Sve više glasova protiv Mundijala na svake dve godine

Autor: Ivan Cvetković
petak 15.10.2021.
18:40
Izvor: Sportske.net

Šest fudbalskih saveza sa severa Evrope izrazilo je danas protivljenje nameri Medjunarodne fudbalske federacije FIFA da se na svake dve godine održava Svetsko prvenstvo.

Epa/Facundo Arrizabalaga
Epa/Facundo Arrizabalaga

Povezane vesti

Šest fudbalskih saveza sa severa Evrope izrazilo je danas protivljenje nameri Medjunarodne fudbalske federacije FIFA da se na svake dve godine održava Svetsko prvenstvo.

Predstavnici nordijskih zemalja smatraju da bi takva odluka "uništila" postojeća takmičenja, da bi Evropsko prvenstvo učinilo "zastarelim", kao i da bi ženska takmičenja bila marginalizovana.

"Taj predlog može u osnovi onemogućiti nastavak našeg trenutnog modela nacionalnih liga i utakmica reprezentacije", navodi se u saopštenju nakon sastanka u Kopenhagenu.

Njihovo protivljenje nije iznenadjujuće, jer su uticajni zvaničnici iz tog regiona u vrhu Evropske fudbalske unije UEFA, koja je pozvala na konsultacije pre donošenja bilo kakve odluke.

Švedjanin Karl-Erik Nilson obavlja funkciju prvog potpredsednika UEFA, dok je član Izvršnog odbora Danac Jesper Moler.

Ipak većina nordijskih zemalja obično ne učestvuje na Svetskim prvenstvima, i mogli bi da glasaju za predlog FIFA, kako bi na taj način dobili dodatnu šansu za plasman.

Finska i Farska Ostrva nikada nisu ostvarila plasman na SP, Island je prvi put učestvovao 2018. godine, a Norveška nije igrala na tom takmičenju od 1998. godine.

Danska je u utorak postala tek druga zemlja, koja je osigurala plasman na Svetsko prvenstvo 2022. godine, dok je Švedska vodeća u kvalifikacionoj Grupi B, dva kola pre kraja.

Nordijski savezi dodali su da "FIFA ne bi trebalo da žuri sa tako radikalnim promenama". Glavnu podršku za svoj predlog FIFA ima u afričkim i azijskim savezima.

Iz FIFA smatraju da će turniri na svake dve godine doneti novac i podstaći razvoj fudbala, koji bi uticao na promenu dominacije evropskih i južnoameričkih selekcija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke