“Sveti rat” - Nova bitka

Autor: Darko Mitrović
nedelja 07.11.2021.
10:32
Izvor: Sportske.net

Zastrašujuća poljska utakmica...

EPA/STANISLAW ROZPEDZIK
EPA/STANISLAW ROZPEDZIK

Povezane vesti

Kada su se pre desetak godina navijači poljskih klubova sastali kako bi potpisali pakt o prestanku upotrebe noževa u obračunima, jedino su klubovi iz Krakova odbili da se pridruže. Jer, ovaj grad je mesto opasnog življenja, a “Sveti rat” kako zovu rivalstvo Krakovije i Visle je odavno prerastao sport i ponekad ima veze sa svim drugim, a najmanje fudbalom. Nije bezbedno ni prolaziti kroz kvartove u obeležjima jednog od klubova, jer su navijači tako i podeljeni u sivim zgradama nekadašnje socrealističke Poljske.

Nema ni dileme, Visla, ili “Bela Zvezda” je poznatija van granica Poljske, uspešnija, iako je sada na niskim granama. Visla je osvojila 14 titula prvaka Poljske, vladala čitavu prvu deceniju ovog veka, ali onda i poklekla, čak se našla pred kolapsom da nije u pomoć pritekao legendarni fudbaler Kuba Blaščikovski. Izvadio je milion iz svog džepa, okupio sponzore i spasao Vislu. Ne da ih vrati u vrh tabele, već da ih održi iznad vode. Danas j i kapiten i prvi čovek kluba, vratio se posle velike karijere u Dortmundu, ima 35 godina. Visla je bila državovorni milje nakon pobede komunizma, preuzela ih je tajna policija, dok je Krakovija gledana sa podozrenjem. Ona je delom jevrejski klub, osnovali su je Jevrejin, Poljak i Englez, a pošto je deo poljskog društva poznat kao antisemitski, jasno je i zbog čega mnogi mrze Krakoviju iako nije bila pretnja nikome posle rata, ima jednu titulu iz 1948. Njihov “jevrejski gang” je opasan kao i Vislini “Sopranosi”, priča se da i navijači Krakovije ne vole Jevreje iako su osnovali njihov klub, ali sebe nazivaju tako jer hoće da razljute komšije iz Visle.

Krakovija retko igra Evropu, a UEFA je odahnula jer je Visla slaba, pa njeni navijači nemaju prilike da kao Legijini prave probleme. Kada su imali, Dino Bađo fudbaler Parme pogođen je nožem u glavu, srećom u pitanju je bila drška inače bi verovatno danas bio pokojni. Krakovija je najstariji poljski klub, ali kako rekosmo bez nekih uspeha posle dolaska komunizma, oni su bili dodeljeni gradskom saobraćajnom preduzeću koje nije imalo ni interesa i novce, pa je nekada uspešni klub tonuo decenijama. Posle pada sovjetske imperije vratili su se u elitu, a prošle godine su osvojili kup i Superkup.

Rivalstvo je staro 112 godina, popularni Blonja park u kome se i rodio poljski fudbal bio je domaćin prvom susreta dva kluba. Krakovija je bila par meseci starija i prva je igrala mečeve sa klubovima iz drugih gradova. Ali, kada se pogleda sadašnji skor, od tada Visla je igrala u gotovo duplo više šampionata u poljskoj eliti, 81 godinu, 42 puta je Krakovija bila u prvoj ligi, iako je 1921. dobila pozivnicu za inauguralno takmičenje za razliku od Visle. Oba tima su situirana oko Blonja stadione deli par kilometara. Naravno da se u Varšavi, gornjoj Silesiji i Lođu igrao fudbal i početkom prošlog veka, ali ovo je derbi koji ne samo da je najstariji već je od prvog trenutka odlučivao o šampionatu Galicije, a oba tima su igrala u jednom pokušaju da se napravi liga Austro-Ugarske. Kolika je mržnja neka posvedoči činjenica da je Krakovija bila pred ispadanjem pre desetak godina, poljski fudbal nije imun na korupciju, svi su očekivali da ih Visla pusti u odlučujućoj utakmici jer navijači više od svega vole "Sveti rat". Ništa od toga, igrači Visle su se iako im meč nije ništa značio, borili kao lavovi, dobili i izbacili Krakoviju u niži rang. Posle interegnuma derbi se vratio, već 2013. i zanimljivo, od tada Krakovija dominira. Doduše, "Crveni" su iskoristili finansijske muke i dugove Visle, pa su recimo od 2017. izgubili samo dva od osam derbija, bili su u seriji od četiri pobede, prošle sezone su oba meča završena bez pobednika.

Ove je Visla krenula dobro u šampionatu, ali su brzo spušteni na zemlju, ni Krakovija ne blista, ali imaju tri boda više. Ali, u derbiju niko ne gleda tabelu, biće vatreno kao i uvek.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke