverpulove šampionske sezone
2019/2020 kada su na „Enfildu“ potukli Čelsi sa 5:3.

Usled učestalih promena na klupi Čelsija, dueli dva tima su izgubili prepoznatljiv momenat iz ere kada su timove vodili Murinjo i Benitez. Ipak, dobra forma dva tima raduje pa se nadamo da ćemo 1. februar dočekati puni utisaka iz sudara dva tima.

Težak meč Liverpula pokušaće da iskoriste njegovi prvi pratioci i glavni konkurenti za titulu. Siti ne bi trebalo na domaćem terenu da ima većih problema protiv Barnlija, dok će Arsenal put Notingema.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke