Švedsku muče huligani, Bodo nedodirljiv u Norveškoj

Autor: Lazar Nikolić
subota 30.03.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Fudbalske sezone u skandinavskim ligama startuju ovog vikenda

Povezane vesti

Poslednji vikend u martu, osim fudbalskih derbija širom Evrope, proteći će i u znaku skandinavskih zemalja pošto će startovati šampionati Švedske i Norveške u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Čast da započne novu sezonu u najjačoj ligi Švedske imaće fudbaleri aktuelnog šampiona Malmea koji u subotu od 15 sati gostuju ekipi Norćepinga koja je prošlu sezonu završila na sredini tabele.

Kao tim sa ubedljivo najviše titula u Švedskoj, Malme i u novu sezonu ulazi sa oreolom favorita da dođe do tog podviga, ali su prošlosezonska zbivanja poslužila kao velika opomena pred nadolazeću prvenstvenu trku.

Malme je do rekordne 23. titule šampiona Švedske došao tako što je u poslednjem kolu kod kuće pobedio direktnog konkurenta Elfsborg 1:0 u utakmici koja je obilovala neredima na tribinama i višesatnim prekidom.

Tim sa juga Švedske vrlo lako je mogao da ostane bez trofeja da se računao međusobni skor. Elfsborg je toga dana stigao u Malme sa tri boda prednosti i boljim skorom u međusobnim duelima, ali je gol Isaka Kise Telina sa penala skinuo veliki teret sa pleća najuspešnijeg švedskog kluba.

Gol-razlika i broj postignutih golova su išli na ruku Malmeu i to je bio razlog za veliko slavlje u gradu poznatom po čuvenom mostu koji ga povezuje sa Kopenhagenom.

Malme u poslednje vreme ima dobar skor protiv Norćepinga, koji je treći najtrofejniji klub u državi, najviše zahvaljujući uspesima iz prve polovine prošlog veka. Klub iz velikog grada sa jugoistoka Švedske poslednji put osvojio je prvenstvo još 2015. godine, a skromni rezultati iz prošlih sezona ne daju im za pravo da se suviše nadaju.

Branilac trofeja u Švedskoj nije bio naročito aktivan prethodnih meseci u prelaznom roku, oslanjajući se uglavnom na dovođenje slobodnih igrača i povratke sa pozajmica. Kada je reč o igračkom kadru, srpskoj publici najzvučnije je ime kanadskog defanzivca Kornelijusa koji je dve godine proveo u Javoru iz Ivanjice.

U nedelju se igraju tri utakmice. Povratnik u elitni rang GAIS dočekaće na svom terenu od 14 sati Bromapojkarnu, koja je je tek u baražu zadržala status prvoligaša.

U isto vreme će Hamarbi dočekati Kalmar, dok će nedeljni program biti okončan od 16:30 kada će pretprošlosezonski šampion Haken ugostiti Mjelbi, tim koji je prošlu sezonu završio na sredini tabele.

Za ekipu Hakena igraju dvojica srpskih fudbalera Nikola Zečević i Srđan Hristić. Obojica su u razmaku od pola godine stigla iz Super lige Srbije. Letos je Hristić za milionsko obeštećenje došao iz subotičkog Spartaka, dok je šest meseci kasnije u drugom najvećem transferu u istoriji Voždovca doveden Zečević.

Veliki derbi u ponedeljak od 14 sati odigraće Geteborg i Đurgarden, a istog dana čast da okončaju kolo imaće od 16:30 vicešampion Elfsborg i Vernamo.

U nedelju će startovati i prvenstvo Norveške, gde će naslov šampiona iz prošle godine braniti Bodo Glimt, koji je sjajnim igrama u evropskim takmičenjima prethodnih sezona stekao velike simpatije i van Skandinavije.

Ipak, poslednji rezultati ne nagoveštavaju dobro raspoloženje u taboru tima sa stadiona „Aspmira“ budući da su poraženi u prijateljskim mečevima protiv Malmea i Kristal Palasa.

Izvesno je da je na simaptični tim sa severa Starog kontinenta uticala nesrećna eliminacija od Ajaksa u Ligi konferencije. Motiva im u nadolazećoj sezoni u Norveškoj ipak neće nedostajati, jer uspeh u domovini jedini garant za kontinuitet igranja u Evropi.

Priliku da trijumfalno otvore sezonu imaće u ponedeljak kada će od 14:30 gostovati Fredikstadu istoimenoj ekipi koja je kao lider druge lige izborila plasman u najviši rang.

Istoga dana od 17 sati Molde će pokušati da pobednički započene novu sezonu nakon što je pre dve nedelje eliminisan iz Evrope posle teškog poraza od Klub Briža u revanšu. Nekadašnji klub Erlinga Halanda dočekaće Stromgodset od kojeg je 2021. godine doživeo debakl 6:0.

U istom terminu će najtrofeniji tim zemlje Rozenburg dočekati u Trondhajmu ekipu Sandefjorda, a derbi dana od 17 sati odigraće ekipe Brana i Tromsa. Reč je o timovima koji su završili tik ispod šampiona Boda prošlu sezonu, sa istim brojem bodova, pa će pobednika meča u Tromsu sa velikom psihološkom prednošću dočekati nastavak prvenstvene borbe.

Program u ponedeljak biće okončan utakmicom od 19:15 gde je Viking veliki favorit protiv Sarpsborga 08.

Prva runda najjačem šampiona Norveške biće završena u utorak od 19 sati kada će novajlija u ligi KFUM Oslo dočekati ekipu Ham-Kama.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke